Seri-hanke
Seksuaalirikollisten kuntouttamisen tavoitteena on tukea paluuta yhteiskuntaan rangaistusajan jälkeen ja vähentää uusintarikollisuutta. Seksuaalirikoksista tuomittujen kuntoutumisen kannalta on tärkeää, että heille voidaan tarjota vankeusaikana palveluja, ohjelmia ja tukea muutoksen tekemiseen turvallisessa ja häiriöttömässä ympäristössä. Yhdenkin seksuaalirikoksista tuomitun vangin onnistunut kuntoutus voi tarkoittaa, että valtava joukko ihmisiä säästyy rikosten aiheuttamalta kärsimykseltä.
Mitä?
Rikosseuraamuslaitoksen Seri-hankkeessa
- Rikosseuraamusasiakkaille taataan seuraamuksen turvallinen suorittaminen muun muassa tarkoituksenmukaisella vankipaikkasijottelulla ja oikeanlaisilla tilaratkaisuilla.
- Rikosseuraamusasiakkaille varmistetaan toimivat asiakasprosessit ja kuntouttavat palvelut rangaistuksen suorittamisen aikana ja sen jälkeen tiiviissä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
- Rikosseuraamuslaitoksessa olemassa olevaa osaamista hyödynnetään paremmin ja nykyistä laajemmin. Lisäksi varmistetaan henkilöstön kouluttaminen ja työhyvinvointi seksuaalirikollisten kanssa työskenneltäessä.
Vankiloiden tilat päivitetään vastaamaan kasvavaa seksuaalirikollisten määrää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi osastojen kunnostusta, uusien osastojen perustamista ja seksuaalirikollisten keskittämistä tiettyihin suljettuihin vankiloihin. Uudet tilat mahdollistavat kuntouttavan työskentelyn.
Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä vankiterveydenhuollon, hyvinvointialueiden, järjestöjen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
Miksi?
Seksuaalirikoslainsäädäntö on uudistunut vuoden 2023 alussa. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa sekä yhtenäistää ja selkiyttää seksuaalirikoksia koskevaa lainsäädäntöä. Kokonaisuudistuksen myötä rikostunnusmerkistö uudistui ja seksuaalirikoksista määrätyt rangaistukset ankaroituivat. Seksuaalirikoslainsäädännön muutos tarkoittaa, että seksuaalirikoksista tuomittujen vankien päivittäinen määrä vankiloissa tulee nousemaan.
Lakimuutoksilla pyritään vaikuttamaan asenteisiin ja sitä kautta mahdollisten rikoksentekijöiden käyttäytymiseen niissä rajoissa, joissa siihen rikoslain keinoin ylipäätään on mahdollista vaikuttaa. Perimmäisenä tavoitteena on seksuaalirikosten määrän vähentäminen.
Hanke linkittyy myös Petteri Orpon hallitusohjelman kirjauksiin vankilaturvallisuuden parantamiseksi ja uusintarikollisuuden ehkäisemiseksi. Hallitusohjelman mukaan Rikosseuraamuslaitoksessa tulee kehittää seksuaalirikollisuuden ehkäisy- ja katkaisupalveluja ja rikokseen syyllistyneiden moniammatillista kuntoutusta sekä lisätä näihin resursseja. Tärkeää on myös huolehtia palvelujatkumoista rangaistuksen suorittamisen jälkeen.
Hankkeen kesto
Seri-hanke on käynnistynyt marraskuussa 2023 ja se jatkuu joulukuuhun 2025. Tämän jälkeen vankien kuntoutus sekä henkilöstön kouluttaminen ja tukeminen jatkuu vankiloiden normaalina toimintana.
Lisätietoja
erityisasiantuntija, hankekoordinaattori Taina Taipale, kehitys- ja laatuyksikkö, puh. 029 56 81513, [email protected]
Julkaistu 27.9.2024