2014 / 1 Romaninaisena vankilassa

Naisten vuoro - projektin selvitys Inka Jeskanen 7.1.2014

Naisvankeja on Suomessa vähemmän kuin miesvankeja, ja siksi he jäävät usein vankilan käytännöissä ja toiminnan kehityksessä marginaaliin. Romaninaisvangit ovat vähemmistönä naisvankien keskuudessa, "vähemmistön vähemmistönä", joten heidän kanssaan tehtävässä työssä on tärkeä huomioida sekä naiserityisyys että etninen tausta. Naisten vuoro -projektissa, jonka osana tämä selvitys on tehty, haluttiin korostaa näitä kahta näkökulmaa.

Projektin taustalla oli Vanajan vankilan Vanajan osaston henkilöstön puolelta esiin noussut huoli romaninaisten lukumäärästä ja romaninaisvankien rikolliskierteestä. Vaikka romaninaisten lukumäärä on absoluuttisesti pieni, heidän on katsottu olevan näkyvä ryhmä juuri Hämeenlinnan ja Vanajan vankiloissa. Vanajan vankilan henkilökunta koki tarvitsevansa uusia toimintamalleja romaninaisvankien tukemiseen. Suomessa on myös toivottu lisätutkimusta romaninaisvangeista.

Naisten vuoro -projekti (2010−2013) on Romano Mission hallinnoima ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke, jossa kehitettiin romaninaisvangeille kohdennettuja toimintamalleja ja lisättiin tietoutta vankilassa olevien romaninaisten tilanteesta ja avuntarpeesta Suomessa. Lisäksi projektin tarkoituksena oli osallistua keskusteluun erityisryhmien huomioimisesta vankilassa ja edistää romaninaisten oikeuksien toteutumista. Samalla nostettiin esiin romaninaisten omia kokemuksia vankila-ajasta ja siihen liittyvistä tuen tarpeista.

2014-01 Jeskanen: Romaninaisena vankilassa (pdf, 0.43 Mt)

Julkaistu 7.1.2014