6/2005 Palvelutoimijoiden yhteistyöllä kohti rikoksetonta elämää

Yhteistyössä rikoksettomaan elämään -hankkeen arviointitutkimus

Raportissa arvioidaan Yhteistyössä rikoksettomaan elämään -hanketta (YRE-hanke), jonka Oikeusministeriö asetti seuraamusjärjestelmän ja yhteiskunnan tukijärjestelmien yhteensovittamista selvittäneen toimikunnan mietintöön perustuen loppuvuodesta 2001. Hankkeen johtoryhmä asetti perustamisasiakirjaan nojautuen hankkeen tavoitteeksi luoda seudulliseen yhteistyöhön perustuvia toimintamalleja, joilla voidaan edistää rikosseuraamuksiin tuomittujen yhteiskuntaan sijoittumista ja vähentää uusintarikollisuutta. Hankkeen tavoitteena voidaan pitää myös kohderyhmän syrjäytymisen ehkäisyä.

Hanketta toteutetaan vuoden 2005 loppuun saakka seitsemällä alueella: Lahdessa, Hämeenlinnan seutukunnassa, Tampereella, Oulun seudulla, Kuopiossa, Turussa ja pääkaupunkiseudulla. Käytännön hanketyö käynnistyi vuosina 2002–2004 siten, että Lahti, Hämeenlinnan seutukunta ja Tampere aloittivat hankkeen muita alueita aikaisemmin. Näille alueille palkattiin myös omat suunnittelijat, jotka vastaavat hankkeesta yhteistyössä valtakunnallisen projektinjohtajan kanssa. Hankkeen kehittämistavoitteeksi johtoryhmä vahvisti verkottuneen palveluohjauksellisen työtavan, jonka avulla on kehitetty palvelutoimijoiden välistä yhteistyötä ja seudullisia palveluketjuja. Hankkeen kohderyhmän muodostavat rikostaustaiset nuoret ja nuoret aikuiset. Kohderyhmän rajausta ja kehittämistyön tavoitteita on kuitenkin voitu hankealueilla täsmentää alueellisin perustein.

Arvioinnille asetettiin neljä tutkimuskysymystä. Ensinnäkin tutkittiin hankkeen edistymistä eri alueilla. Toiseksi etsittiin hankealueiden voimavaroja kehittämistyössä ja kohderyhmän palvelujen kehittämisessä. Kolmanneksi haettiin palvelujärjestelmän kehittämiskohtia (kriittisiä pisteitä). Neljäntenä tavoitteena oli selvittää, miten aloitettua kehittämistyötä aiotaan eri alueilla jatkaa hankkeen päättymisen jälkeen. Arviointi perustuu alueilta kerättyihin kvantitatiivisiin ja kvalitatiivisiin tutkimusaineistoihin, joista tärkeimpiä ovat internetin kautta toteutettu kysely (n=158), alueellisten ohjausryhmien ryhmähaastattelut sekä hankkeessa eri tavoin mukana olleiden henkilöiden haastattelut.

Yleistäen voidaan sanoa, että YRE-hankkeen yhteistyön lisääntymistä ja verkottumista koskevat tavoitteet ovat toteutuneet hyvin. Hanke on tätä kautta osaltaan kanavoinut palvelujen kehittämistä. Hankkeen etenemiseen ovat varsin odotetusti vaikuttaneet hankkeen kesto sekä kehittämistyöhön käytettävissä olleet voimavarat. Niinpä suunnittelija-alueilla koetaan muita alueita yleisemmin, että tieto muiden organisaatioiden työstä ja palvelujen ongelmakohdista on lisääntynyt, rikostaustaisten henkilöiden palveluketju tiivistynyt ja työn asiakaslähtöisyys lisääntynyt. Hankkeella on luotu hyvä perusta asiakastyön kehittämiselle, joten kaikilla hankealueilla seuraava askel olisi kohdentaa hankkeen kehittämistyössä syntynyttä pääomaa asiakastyön kehittämiseen.

6-2005: Palvelutoimijoiden yhteistyöllä kohti rikoksetonta elämää (pdf, 0.5 Mt)

Julkaistu 29.1.2014