Vankien jälkihuollon järjestäminen Vammalassa

Tiivistelmä

Vankilasta vapautuu vuosittain noin 7000 vankia. Monelta puuttuu koulutus, ammatti, työ, toimeentulo, asunto, terveys ja pysyvät hyvät ihmissuhteet. Rikoksenuusijat ovat kallis ja vaikea haaste yhteiskunnalle. He ovat aikuisväestömme sairain ja köyhin väestönosa. Vankilasta vapautuvan palvelut ovat hajallaan eri organisaatioissa eikä kukaan ota kokonaisvastuuta. Vapautuvalle ja hänen läheisilleen tilanne on tuskallinen.

Vanhasen I hallituksen ohjelmassa sovittiin, että vapautuvien vankien elämänhallintaa tukeva jälkihuolto järjestetään. Sosiaali- ja terveysministeriö ja oikeusministeriö asettivat 12.5.2005 Vankien jälkihuoltotyöryhmän. Sen toimikausi oli 12.5.2005 – 15.1.2006. Työryhmässä oli 10 jäsentä. Olin yksi heistä. Työryhmän työn tuloksena syntyivät valtakunnalliset suositukset yhteistoiminnalle. Paikallistasolla jokaisen kunnan tulee luoda alueelleen täsmennetty jälkihuoltomalli. Kehitysprojektini Vankien jälkihuollon järjestäminen Vammalassa toteutti tätä toimeksiantoa.

Kehitysprojektini tehtävänä oli viedä paikallistason tietämys ministeriöiden jälkihuoltotyöryhmän käyttöön, tuoda tietoa ministeriötasolta paikallistasolle ja tiedottaa vankeinhoidon lainsäädäntöuudistuksesta ja jälkihuollon valtakunnallisista suosituksista sekä laatia täsmennetty paikallinen/ seudullinen vankien jälkihuoltomalli ja luoda tuki-toimia sen toteuttamiseksi. Kunnallinen jälkihuolto kattaa vangin koko sosiaalisen tilanteen kartoittamisen ja tukitoimien suunnittelun ja järjestämisen. Tavoitteena on vangin ja hänen läheistensä hyvä ja yhteiskuntakelpoinen elämä.

Tässä projektissa suunnittelu, johtaminen ja toteutus olivat minun vastuullani. Ohjaus-ryhmää ja hankerahoitusta ei ollut. Toteutin projektin innokkaiden yhteistyökumppaneiden tuella ja virkatyöni ohella. Perehtymisen, suunnittelutyön ja raportoinnin tein vapaa-ajallani. Kehitysprojektin toteutus alkoi työskentelylläni valtakunnallisessa Vankien jälkihuoltotyöryhmässä 12.5.2005. Projektin tuloksena syntyi Vammalaan käytännön työn jälkihuoltomalli, jossa ovat mukana monet seudulliset toimijat ja jota myös lähiseudun kunnat voivat soveltaa. Kehitysprojekti päättyi 4.9.2007, mutta yhteistyö jatkuu.

Koulutuksella ja tiedotuksella sekä yhteistyötahojen kuulemisella oli projektissa keskeinen osa. Projektin toteuttaminen vaati myös Vammalan sosiaalityön organisaation uudistamisen prosesseiksi. Projekti on siten ollut merkityksellinen sosiaalityön kehittämisen kannalta ja tehnyt pioneerityötä koko kaupungin hallinnonuudistuksen hyväksi. Vammalan kaupunki on siirtymässä prosessiorganisaatioon 1.1.2009.

Projektissa sovittiin paikallisen jälkihuollon vastuut ja työnjako sekä laadittiin asiakkaan palveluprosessimalli. Siinä nimettiin lähivastaava ja sovittiin tehtäväksi palvelu-tarvekartoitukset ja palvelusuunnitelmat sekä käytettävän henkilökohtaista asiointia. Asiakkaiden tueksi luotiin kuntouttavia toimintaryhmiä, joista voi edetä kohti tuettua palkkatyötä. Tukea annetaan myös tukihenkilön, tukiasumisen ja talous- ja velkaneuvonnan avulla sekä tukemalla taloudellisesti arkea, vapaa-aikaa ja harrastuksia. Käytännön viranomaistyön tukena ovat yhteiset koulutukset, työkokoukset, asiantuntija-ryhmät ja tietopaketti. Jälkihuoltotyössä sovelletaan ihmisarvoa korostavia toimintaperiaatteita, joista keskeinen on vankien kuuleminen.


6-2007 Vankien jälkihuollon järjestäminen Vammalassa (pdf, 0.28 Mt)

Julkaistu 8.1.2014