Takana 60-vuotinen värikäs historia - ”SEUTULAN TYÖSIIRTOLA” SULKEUTUI

Rikosseuraamusvirasto tiedottaa 9.4.2009

Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti toimineen työsiirtolan, suuren yleisön paremmin legendaarisena "Seutulan työsiirtolana" tunteman, Helsingin avovankilan Vantaan osaston lähes 60-vuotinen toiminta on lakannut. Osaston henkilökunta sekä vangit toimintoineen siirtyivät Keravan vankilan alaisuuteen.


Sodan jälkeen Suomessa ryhdyttiin panemaan täytäntöön lyhyitä vankeusrangaistuksia ja sakon muuntorangaistuksi tavalla, jota ei oikeastaan missään muualla ollut kokeiltu. Ensimmäiset valtion työsiirtolat perustettiin v.1946.


Helsingin silloisen uuden lentoaseman rakentaminen Malmin tilalle oli aloitettu työllisyystöinä helmikuussa v.1950, Helsingin maalaiskunnan, Seutulan kylään, minkä johdosta uutta lentoasemaa alettiin yleisesti kutsua "Seutulan Lentokentäksi".


Seutulan työsiirtola perustettiin ja toiminta alkoi 1.3.1950. Kentän tekoon ryhdyttiin kaksivuorotyönä, ja "työt olivat raskasta raatamista". Lapio ja kuokka olivat tuolloin työntekijöiden työvälineistä käytetyimmät. Alkuvaiheessa työsiirtolassa oli vankeja enimmillään yli 450.


Seutulan työsiirtolaan sijoitettiin lähinnä sakkovankeja ja rattijuopumustuomioita kärsiviä. Vuosien mittaan lentokenttätyömailla työskentelikin useita aikansa julkisuuden henkilöitä. Lehdissä vitsailtiin yleisesti Kanarian saarista, kun joku pääsi Seutulaan. Työsiirtola onkin ollut monen laulun aiheena, ja ehti toimia kolmella eri rakennuspaikalla.


Vankipaikkoja Seutulassa oli Rikosseuraamusviraston ja Finavian sopimuksen mukaisesti 80. Osastoon sijoitettiin avolaitoskelpoisia vankeja, joiden jäljellä oleva rangaistusaika oli pääosin alle vuosi. Laitokseen saapuvilta edellytettiin vuodesta 1998 alkaen päihteettömyyttä, mitä kontrolloitiin testeillä.


Toiminnan tavoitteena oli edistää vangin valmiuksia ja mahdollisuuksia selviytyä normaalissa yhteiskunnassa vapautumisen jälkeen. Finavia työllisti vankeja myös talonkorjaus-, maanrakennus- ja metsätöissä. Laitoksen ulkopuolella oli mahdollisuus käydä opiskelemassa tai siviilitöissä.


Toiminta Keravalle


Keravan vankilassa toimii jatkossa 95-paikkainen suljettu vankila sekä 74-paikkainen avovankilaosasto.


Avovankilaosasto on sijoitettu entisen nuoriso-osaston tiloihin päärakennuksesta erilliseen rakennukseen. Sieltä käydään jatkossakin töissä Malmin lentoasemalla ja Nuuksion kansallispuistossa sekä Helsingin vankilan muurin ulkopuolisilla alueilla kunnossapitoon ja ympäristönhuoltoon liittyvissä tehtävissä.


Helsingin avovankilan Vantaan osaston toiminnoista yhteistyönä Helsingin kaupungin kanssa toteutettava kuntouttavan vankityön KUVA -ohjelma jatkaa Helsingin vankilan Suomenlinnan osastolla. Avovankilaosaston vangit voivat työskennellä myös Keravan vankilan perinteisillä aloilla metsä- ja puutarhatöissä. Lisäksi vangit suorittavat Keravan vankilan alueella korjaus- ja kunnossapitotöitä, keittiö- ja siivoustöitä ja ulkoalueiden kunnossapitotehtäviä.


Pian 12 vuotta jatkunut päihdekuntoutusohjelma Kiskon I-vaihe toteutetaan Keravan suljetulla osastolla ja Vantaan osastolla toteutettu II-vaihe nyt Keravan avovankilaosastolla. Keravan avovankilaosastolta käsin on mahdollista opiskella opintoluvalla sekä käydä siviilityössä.



Lisätietoja:


Keravan vankilan johtaja Timo Koivuniemi, puh. 010 36 82702 ja apulaisjohtaja Arto Tolkki, puh. 050 516 3648.




Julkaistu 9.4.2009