Rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmää uudistetaan osana organisaatiouudistusta

Rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmän uudistusta valmistelleen työryhmän ehdotuksen mukaan jatkossa rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen suorittamiseen olisi kaksi väylää. Lisäksi soveltuva korkeakoulututkinto säilyisi alalletuloväylänä vartijan virkaan.

Rikosseuraamuslaitoksessa uudistetaan rikosseuraamuskeskusten henkilöstörakennetta ja johtamisjärjestelmää sekä rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmää. Koulutusjärjestelmän uudistusta valmistelleen työryhmän työskentely päättyi marraskuun lopussa 2024.

Uudistuksen taustalla tarve saada riittävästi osaavaa henkilökuntaa perustehtäviin rikosseuraamusalan joustavalla koulutusjärjestelmällä

Rise 3.0 -hankkeen yhtenä tavoitteena on, että uudistuksen myötä Rikosseuraamuslaitos saa riittävästi osaavaa henkilökuntaa perustehtäviin rikosseuraamusalan joustavalla koulutusjärjestelmällä. Koulutusjärjestelmää koskevat selvitykset ovat nostaneet esiin merkittäviä haasteita, joita ovat mm. koulutuksen alueellinen keskittyminen pääkaupunkiseudulle, resurssien riittämättömyys ja koulutusväylien monipuolisuuden ja täydennyskoulutuksen puute. Tällä hetkellä vartijan virkaan kelpoisuuden tuottavan ammatillisen tutkinnon voi suorittaa ainoastaan Rikosseuraamuslaitoksen omassa Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa.

Nämä syyt sekä koulutusjärjestelmäuudistukselle asetettu tavoite tukeutua yleiseen koulutusjärjestelmään johtivat vaihtoehtoon oman tutkintokoulutuksen lakkauttamistarpeesta ja koulutuksen tarjoamisesta henkilöstökoulutuksena. Jatkovalmistelua varten asetetun työryhmän tehtävänä oli laatia ehdotus koulutusjärjestelmästä ja muutossuunnitelmasta, jolla edellä mainitut haasteet ratkaistaan.

Valmistelutyöryhmän esittämässä koulutusjärjestelmämallissa kaksi väylää rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen

Työryhmän esittämässä ehdotuksessa rikosseuraamusalan perustutkintoon johtava koulutus säilyisi. Perustutkinnolle luotaisiin jatkuva hakumenettely ja tutkintokoulutus alkaisi kahdesti vuodessa. Opinnot, jotka on mahdollista viedä verkkoon, toteutettaisiin pääsääntöisesti verkko-opintoina.

Toinen väylä rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen olisi henkilöstökoulutuksena suoritettava rikosseuraamusalan perustutkinto. Työssäoppimismalli olisi tarkoitettu hakijoille, joilla olisi jo suoritettuna turvallisuusalan perustutkinto tai soveltuva ammatillisen toisen asteen perustutkinto sekä turvallisuusalan ammattitutkinto tai sosiaali- ja terveysalan perustutkinto mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalalta.

Työryhmän ehdotuksen mukaan soveltuva korkeakoulututkinto säilyisi edelleen mahdollisena kelpoisuusvaatimuksena vartijan virkaan. Lisäksi Rikosseuraamuslaitoksen täydennyskoulutusjärjestelmää kehitettäisiin niin, että jokaiselle työntekijälle olisi mahdollista löytää tarkoituksenmukainen koulutuspolku.

Ehdotus koulutusjärjestelmästä muodostui yhteistyössä

Valmisteluryhmässä toimineiden henkilöstön edustajien mukaan työryhmän näkemys ja ehdotus koulutusjärjestelmästä muotoutui yhteistyössä. Työryhmä toteutti muun muassa kyselyn vuosina 2022–2024 perustutkinnosta valmistuneille sekä perehdyttäjinä ja harjoittelun ohjaajina toimineille virkamiehille. Kyselyssä selvitettiin miten nykyinen rikosseuraamusalan perustutkinto vastaa vartijoiden osaamistarpeita ja miten perehdyttäjät ja harjoittelun ohjaajat näkevät tilanteen. Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen henkilöstön näkemyksiä kuultiin ja heitä osallistettiin mukaan työskentelyyn.

OAJ:n edustajan ja JUKOn pääluottamusmiehen, erikoissuunnittelija Mirja Pikkaraisen mukaan työryhmä oli yksimielinen siitä, että kansallisten ja kansainvälisten suositusten sekä laillisuusvalvojien kannanottojen mukaisesti rikosseuraamusalan valvontatehtävissä toimiminen vaatii erityistä koulutusta. Siten yleisen koulutusjärjestelmän tuottama koulutus ei yksin olisi riittävä tehtävässä menestymiselle.

– Meillä on selkeästi erikoisala, joka tarvitsee oman laadukkaan koulutuksen, ja laadukkaan koulutuksen tuottamista varten tarvitaan riittävät resurssit, summaa VVL:n pääluottamusmies, vartija Seija Mäenpää.

Koulutusjärjestelmän uudistusta koskeva valmistelutyö jatkuu vielä

Työryhmän ehdotus tulee sisältymään oikeusministeriölle vuoden 2025 alussa toimitettavaan Rise 3.0 organisaatiouudistusta koskevaan ehdotukseen. Uuden organisaatiorakenteen arvioidaan tulevan voimaan vuoden 2027 alusta. Seuraava haku vanginvartijaksi pätevöittävään koulutukseen on 7.–26.1.2025.

Lisätietoja:
Rikosseuraamuslaitos
asiakasprosessien vastuualueen johtaja Marko Hokkanen
p. 0295 685 701
[email protected]

hankepäällikkö Niina Kallio-Nordlund
p. 0295 684 514
[email protected]


Julkaistu 16.12.2024