Rikosseuraamuslaitoksen teettämät turvallisuusselvitykset ovat pohjana toteutettaville uudistuksille

Rikosseuraamuslaitos on teettänyt kaksi turvallisuusselvitystä vankiloiden turvallisuudesta sekä järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluvien vankien erityishaasteista. Raporteissa on erittäin hyviä ehdotuksia liittyen henkilökunnan turvallisuuden parantamiseen ja turvallisuuden järjestelyihin organisaation eri tasoilla.

Rikosseuraamuslaitoksen mielestä selvitysten tekijät nostavat hyvin ongelmia esiin ja selvityksissä on erinomaisia kehittämisehdotuksia, jotka liittyvät turvallisuuden järjestelyihin eri organisaation tasoilla, turvallisuusjohtamiseen sekä analyysitoimintaan ja poliisien sekä muiden viranomaisten kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuden ja valvontatyön ulkoisessa arvioinnissa selvitettiin vankiloiden valvontatyön nykytilanne, haasteet, riskit ja toimivat käytännöt sekä laadittiin suositukset turvallisuuden ja valvontatyön kehittämiseksi. Arvioinnissa keskityttiin valvonnan päivittäiseen työhön osastoilla, ulkoilussa, valvomoissa, sisäisissä vankisiirroissa ja kuljetuksissa.

Valvontahenkilöstö joutuu työskentelemään paljon yksin

Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstöä on vähennetty sopeuttamis- sekä vaikuttavuus- ja tuottavuusohjelmien seurauksena noin 700 henkilövuotta viimeisen 15 vuoden aikana, mistä noin 170 henkilövuotta selittyy terveydenhuollon siirrolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vastuulle.

Valvontahenkilöstö joutuu työskentelemään paljon yksin ja ehtii olemaan liian vähän osastoilla tekemässä lähityötä vankien kanssa.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuustilannekuvan kehittämiseen selvitykset tuovat uusia parannusehdotuksia. Asiakasprosesseissa tärkeässä roolissa on muun muassa vankiarviointi ja vankisijoittelu. Tiedolla johtaminen edellyttää oikeaa ja ajantasaista tilannekuvaa vankiloissa ja tätä tukee tiivis yhteistyö ja tiedonvaihto eri viranomaisten välillä.

Vankiloissa on tällä hetkellä noin 200 järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluvaa vankia tai tutkintavankia. Järjestäytynyt rikollisuus asettaa haasteita Rikosseuraamuslaitoksen toiminnalle rangaistusten täytäntöönpanossa ja tutkintavankeuden toimeenpanossa.

Henkilöstön työturvallisuutta parannetaan

- Turvallisuusselvitykset ovat pohjana uudistuksille, joihin on jo ryhdytty. Vankilaturvallisuutta kehittämään ja työturvallisuuden parantamiseksi olemme nimenneet kaksi hankejohtajaa, jotka työskentelevät vuoden loppuun. Myös asiakasprosesseja tehostetaan Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen yhteydessä, pääjohtaja Arto Kujala sanoo.

Mika Antikaisen tehtävänä on edistää vankilaturvallisuusselvitysten pohjalta tehtäviä rakenteellisia ja toiminnallisia vankilaturvallisuutta kehittäviä toimenpiteitä. Lisäksi hän edistää vankila-aikaisen rikollisuuden ehkäisemisen edellyttämää poliisiyhteistyötä. Antikaisen työparina aloittaa Pasi Oksa. Hänen tehtävänä on selvittää maalittamisen esiintymistavat Risessä ja toimenpide-ehdotukset maalittamisen vähentämiseksi sekä yksintyöskentelyn riskien selvittäminen ja toimenpide-ehdotusten laatiminen.

Selvitykset huomioidaan myös Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksessa. Risen organisaatio uudistuu 1.1.2022 alusta.

Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuuden ja valvontatyön ulkoinen arviointi

Selvitys Rikosseuraamuslaitoksen kyvystä vastata järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamiin haasteisiin

Lisätiedot:

Oikeustieteen tohtori Jyri Paasonen, puh. 045 257 3488

Johtaja Jari-Pekka Holopainen, puh. 029 56 87120

Turvallisuusjohtaja Ari Juuti, puh. 029 56 88500 (vaihde)

Julkaistu 11.5.2021