Yhteys vankiin

Voit lähettää postia ja sähköpostia vangille hänen sijoituslaitokseensa. Vankiloiden yhteystiedot löydät Toimipaikat-osiosta.

Vih­re­ään pai­taan pu­keu­tu­nut nai­nen tie­to­ko­neen ää­res­sä.

Ohjeet vankisähköpostin käyttöön

Voit lähettää vangille sähköpostia vankilan vankisähköpostiosoitteeseen. Löydät vankiloiden vankisähköpostiosoitteet vankiloiden yhteystiedoista.

Kirjoita sähköpostiviestin otsikkokenttään vangin etu- ja sukunimi. Kirjoita viestin tekstikenttään oma etu- ja sukunimesi, jotta vanki saa tietää, kuka viestin on lähettänyt.

Vangille toimitetaan vain sähköpostiviesti. Tietoturvasyistä järjestelmä poistaa viesteistä kaikki liitetiedostot ja kuvat.

Vanki ei pääse itse lukemaan viestiä tietokoneelta. Vankilan henkilökunta toimittaa viestin vangille. Sähköpostin lähettäjänä sinun tulee itse arvioida, voitko lähettää viestin vankisähköpostilla.

Postin lähettäminen vangille

Voit lähettää vangille kirjepostia tai paketin. Älä lähetä vangille rahaa tai muita esineitä, joiden hallussapito on vankilassa kielletty.

Kirjoita kirjekuoreen tai pakettiin vastaanottajan tiedot seuraavassa järjestyksessä:

  1. vankilan nimi,
  2. vangin etunimi ja sukunimi,
  3. vankilan osoite.

Lisää kuoreen tai pakettiin myös omat yhteystietosi. Löydät vankiloiden osoitetiedot vankiloiden yhteystiedoista .

Lähetyksen osoitetietojen tulee olla yllä olevassa järjestyksessä, jotta posti toimitetaan suoraan vankilaan. Vankilan henkilökunta ei nouda vangille lähetettyjä paketteja postista.

Kirjeet ja muut postilähetykset voidaan tarkastaa vankilassa. Asianajajan ja vangin välisiä kirjeitä voidaan tarkastaa ainoastaan poikkeuksellisesti.

Jos et tiedä vangin sijoituslaitosta

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain mukaan tuomittuja tai vangittuja koskevat tiedot ovat pääsääntöisesti salassa pidettäviä. Tämä tarkoittaa sitä, että Rikosseuraamuslaitos ei voi luovuttaa omaiselle tietoa rangaistustaan suorittavan täysi-ikäisen henkilön sijoituslaitoksesta tai tuomiosta.

Jos haluat ottaa yhteyttä vankiin, jonka sijoituslaitosta et tiedä, voit lähettää vangille kirjeen.

Kun lähetät kirjeen, käytä kahta kirjekuorta. Laita vangille tarkoitettu viesti sisempään kirjekuoreen ja kirjoita kuoreen vangin nimi, syntymäaika sekä oma nimesi ja yhteystietosi. Laita kuori suljettuna toisen kirjekuoren sisään.

Lähetä kirje osoitteeseen:

Rikosseuraamuslaitos
Lintulahdenkatu 5
00530 Helsinki

Rikosseuraamuslaitos toimittaa kirjeen vangille. Vanki voi halutessaan olla yhteydessä sinuun joko soittamalla, kirjeitse tai sopimalla vierailusta.

Viestiä ei voida toimittaa eteenpäin, jos vastaanottaja ei ole vankilassa.

Rahan lähettäminen vangille

Omaiset voivat lähettää rahaa vangin käyttöön Rikosseuraamuslaitoksen vankirahatulotilien kautta. Vangille ei voi lähettää rahaa postitse.

Ohjeet rahasiirron tekemiseen

Julkaistu 5.4.2024