Tuki rangaistuksesi aikana
Voit saada vankilassaolosi aikana psykososiaalista tukea vankilan henkilökunnalta tai ulkopuolisilta organisaatiolta. Sinulla on oikeus harjoittaa omaa uskontoasi vankilassaolosi aikana.
Vankiloissa yksilökohtaista psykososiaalista työtä tai sielunhoitotyötä tekevät varsinkin psykologit, pastorit, sosiaalityöntekijät ja erityisohjaajat.
- Psykologit antavat sinulle rangaistuksesi aikana neuvontaa, tukea, hoitoa ja terapiaa.
- Sosiaalityöntekijät ja sosiaalityön erityisohjaajat auttavat sinua siviilissä odottavien asioiden hoidossa. Näitä voivat olla esimerkiksi lastesi tilanne ja asumiseen liittyvät asiat. He myös huolehtivat sosiaalisen tilanteesi valmistelusta vapautumista varten yhdessä sosiaali-, asunto- ja työvoimaviranomaisten ja muiden tarvittavien tahojen kanssa.
- Pastorit ja vankiladiakonit tekevät sielunhoitotyötä, johon sisältyy sosiaalista tukea. Pastoreita sitoo rippisalaisuus.
- Päihdetyön erityisosaajat tekevät yksilökohtaista päihdekuntoutusta sekä valmistelevat sinulle mahdollisen kuntoutusjatkumon ulkopuoliseen päihdehuoltolaitokseen.
Psykososiaaliseen työhön kuuluu myös perhetyö esimerkiksi perhetapaamisten ja perheneuvonnan muodossa. Lisäksi psykososiaaliseen työhön kuuluu sosiaaliseen kuntoutukseen ja rikoksettomuuteen tähtäävää ohjelmatoimintaa.
Rangaistusajan suunnitelmasi toteutumisesta vastaavat rikosseuraamusesimiehet yhteistyössä vastuuvirkamiehen sekä erityishenkilöstön kanssa. He tukevat ja motivoivat sinua valmiuksien saamisessa rikoksettomaan elämään. He myös huolehtivat siitä, että toiminta vankilassa etenee rangaistusajan suunnitelmasi mukaisesti
Hengellinen työ
Jokainen vangittu ihminen säilyttää oikeuden uskonnon harjoittamiseen vankilassa ollessaan. Oikeus on määritelty sekä Suomen omassa lainsäädännössä että kansainvälisillä sopimuksilla.
Jokaisesta vankilasta löytyy pastori tai diakoniatyöntekijä tai vähintään Rikosseuraamuslaitoksen nimeämä hengellisen työn yhdyshenkilö. Pääperiaatteena on, että jokaisessa suljetussa vankilassa on kirkkosali, kappeli tai muu vastaava tila. Vankiloissa järjestetään säännöllisesti jumalanpalveluksia ja muuta hengellistä toimintaa. Avovankilassa voit päästä paikkakunnalla järjestettäviin hengellisiin tilaisuuksiin. Sinulla on myös mahdollisuus käydä luottamuksellisia kahdenkeskisiä keskusteluja sielunhoitajan kanssa. Myös hengellisen työn vapaaehtoiset, kuten vankilalähetit, vierailevat monissa eri vankiloissa.
Pastori toimii vankilassa yhteistyössä muiden uskontokuntien edustajien kanssa ja sinua ohjataan oman uskontosi harjoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Jos harjoitat muuta uskontoa kuin kristinuskoa, sinulle voidaan järjestää mahdollisuus myös oman uskontokuntasi edustajan tapaamiseen.
Ulkopuolisten organisaatioiden tuki
Voit tavata eri viranomaisia tai muita yhteistyötahoja vankilassa muun muassa sosiaalisten asioiden hoidon tai vapautumisen valmistelun takia. Esimerkiksi työllisyyspalvelut ja Kela voivat järjestää vastaanottoja joko etäyhteydellä tai paikan päällä ja auttaa sinua työllistymisessä sekä etuusasioissa.
Joissain vankiloissa työskentelee kunnan sosiaalityöntekijä, joka auttaa sinua vapautumisen valmistelussa. Voit käydä hoitamassa asioitasi kotipaikkakuntasi sosiaalitoimistossa tai työvoimatoimistossa myös lomilla.
Rikoksettoman elämän tukisäätiö
Rikoksettoman elämän tukisäätiö käy vankiloissa kertomassa tarjoamastaan tuesta. Voit saada tukea myös lomilla ja vapautuessasi.
Rikoksettoman elämän tukisäätiön RETS-asiamies ja edunvalvonta- ja sosiaalineuvojat voivat neuvoa sinua ja läheisiäsi. Voit saada apua esimerkiksi toimeentulotukeen ja Kela-etuuksiin, lastensuojeluun tai lapsen tapaamisiin, kuntoutukseen ja terveydenhuoltoon ja vankila-aikaan liittyvissä asioissa.
Rikoksettoman elämän tukisäätiö vierailee vankiloissa ja pitää siellä infoja ja vastaanottoja. Voit ottaa yhteyttä Rikoksettoman elämän tukisäätiön työntekijöihin myös puhelimitse, kirjeellä tai sähköpostilla.
Punainen Risti
Punainen Risti järjestää yhteistyössä vankilahenkilökunnan kanssa vierailija- ja ryhmätoimintaa, teematapahtumia sekä talkootehtäviä vankilan ulkopuolella. Ryhmätapaamiset voivat olla keskusteluryhmiä, tiettyihin aihepiireihin keskittyviä opiskeluryhmiä tai toimintaryhmiä.
Vankilavierailijatoiminnassa voit solmia ihmissuhteen vankilan ulkopuoliseen henkilöön vankilassaoloaikanasi. Tavoitteena on tukea vuorovaikutustaitojasi ja sosiaalista kehittymistäsi keskustelun avulla. Vierailut perustuvat vapaaehtoisuuteen ja vierailijat sitoutuvat vaitiolovelvollisuuteen. Yhteydenpito sinun ja vierailijan välillä päättyy, kun vapaudut.
Julkaistu 23.7.2024