Tupakointi

Syyskuun 2023 alusta lähtien tupakointi vankiloiden sisätiloissa on kielletty. Kielto koskee sekä savukkeita että sähkötupakkaa. Myös tupakan, sähkötupakan ja sytyttimien hallussapito on jatkossa kielletty.

Tyh­jä penk­ki ai­da­tul­la alu­eel­la. Taus­tal­la nä­kyy si­ni­nen tai­vas ja pil­viä

Vankiloissa voi tupakoida vain ulkoilujen aikana. Sinulla on oikeus vähintään yhden tunnin ulkoiluun kerran päivässä.

Myös tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty. Tupakkatuotteita säilytetään erillisissä tiloissa. Saat omat savukkeesi itsellesi ulkoilun ajaksi vankilan henkilökunnalta.

Tukea tupakoinnin lopettamiseen

Tupakointirajoituksilla on tarkoitus myös tukea tupakoinnin lopettamista. Tupakointi vaikuttaa koko elimistöön ja lisää vaaraa sairastua muun muassa erilaisiin syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkoahtaumaan ja osteoporoosiin. Tupakoinnin vähentäminen vaikuttaa myönteisesti terveyteen.

Tupakoinnin kieltäminen sisätiloissa vähentää tupakansavusta aiheutuvia haittoja myös muiden vankien sekä Rikosseuraamuslaitoksen työtekijöiden terveydelle.

Sinun on mahdollista saada nikotiinikorvaustuotteita mahdollisiin vierotusoireisiisi. Saat halutessasi myös tukea tupakoinnin lopettamiseen Vankiterveydenhuollon yksiköstä sekä Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnalta. Tuki voi olla henkilökohtaista tai sitä voidaan järjestää ryhmissä.

Julkaistu 26.9.2023