Vankeusrangaistuksen odottaminen tutkintavankilassa
Jos käräjäoikeus vangitsee sinut rikoksesta epäiltynä, sinut siirretään siihen tutkintavankilaan, joka on lähimpänä kyseistä käräjäoikeutta. Erityisestä syystä sinut voidaan siirtää johonkin toiseen tutkintavankilaan.
Sinut voidaan erillisistä turvallisuussyistä siirtää myös poliisin ylläpitämään tutkintavankien säilytystilaan. Poliisin tiloissa tutkintavankia voidaan pääsääntöisesti säilyttää enintään seitsemän vuorokautta.
Tutkintavankilaan joutuminen perustuu tuomioistuimen antamaan vangitsemismääräykseen. Sinulle varataan tilaisuus ilmoittaa lähiomaiselle tai muulle läheiselle vankilaan joutumisesta. Tässä kuitenkin huomioidaan mahdolliset pakkokeinolain mukaiset rajoitukset, jotka voivat rajoittaa yhteydenpitoa joihinkin henkilöihin.
Sinulle voidaan asettaa yhteydenpitorajoituksia esimerkiksi toisiin vankeihin tai tiettyihin henkilöihin siviilissä. Rajoitukset voivat myös tarkoittaa sitä, että saat olla yhteydessä lähiomaiseen tai joihinkin henkilöihin vain valvotusti.
Saat pitää hallussasi kohtuullisen määrän henkilökohtaista omaisuutta. Sinulle kerrotaan, minkälaisia tavaroita voit saada. Vankilassa et saa pitää rahaa hallussasi, vaan saat käyttöösi maksukortin, jonne voidaan tallettaa siviilistä käsin rahaa. Kyseiselle tilille maksetaan myös vankilassa maksettavat korvaukset. Maksukorttia voit käyttää vankilassa kanttiiniostoihin.
Tutkintavankina sinulla ei ole osallistumisvelvollisuutta vankilan järjestämään toimintaan. Jos haluat osallistua toimintaan, ilmoita siitä henkilökunnalle, niin vankila pyrkii tarjoamaan toimintaa mahdollisuuksien mukaan. Halutessasi rangaistusajan suunnitelmasi laadinta voidaan aloittaa tutkintavankeuden aikana.
Tutkintavankeus päättyy tuomion tullessa lainvoimaiseksi, eli käräjäoikeuden tai hovioikeuden tuomion myötä. Tuomioistuin voi myös aiemmin päättää, että sinua ei enää ole syytä pitää tutkintavankina.
Julkaistu 30.11.2023