Rikosseuraamusalan koulutuskeskus RSKK

Rikosseuraamusalan koulutuskeskus RSKK on Suomen ainoa oppilaitos, jossa voi opiskella rikosseuraamusalan tutkinnon. Tutkinto pätevöittää vankiloiden valvonnan ja ohjauksen tehtäviin eli vanginvartijaksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva RSKK on osa Rikosseuraamuslaitosta.

‍Rikosseuraamusalan koulutuskeskus RSKK kouluttaa vuosittain noin 120 vartijaa vankiloihin. Vartijan ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen on vuosittain kaksi hakuaikaa ja aloituskertaa.

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen lisäksi RSKK ylläpitää Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstön ammattitaitoa järjestämällä täydennyskoulutuksia. Osa koulutuksista toteutetaan yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Täydennyskoulutusten teemoja ovat johtaminen ja työyhteisötaidot, lähityö, ohjelmatyö, turvallisuus ja toiminnan ohjaus.

RSKK:n henkilöstön koko on noin 25 henkilöä, joista suurin osa on opetustehtävissä. RSKK:n henkilöstö osallistuu myös rikosseuraamusalan korkeakoulutuksen järjestämiseen ja opetustehtäviin mm. Laurea ammattikorkeakoulun kanssa.

Koulutuskeskuksen opetustiloissa on luokka- ja ryhmätoimintatiloja, harjoitusvankilatila, kunto- ja liikuntasali, saunat sekä 52-paikkainen kurssihotelli opiskelijoiden majoittamiseen. RSKK:n yhteydessä sijaitsee myös Suomen ainoa kriminologinen kirjasto, jonka lainauspalvelut on tarkoitettu kaikille alan kirjallisuudesta kiinnostuneille.

Rikosseuraamusalan tutkinto − vanginvartija

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen hakevan tulee olla täysi-ikäinen. Lisäksi hakijalla tulee olla vähintään toisen asteen pohjatutkinto, B-luokan ajo-oikeus sekä soveltuvuus vankeinhoitotyöhön terveydentilan ja muiden ominaisuuksien puolesta. Koulutuksen pääsykoe koostuu kunto- ja soveltuvuustesteistä. Pääsykokeet läpäisseille tehdään Suojelupoliisin turvallisuusselvitys.

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutus kestää enintään 16 kuukautta, josta 10 kk on palkallista työssäoppimista vankilassa ja 6 kk lähiopintoja pääasiassa koulutuskeskuksessa. Opintoja suoritetaan myös etänä verkossa sekä omatoimisesti harjoitus- ja ryhmätöitä tehden. Opinnot koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista, opinnäytetyöstä ja valinnaisista opinnoista. Ammattiopintojen sisältöjä ovat rangaistukset ja etiikka, turvallisuus ja valvonta sekä rikolliseen käyttäytymiseen vaikuttaminen.

Rikosseuraamusalan tutkinnon opiskelijat saavat lähiopintopäivinä maksuttoman aterian ja kaukana koulutuskeskuksesta asuvat myös maksuttoman majoituksen. Koulutuskeskuksen liikunta- ja saunatilat ovat opiskelijoiden käytössä.

Rikosseuraamusalan koulutuskeskus RSKK [pdf, 118.0 kt]

Lisätietoja Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksesta (RSKK.fi)

Julkaistu 31.1.2024