Ohjaaja ja erityisohjaaja vankilassa
Vankiloiden ohjaajien työn tavoitteena on tukea vankia kokonaisvaltaisesti ja varmistaa, että vangilla on tukipolkuja hänen siirtyessään vankeudesta vapauteen. Ohjaajien työnkuvat vaihtelevat tehtäväkohtaisesti, mutta yhteistä kaikille on moniammatillinen yhteistyö vankilan muun henkilökunnan kanssa.
Ohjaaja suunnittelee ja järjestää vankien toimintakyvyn ylläpitämiseksi tähtäävää kuntouttavaa ja valmentavaa työtoimintaa. Ohjaaja toimii vangin päivittäistukena neuvoen ja avustaen vankeja erilaisissa arjen tilanteissa sekä elämäntilanteiden haasteiden ratkaisemisessa. Hän osallistuu myös vankien rangaistusajan suunnitelmien toteuttamiseen ja auttaa vankeja erilaisten palvelujen hakemisessa.
Erityisohjaajan tehtävänä on lisätä vangin valmiuksia päihteettömään ja rikoksettomaan elämään sekä edistää vangin sijoittumista yhteiskuntaan. Erityisohjaajan tehtävät voivat painottua esimerkiksi päihdetyöhön, sosiaalialan tehtäviin tai ohjelmatyöhön.
Päihdetyön erityisohjaajan tehtäviin kuuluu esimerkiksi yksilö- tai ryhmämuotoisen päihdekuntoutuksen toteuttaminen vankilassa sekä yhteistyö vankilan ulkopuolisten päihdehoitoa ja -kuntoutusta tarjoavien toimijoiden kanssa. Sosiaalityön erityisohjaajan tehtävä sisältää monipuolisia sosiaalityön ohjaus- ja neuvontatehtäviä, asiakkaan sosiaalisen tilanteen selvittämistä ja arviointia sekä sosiaalista kuntoutusta.
Muita erityisohjaajan tehtäviä ovat muun muassa kuntouttavien toimintaohjelmien ohjaaminen ja vankien motivointi rangaistusajan suunnitelman tavoitteiden toteuttamiseen. Erityisohjaaja laatii vapauttamissuunnitelman yhdessä vangin kanssa ja osallistuu valvotun koevapauden valmisteluprosessiin.
Erityisohjaaja työskentelee moniammatillisessa yhteistyössä muiden vankilassa työskentelevien ammattilaisten kanssa ja tekee verkostotyötä esimerkiksi sosiaalihuollon, päihdehuollon ja lastensuojelun kanssa.
Tutustu:
Erityisohjaaja Kaarinan uratarina (YouTube)
Julkaistu 27.1.2023