Vartija vankilassa
Vartija huolehtii vankilan arjen sekä vankilan henkilökunnan ja vankien turvallisuudesta. Vartijan ammatissa pääpainopiste on valvontatehtävissä, mutta työhön sisältyy yhä enenevissä määrin myös tuomittujen ohjausta ja kuntoutuksessa tukemista.
Vartijat ennakoivat vankien välisiä ja henkilökuntaan kohdistuvia turvallisuusuhkia ja reagoivat turvallisuuspoikkeamiin. He valvovat arjen sujuvuutta haittaavia tekijöitä ja tukevat vankilan muuta henkilökuntaa vaativissa tilanteissa. Vartija vastaanottaa laitokseen tulevat vangit, perehdyttää heidät talon tavoille sekä neuvoo ja opastaa.
Valvonta on jatkuvaa ja ympärivuorokautista toimintaa, jossa ohjataan vankeja ja seurataan heidän tekemisiään. Vartija on vankilan työntekijöistä eniten vuorovaikutuksessa vangin kanssa ja ainoa, joka on ympäri vuorokauden paikalla.
Vartijat tekevät useimmiten vuorotyötä, joten alalle tulevan on oltava valmis työskentelemään myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.
Vartijat tekevät vangeille ja vankilan tiloihin tarkastuksia muun muassa kiellettyjen esineiden ja aineiden löytämiseksi. Vartijan tehtäviin kuuluu valvoa vangin ja hänen vieraidensa tapaamisia. Vartija saattaa myös tarvittaessa vangit laitoksen ulkopuolelle esimerkiksi oikeudenkäyntiin tai sairaalaan sekä eri tilaisuuksiin. Työtehtäviin kuuluu myös opastaa vankilaan tulevia viranomaisia ja vierailijoita.
Vartija voi toimia vangin vastuuvirkamiehenä, jolloin hän vastaa vangin asioiden hoitamisesta ja rangaistusajan suunnitelman etenemisestä. Vastuuvirkamiehellä on erityinen tehtävä tavoitteellisessa ja vuorovaikutukseen perustuvassa työssä vangin kanssa, joka tähtää vangin tukemiseen kohti rikoksetonta elämää.
Vartijan työ on vaativaa ihmissuhdetyötä
Vartijan tehtävän koulutusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto tai vankeinhoitoalan ammatillinen tutkinto, jonka voi nykyään opiskella Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa rikosseuraamusalan tutkintona . Määräaikaisessa virkasuhteessa tästä voidaan poiketa. Tehtävässä työskentelyn edellytyksenä on nuhteeton tausta ja soveltuvuus rikosseuraamusalan tehtäviin.
Vuorovaikutustaidot ovat vartijan tärkein työväline, mutta toisinaan tarvitaan myös voimakeinoja. Vankilan turvallisuudesta huolehtiminen edellyttää kykyä ennakoida ja analysoida turvallisuusriskejä sekä puuttua niihin viipymättä. Vartijalla tulee olla riittävät perustiedot rikollisuuden syistä ja seurauksista sekä mielenterveys- ja päihdeongelmista.
Vartijan työ on vaativaa ihmissuhdetyötä, joka edellyttää tasapainoisuutta, tervettä itsetuntoa, sekä ristiriitojen sietämistä ja ratkaisukykyä. Hyvä stressinsietokyky on tärkeää työskenneltäessä erityisolosuhteissa rikoksista tuomittujen kanssa. Myös vartijan oma persoona on tärkeä työväline.
Työssä tarvitaan hyvää suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa. Työhön voi kuulua vanginkuljetustehtäviä, minkä vuoksi ajokortti on tarpeen.
Tutustu:
Vartija Karin uratarina (YouTube)
Julkaistu 27.1.2023