Erityisohjaaja Mervi Wuolle Kylmäkosken vankilasta: Päihdetyö vankiloissa on erittäin tärkeää – jos vanki ei pääse eroon päihteistä, ei hän pääse rikoksistakaan
Tulin Kylmäkosken vankilaan lyhyeen sijaisuuteen syksyllä 2006. Tällä hetkellä päätyöni on ohjata ryhmämuotoista Kalterit taakse -päihdekuntoutusohjelmaa. Ohjelman aikana keskitytään päihde- ja rikoskierrettä ylläpitävien ajattelu- ja toimintamallien muuttamiseen.
Hain Kylmäkosken vankilaan alun perin päihdesairaanhoitajan virkaa. Siihen valittiin jo Risessä työskennellyt henkilö, mutta minulle tarjottiin kahden kuukauden määräaikaista sairaanhoitajan paikkaa. Olen peruskoulutukseltani sairaanhoitaja. Työskentelin Kaivannon psykiatrisessa sairaalassa päihdeperhetyössä ja totesin, että noin lyhyen pestin takia en työpaikkaa vaihda. Minulle sanottiin, että kyllä sinulle täältä lisää töitä löydetään. Siitä on nyt 17 vuotta. Muutaman kuukauden jälkeen sain päihdetyöntekijän paikan ja sitä työtä teen edelleen.
Ohjaan Kalterit taakse -ohjelmaa, joka on Rikosseuraamuslaitokselle kehitetty päihdekuntoutusohjelma. Se käynnistyy kahdesti vuodessa. Ohjelmaan voi hakea Kylmäkosken lisäksi Riihimäen vankilasta. Ohjelmaan valitut muuttavat 12-paikkaiselle osastolle, jolla työskentelen. Ohjelmassa on kerrallaan enintään kahdeksan vankia ja lisäksi osastolla on ohjelman jo läpikäyneitä, kunnes he pääsevät koevapauteen tai avovankilaan. On hyvä, että osastolla on jo aiemmin kurssin käyneitä, se pitää yllä hyvää kulttuuria. Myös oma työhuoneeni on samoissa tiloissa. Osastolla on lisäksi KRISin eli entisten vankien yhdistyksen Irti rikollisesta elämäntavasta -toimintaa.
Työssä pitää olla aito
Tyypillisenä työpäivänä vaihdan kuulumisia osaston vankien kanssa, ohjaan ohjelmaa yhdessä kollegani kanssa, pidän asiakastapaamisia sekä hoitelen vankien asioita yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. Kollegoistani eniten olen tekemisessä ohjelman toisen ohjaajan sekä osastoni vartijoiden kanssa.
Tärkein työssä tarvittava taito on kuuntelemisen taito. Pitää olla jämäkkä ja tehdä asiat kuten sovittu. Ihmiset pitää kohdata ilman ennakkoluuloja. Pitkälle kantaa se, että pitää työstään. En ole koskaan tuntenut oloani turvattomaksi, toki turvallisuuteen liittyvät asiat täytyy vankilassa työskennellessä tietää.
Pienessä paikassa tiivis työyhteisö
Kylmäkoski on vuonna 1993 valmistunut 113-paikkainen suljettu vankila, joka sijaitsee Akaan kunnassa Toijalan ja Urjalan välissä. Sijainti on luonnon keskellä ja rakennus on valoisa. Työyhteisö on tiivis ja täällä on hyvä henki. Suurin osa vangeista on Pirkanmaalta. Tänne tullaan paljon myös lyhyillä tuomioilla ja vaihtuvuuttakin on, eivätkä kaikki edes ehdi aloittaa päihdekuntoutusta ennen, kun jo lähtevät.
Pieniä onnistumisia työssä tulee silloin, kun huomaa vangin oivaltaneen asioita, jotka edesauttavat muutosta, sekä silloin, kun jatkosuunnitelmat onnistuvat ja vanki hoitaa ne kunnialla maaliin. Isompia onnistumisen kokemuksia syntyy, kun kuulee, että entinen osastolla ollut on kyennyt muuttamaan elämänsä kulkua ja onnistunut pysymään siviilissä raittiina ja rikoksia tekemättä. Nämä asiat ovat kuitenkin hänen oman motivoituneisuutensa tuomia asioita, kunniaa en tietenkään voi niistä ottaa. Kuitenkin se, että on ehkä kyennyt miestä muutoksessa auttamaan, tuo myös itselle iloa.
Julkaistu 29.1.2024