Yhdyskuntaseuraamusten siirrot ulkomaille

Suomen ja pohjoismaiden välillä on mahdollista yhdyskuntapalvelun, ehdollisten vankeusrangaistusten ja ehdonalaiseen vapauteen liittyvän valvonnan siirtäminen täytäntöönpantavaksi toisessa pohjoismaassa. EU-neuvoston puitepäätös mahdollistaa yhdyskuntaseuraamustuomioiden ja valvontapäätösten täytäntöönpanon siirron myös toiseen EU-jäsenvaltioon.

Yhdyskuntaseuraamusten siirrot pohjoismaiden kesken

Yhdyskuntaseuraamustoimisto tekee esityksen ja Rikosseuraamuslaitoksen asiakasprosessien vastuualueen johtaja päättää yhdyskuntapalvelun, ehdollisen vankeuden valvonnan ja ehdonalaisen vapauden valvonnan siirtoesityksen tekemisestä toiselle Pohjoismaalle, ja näiden siirrosta toisesta Pohjoismaasta Suomeen. Itse täytäntöönpanoon sovelletaan sen maan säännöksiä, missä täytäntöönpano tapahtuu.

5.12.2011 Suomessa voimaan saatettu EU-neuvoston puitepäätös valvontatoimenpiteiden ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanosta toisessa jäsenvaltiossa ei vaikuta yhdyskuntapalvelujen, ehdollisten vankeusrangaistusten tai ehdonalaisen vapauden valvonnan siirron menettelysäännöksiin.

Laki Suomen ja muiden Pohjoismaiden välisestä yhteistoiminnasta rikostuomioiden täytäntöönpanossa (326/1963) (finlex.fi)

Yhdyskuntaseuraamusten siirrot EU-maiden kesken

EU-jäsenvaltioiden välisiin yhdyskuntaseuraamusten siirtoihin sovelletaan puitepäätöstä 2008/947/YOS ja puitepäätöksen täytäntöönpanolakia.

Toisessa jäsenvaltiossa täytäntöönpantavaksi voidaan siirtää:

  • lainvoimainen tuomio tai valvontapäätös, kun kyseessä on yhdyskuntapalvelu, nuorisorangaistus, valvontarangaistus, ehdollinen vankeusrangaistus ja päätös ehdolliseen vankeusrangaistukseen tuomitun valvonnasta, päätös ehdonalaiseen vapauteen päästetyn valvonnasta sekä päätös valvottuun koevapauteen päästämisestä,
  • kun tuomitulla on pysyvä asuinpaikka kyseisessä jäsenvaltiossa,
  • kun tuomittu on suostunut täytäntöönpanon siirtoon, ja
  • kun tällä tavoin voidaan edistää tuomitun mahdollisuuksia sopeutua yhteiskuntaan.

Päätöksentekijänä siirtoasiassa on Rikosseuraamuslaitoksen asiakasprosessien vastuualueen johtaja. Asia valmistellaan täytäntöönpanoyksikössä. Rikosseuraamuslaitoksen siirtopäätökseen voi hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudesta.

EU-jäsenvaltion on otettava tuomion täytäntöönpano vastaan, ellei tapaukseen voida soveltaa laissa olevia erityisiä kieltäytymisperusteita. Sellainen voi olla esimerkiksi valvontatoimenpiteen tai yhdyskuntaseuraamuksen täytäntöönpanon lyhyt kesto (alle 6 kuukautta), minkä vuoksi siirto ei ole järkevää. Päätös tuomitun vastaanottamisesta tulee tehdä viimeistään 60 päivässä tuomion antaneen valtion pyynnön vastaanottamisesta.

Kaikki EU-maat ovat saattaneet puitepäätöksen osaksi kansallista lainsäädäntöään. Puitepäätöksen soveltuvuuden kulloiseenkin tilanteeseen voi tarkastaa Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikön kansainvälisen täytäntöönpanon tiimiltä sähköpostitse: [email protected].

Yhdyskuntaseuraamusten siirto puitepäätöksen täytäntöönpanolaki: Laki valvontatoimenpiteitä ja vaihtoehtoisia seuraamuksia Euroopan unionissa koskevan puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien säännösten kansallisesta täytäntöönpanosta ja puitepäätöksen soveltamisesta (finlex.fi)

Yhdyskuntaseuraamusten siirto puitepäätös 2008/947/YOS (eur-lex.europa.eu)

Asiakkaan oikeus käyttää avustajaa siirtoasiassa

Halutessaan asiakkaalla on oikeus käyttää oikeudellista avustajaa (asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja) yhdyskuntapalvelun siirtoasian hoitamisessa pohjoismaiden välillä ja yhdyskuntaseuraamusten siirtoasian hoitamisessa EU-maiden välillä. Yhdyskuntaseuraamustoimiston tehtävä on auttaa asiakasta löytämään tällainen oikeudellinen avustaja, esimerkiksi antamalla asiakkaalle luettelo paikallisista edellä mainituista avustajista. Toimiston ei kuitenkaan tule valita oikeudellista avustajaa. Päätöksen avustajasta ja tämän palkkion maksamisesta tekee Rikosseuraamuslaitos.

Siirrot kolmansiin maihin

Yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanon siirto ei ole mahdollista muihin kuin Pohjoismaihin ja EU-maihin.

Lisätietoja

Voit kysyä lisätietoja Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikön kansainvälisestä täytäntöönpanosta sähköpostitse: [email protected]

Julkaistu 3.1.2024