Virkapukuja, suoja- ja erityisvaatetusta sekä tunnuksia ja virkamerkkejä koskeva ohje (14/100/2018)

Rikosseuraamuslaitos ohje 14/100/2018

31.5.2018

Säädösperusta Laki Rikosseuraamuslaitoksesta 12 §, 5 §

Vastaanottaja Rikosseuraamuslaitos

Voimassa 1.6.2018 alkaen toistaiseksi

Kumoaa määräyksen/ohjeen määräys dnro 15/004/2015, 18.12.2015


1. Virkapuvun käyttövelvollisuudesta ja siitä poikkeamisesta

Lain Rikosseuraamuslaitoksesta 12 §:n mukaan Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö voi antaa tarkempia määräyksiä virkapuvun ja suojavaatetuksen käyttövelvollisuudesta, käyttövelvollisuudesta poikkeamisesta, käytöstä rikosseuraamusalan tutkintoon johtavassa koulutuksessa, hankinnasta, lainaamisesta sekä käytöstä poistettavien virkapukujen ja suojavaatetuksen hävittämisestä. (30.11.2012/715)

Virkapukuasetuksen 1 §:n (1126/2016) mukaan Rikosseuraamuslaitoksen vankiloissa valvonnan ja ohjauksen esimiestehtävissä sekä valvonta- ja ohjaustehtävissä toimivat virkamiehet, joiden tehtävät edellyttävät tunnistamista vaatetuksen perusteella, ovat virantoimituksessa ollessaan velvollisia käyttämään virkapukua tai suojavaatetusta. Muut virkamiehet voivat käyttää tunnisteliiviä, joita yksiköt hankkivat yhteiskäyttöön.

Vankiloiden johtajilla ja apulaisjohtajilla on oikeus käyttää virkavaatteita harkintansa mukaan.

Virkapuvussa käytetään aina nimen ja virka-aseman ilmaisevaa nimikylttiä. Henkilöstön tunnistamisen varmistamiseksi muussa asussa kuin virkapuvussa esiintyvät virkamiehet käyttävät aina irrallista, nimen ja virka-aseman ilmaisevaa nimikilpeä.

Esimiestehtävissä toimivat Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehet huolehtivat siitä, että heidän alaisensa virkamiehet käyttävät virantoimituksessa asetuksen mukaista, asianmukaisessa kunnossa olevaa virkapukua taikka asiallista muuta vaatetusta tai suojavaatteita. Tunnisteliivin yhteydessä käytettävän siviilivaatetuksen tulee myös olla asiallinen ja asianmukaisessa kunnossa. Virkavaatteiden käyttäjä on velvollinen huolehtimaan virkavaatteiden ja varusteiden siisteydestä ja puhtaudesta omalla kustannuksellaan. Virkavaatteet on puhdistettava ja huollettava niihin Iiitettyjen pesuohjeiden mukaisesti.

Virkavaatteiden käyttö siviiliasusteiden kanssa ei pääsääntöisesti ole sallittua, mutta tilapäisesti voidaan käyttää siviilivaatteita peittämään virkapukua, esimerkiksi peittämällä siviilitakilla virkapuvun yläosa, mikäli laitoksen ulkopuolella suoritettavat virkatehtävät sitä vaativat tai puoltavat. Siviilivaatetuksen kanssa voidaan tarvittaessa käyttää Rikosseuraamuslaitoksen tunnisteliiviä osoittamaan virkamiesasemaa.

Virkapuvun mallin muuttaminen on kiellettyä. Raskaana olevat naiset voivat tarvittaessa käyttää muuta väritykseltään virkapukuun rinnastuvaa vaatetusta.

Valtion virkapukuavustuksista annetun asetuksen (850/1969) 9 §:n mukaan enintään kuuden kuukauden ajaksi palvelukseen otetulle virkamiehelle voidaan suorittaa virkapukuavustusta vain palvelusaikana virantoimituksessa välttämättä tarvittavista virkapukineista. Edellä mainittu säännös huomioon ottaen alle kuuden kuukauden määräaikaisessa virkasuhteessa oleville henkilöille ei hankita omaa virkapukua, ellei siihen ole erityistä syytä. Yksiköissä tulee olla nimikyltittömiä virkapukuja, joita voidaan lainata määräaikaisessa virkasuhteessa oleville henkilöille.

Rikosseuraamusalan perustutkinnon opiskelijoiden käyttöön hankitaan kenttävaatetus. Voimankäyttöharjoituksia varten yksiköihin ja Rikosseuraamusalan koulutuskeskukseen voidaan hankkia haalareita yhteiskäyttöön.

2. Vaatetuksesta

Rikosseuraamuslaitoksen virkamiesten virkapukuun kuuluvat vaatekappaleet: määräytyvät virkapukuasetuksen 4 §:n mukaan. Vaatetukseen kuuluu

  • kenttävaatetus,
  • erityis- ja suojavaatetus sekä
  • muu vaatetus

Kenttävaatetus on tarkoitettu pääasialliseksi vaatetukseksi.

Erityisvaatteisiin kuuluvat Rikosseuraamuslaitoksen koiranohjaajan kenttäpuku.

Muu vaatetus tarkoittaa virkapukukokonaisuuksia täydentäviä, virkapukuavustusten piiriin kuulumattomia vaatekappaleita, kuten sukkia, sukkahousuja, käsineitä ja jalkineita.

Virkapukuun kuuluvat osat sekä niissä käytettävät tunnukset ja merkit on määritelty virkapukuasetuksessa tai tässä ohjeessa.

Kenttävaatetuksen kokoonpano ja niiden yhteydessä käytettävät vaatekappaleet sekä tarkemmat vaatteiden käyttöä koskevat ohjeet ilmenevät tämän ohjeen liitteenä olevasta taulukosta (liite 1).

3. Virkapuvun hankkiminen ja uusiminen

Virkapukuasetuksen 10 §:n mukaan Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö voi antaa määräyksiä virkapukujen hankinnasta.

3.1 Hankintakustannukset

Sopimuskaudelle 2018-2020 tehdyn Valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoittamispöytäkirjan 20 §:n mukaan työnantaja vastaa palveluksessaan olevalle henkilöstölle hankittavien virkapukujen hankintakustannuksista täysimääräisesti.

Tämä ei kuitenkaan koske seuraavia virkapuvun yhteydessä käytettäviä vaatekappaleita, joita ovat:

  • täysin mustat jalkineet
  • mustat käsineet
  • mustat tai tummansiniset sukat
  • mustat, tummansiniset tai ihonväriset sukkahousut
  • musta vyö, muu kuin varustevyö
  • tummansininen kaulaliina tai kauluri

Rikosseuraamuslaitos vastaa vankiloiden johtajien ja apulaisjohtajien käyttöön luovutettavien seuraavien virkavaatteiden hankintakustannuksista:

  • yhdet kenttähousut,
  • kaksi paitaa tai puseroa (oman valinnan mukaan kauluksellinen trikoopaita tai poolopaita) sekä
  • päällystakki

Eri valikoimiin kuuluvia vaatekappaleita ei saa sekoittaa keskenään.

3.2 Virkapukujen, tunnisteliivien ja varustevöiden tilaaminen

Virkapuvut, tunnisteliivit ja varustevyöt tilataan Rikosseuraamuslaitoksen sopimustoimittajilta. Tilaukset tehdään yksiköittäin keskitetysti toimittajien kanssa sovitun tilausmenettelyn mukaisesti.

3.3 Virkavaatteiden uusiminen

Virkavaatekappaleet uusitaan tarvittaessa silloin, kun ne eivät enää ole asianmukaisessa kunnossa tai ne ovat rikkoutuneet.

Pääsääntöisesti virkamiehellä on oikeus uusia

1) yhdet kenttähousut ja

2) kaksi paitaa tai puseroa (oman valinnan mukaan joko kauluksellinen trikoopaita tai poolopaita tai fleece- tai kenttäpusero) vuodessa, sekä

3) muut vaatekappaleet tarpeen mukaan, ei kuitenkaan useammin kuin niiden keskimääräinen käyttöikä edellyttää.

4. Virkapukuhankintojen seuranta

Asianomaisella yksiköllä on velvollisuus

1) pitää luetteloa niistä virkamiehistä, joille kenttävaatetus on hankittu ja

2) seurata hankintakustannuksia.

5. Suojavaatetus

Suojavaatetuksen käyttämistä edellyttävissä tehtävissä jatkuvasti ja pääasiallisesti työskentelevillä virkamiehillä on käytössään henkilökohtainen, tunnuksilla varustettu suojavaatetus. Suojavaatetuksen tulee olla laitoksittain samoissa tehtävissä toimivilla mahdollisimman yhdenmukainen. Henkilökohtaisten suojavaatteiden lisäksi yksikössä tulee olla työpaikkakohtaisia suojavaatteita. Ulkotyötä tekeville virkamiehille tulee olla yhteisessä käytössä kumisaappaita, sadevaatteita, lämpöjalkineita, suojahaalareita ja heijastinliivejä.

6. Virkapuvun käytöstä luopuminen, käytöstä poistaminen ja virkapuvun hävittäminen

Virkapukuasetuksen 10 §:n mukaan Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö voi antaa määräyksiä käytöstä poistettavien virkapukujen hävittämisestä.

Virkamiehen tulee luovuttaa virkavaatteet virkasuhteen päättyessä niiden hankinnasta päättäneelle yksikölle.

Käytöstä poistetut virkapuvut yksikkö voi luovuttaa varastoistaan tarvittaessa tunnukset poistettuina harkitsemaansa käyttöön tai hävittää ne parhaaksi katsomallaan tavalla. Hävittämisen tarkoituksena on varmistaa, ettei virkapukuja voi käyttää väärin.

Käytöstä poistetut tunnukset on toimitettava yksikön johtajalle tai hänen määräämälleen virkamiehelle, joka huolehtii niiden uudelleen käyttämisestä tai hävittämisestä asianmukaisella tavalla. Hävittämisen tarkoituksena on varmistaa, että tunnuksia ei voida käyttää väärin.

7. Virkamerkin käyttäminen, hallinnointi ja kadottaminen

Rikosseuraamuslaitoksen virkamerkin käyttämisestä, hallinnoinnista ja kadottamisesta on säädetty oikeusministeriön asetuksessa Rikosseuraamuslaitoksen tunnuskuvasta ja virkamerkistä (576/2010). Virkamerkin käyttämistä ja hallinnointia on lisäksi tarkemmin ohjeistettu 20.4.2011 päivätyssä, Rikosseuraamuslaitoksen johtoryhmälle osoitetussa muistiossa.

Rikosseuraamuslaitoksen virkamiehen on virkatehtävää suorittaessaan esitettävä virkamerkkinsä pyydettäessä tai milloin siihen on erityistä syytä. Jos virkatehtävä on luonteeltaan sellainen, että virkamerkin esittämisestä voi aiheutua vaaraa virkamiehen tai muun henkilön hengelle tai terveydelle taikka tehtävän suorittaminen muutoin vaarantuu, virkamerkkiä ei tule esittää.

Keskushallintoyksikkö pitää Rikosseuraamuslaitoksen virkamerkeistä luetteloa.

Virkamerkkiä tulee säilyttää erityisen huolellisesti. Virkamerkin katoamisesta on ilmoitettava välittömästi toimintayksikön johtajalle, joka tekee siitä kirjallisen ilmoituksen keskushallintoyksikköön.

Uuden virkamiehen tullessa palvelukseen hänelle hankitaan virkamerkki ilman eri päätöstä. Samoin toimitaan, kun vakinaisen virkamiehen virkanimike tai toimipaikka muuttuu pitkäaikaisesti tai pysyvästi. Muussa kuin vakinaisessa virassa olevien virkamerkin hankinnasta päättää toimintayksikön johtaja.

Palvelussuhteen päättyessä virkamiehen on luovutettava virkamerkki toimipaikkansa johtajalle. Johtaja huolehtii siitä, että virkamerkki hävitetään asianmukaisesti ja tätä koskevat merkinnät tehdään virkamerkkiluetteloon ja kuittauslomakkeeseen.

8. Voimaantulo- ja siirtymäsäännökset

Ohjetta on käsitelty Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyötoimikunnan kokouksessa 24.4.2018. Tämä ohje tulee voimaan 1.6.2018 lukien. Samasta ajankohdasta lukien kumotaan Rikosseuraamuslaitoksen määräys 18.12.2015, dnro 15/004/2015.


Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka

Lakimies Anna-Liisa Häkkinen

Julkaistu 29.10.2020