Määräys vankien terveydenhuollon järjestämisestä
Valtion palvelut osasto, Vankiterveydenhuollon yksikkö
13.2.2017
Voimassa toistaiseksi
Korvaa: Vankien terveydenhuollon järjestäminen. Rikosseuraamuslaitos määräys 11.9.2015, diaarinumero 4/004/2015 sekä Vangin kuolema (28/004/2010).
Kopion alkuperäisestä, allekirjoitetusta dokumentista saat pyytämällä kirjaamosta: [email protected].
Säädökset
Vankeuslaki 10 luku 11 §
Tutkintavankeuslaki 6 luku 8 §
Laki vankiterveydenhuollon yksiköstä 30.12.2015/1635
Lääkelaki 395/1987 muutoksineen
Lääkeasetus 693/1987 muutoksineen
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994 muutoksineen
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeiden määräämisestä 726/2003
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus opioidiriippuvaisten vieroitus-, korvaus- ja ylläpitohoidosta eräillä lääkkeillä 33/2008
Sairaala-apteekin ja lääkekeskuksen toiminta: määräys 7/2007 Lääkelaitos
1. Hoidontarpeen arviointi
Vankiterveydenhuollon yksikkö (VTH) ja vankilan henkilökunta tekee yhteistyötä vangin terveydentilan seurannassa, ohjauksessa hoitoon ja hoidon toteuttamisessa.
Vangilla on oikeus laadultaan hyvään, kaikkien Suomen kansalaisten tasoiseen terveyden- ja sairaanhoitoon. Hänen hoitonsa on järjestettävä ja häntä on kohdeltava siten, että hänen yksityisyyttään kunnioitetaan ja, ettei hänen ihmisarvoaan ja vakaumustaan loukata. Vanki voi ilmoittaa kirjallisesti tai suullisesti haluavansa hoitoon. Hoidon tarpeen arvioi sairaanhoitaja. Sairauden syytä vangin ei tarvitse ilmoittaa muulle henkilöstölle kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Hoidon tarpeen arvioinnissa selvitetään syy, sairauden oireet ja niiden vaikeusaste sekä kiireellisyys.
Hoidon tarpeen arviointi voidaan tehdä myös puhelimitse. Rikosseuraamuslaitoksen henkilökunnan tulee seurata vankien yleiskuntoa ja terveydentilaa vankilaan saapumisen yhteydessä ja muulloinkin. Tarvittaessa tulee ryhtyä viipymättä toimenpiteisiin vangin saamiseksi asianmukaiseen tutkimukseen ja hoitoon joko VTH:n hoitoon tai kiireellisessä tapauksessa vankilan ulkopuolelle. Valvonnan tarpeesta ja luvasta vankilan ulkopuolelle hoitoon pääsystä päättää vankilan johtaja kuultuaan mahdollisuuksien mukaan vankilalääkäriä.
2. Vangin terveystarkastus
Jokaiselle siviilistä tulevalle vankeusvangille samoin kuin kaikille tutkintavangeille pyritään tekemään terveystarkastus kolmen päivän kuluessa sekä tavataan tarvittaessa aiemmin.
3. Erityisryhmien terveydentilan seuranta
Tarkkailuun tai eristykseen sijoitetusta vangista tulee viipymättä ilmoittaa terveydenhuoltohenkilökunnalle. Lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilökuntaan kuuluvan tulee seurata eristyksessä olevan vangin terveydentilaa päivittäin. Virka-ajan ulkopuolella tapahtuneet, tai vankilan poliklinikan ollessa muutoin suljettuna, eristykset ilmoitetaan psykiatriseen vankisairaalaan Turun yksikköön.
Pitkäaikaisvankien terveydentilaa tulee seurata terveystarkastuksin kahden vuoden välein ja vangin kunnosta, iästä ym. riippuvista syistä tarvittaessa useamminkin. Syömälakossa olevan vangin terveydentilaa tulee tarkkailla kiinnittäen huomiota myös vangin kykyyn ymmärtää ravinnosta kieltäytymisen vaikutukset. Syömälakkoon ryhtyneestä vangista ja hänen terveydentilansa muutoksista tulee ilmoittaa alueylilääkärille ja hoitavalle lääkärille.
4. Erikoissairaanhoito
Erikoissairaanhoidon konsultaatiot voivat tapahtua joko ostopalveluna tai oman erikoislääkärin toimesta. Konsultaation toteuttaminen edellyttää vankilalääkärin lähetettä. Erikoissairaanhoidon konsultaatio voidaan järjestää joko Rikosseuraamuslaitoksen tiloissa tai vanki voidaan kuljettaa vankilan ulkopuolelle.
Sairaalahoito ja erikoislääkärien konsultaatiot vankilan ulkopuolella edellyttävät aina myös Rikosseuraamuslaitoksen lääkärin lisäksi vankilan johtajan arviota valvonnan tarpeesta ja luvasta siirtää vanki laitoksen ulkopuolelle hoitoon. Akuutisti sairaalahoitoon jäävistä vangeista tulee tehdä ilmoitus alueylilääkärille tai lähettävän sairaalan vastaavalle ylilääkärille. Vangin lähettäminen joko konsultaatiokäynnille tai sairaalahoitoon edellyttää terveydenhuollon vankipassitusta, joka tehdään vankitietojärjestelmän kautta.
5. Omalla kustannuksella järjestettävä hoito
Vangilla on oikeus omalla kustannuksellaan saada lääkitystä, tutkimusta ja muuta terveydenhuoltoa vankilassa VTH:n lääkärin luvalla.
6. Potilasasiamies
Terveyden- ja sairaanhoitoonsa ja siihen liittyvään kohteluunsa tyytymättömällä potilaalla on oikeus tehdään muistutus VTH:n johtajalle tai sairaalan ylilääkärille. Muistutuksen tekeminen ei rajoita vangin oikeutta kannella hoidostaan tai hoitoon liittyvästä kohtelustaan terveyden- tai sairaanhoitoa valvoville viranomaisille. Vankisairaalan sosiaalityöntekijä toimii valtakunnallisena potilasasiamiehenä ja avustaa tarvittaessa muistutuksen teossa.
Vangilla on oikeus kannella terveyden- ja sairaanhoidosta Aluehallintovirastolle, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomaiselle, Eduskunnan oikeusasiamiehelle ja muille tällaisille vankilan ja sen henkilöstön toimintaa valvoville viranomaisille. Kirjeet tulee toimittaa edellä mainittuihin paikkoihin avaamatta.
7. Vangin kuolemasta ilmoittaminen
Vangin kuolemasta on ilmoitettava lääkärille tai sairaanhoitajalle. Kuoleman toteaa lääkäri tai poliisi. Potilaskertomukseen merkitään kuoleman lisäksi todettu tai arvioitu kuolinaika sekä lyhyt selostus kuolintavasta ja kuolemaan mahdollisesti johtaneista syistä. Kuolemasta ilmoitetaan yksikön johtajalle, joka tarvittaessa ilmoittaa asiasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdolle, mikäli kuolemaan liittyy tekijöitä, joiden perusteella sen arvioidaan herättävän erityistä huomiota.
Rikosseuraamuslaitos huolehtii ilmoittamisesta omaisille ja muille viranomaisille.
Allekirjoitukset
Johtaja Anneli Pouta , Valtion palvelut-osasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Johtaja Antti-Jussi Ämmälä, Vankiterveydenhuollon yksikkö
Jakelu
VTH henkilöstö
Rikosseuraamuslaitos, keskusyksikkö
Arto Kujala, oikeuspoliittinen osasto, oikeusministeriö
Julkaistu 25.2.2025