Rikosseuraamuslaitoksen lääkehuolto (dnro 11/004/2012), 9.10.2012
1. Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikön (RTHY) lääkekeskus
Lääkelaitoksen (nyk. Fimea) luvalla on Vankienhoitolaitokseen (nyk. Rikosseuraamuslaitokseen) perustettu lääkekeskus, jonka sijaintipaikkana on Hämeenlinna.
Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikön lääkekeskuksen tehtävät ovat seuraavat:
• lääkkeiden kilpailuttaminen
• lääkkeiden tilaus ja hankinta tukkukaupoista
• lääkkeiden varastointi ja varastovalvonta
• peruslääkevalikoiman toteuttaminen
• erityisvarastointia ja kirjanpitoa vaativien lääkkeiden säilytys ja kulutuksen seuranta
• lääkeinformaatio
• lääkkeiden erityislupien esitysten valmistelu johtavalle ylilääkärille
• lääkkeiden kuljetuskuntoon saattaminen
• Rikosseuraamuslaitoksen sairaaloiden ja poliklinikoiden lääkkeiden säilytyksenja
käsittelyn ohjeistus, valvonta ja tarkastaminen.
• koneellinen annosjakelu
RTHY:n lääkekeskus toimittaa kuhunkin terveydenhuoltoyksikköön seurantaraportit sekä lääkkeiden käsittelystä että kustannuksista kaksi kertaa vuodessa.
RTHY:n lääkekeskuksessa ei vahnisteta lääkkeitä.
2. Peruslääkevalikoima
Peruslääkevalikoima perustuu Fimean määräykseen, jossa pidetään lääkekeskuksen toimintaa tarkoituksenmukaisena siten, että terveydenhuollon yksiköissä on lääkehoidon tarpeita vastaava peruslääkevalikoima. Sen avulla yhtenäistetään ja ohjataan lääkkeiden hankintaa ja käyttöä. Peruslääkevalikoima pohjautuu lääketieteen erikoisalojen asiantuntemukseen ja hoitosuosituksiin sekä lääketurvallisuuden ja -hoidon tarkoituksenmukaisuuden huomioon
ottamiseen.
Peruslääkevalikoimaan on kerätty Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksiköissä säännöllisesti käytettävät lääkkeet. Hoitoratkaisuja tehdessään lääkärin tulee pyrkiä pitäytymään peruslääkevalikoimaan otetuissa valmisteissa, jotta potilaan siirtyessä laitoksesta toiseen hoitojatkumo kyettäisiin turvaamaan, ja jotta voitaisiin hyödyntää keskitetystä lääkehankinnasta
saatavat kustannussäästöt.
Mikäli lääkäri poikkeaa peruslääkevalikoimasta, tulee lääkärin anoa sähköpostitse lupa Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikön johtavalta ylilääkäriltä ko. lääkkeen hankintaan. RTHY:n lääkekeskus toimittaa lääkkeet. Peruslääkevalikoiman vahvistaa RTHY:n johtava ylilääkäri kuultuaan RTHY:n lääkäreitä.
3. Lääkkeiden määrääminen
Lääkkeet vangille määrää aina RTHY:n sairaalanlpoliklinikan lääkäri tai hammaslääkäri, jonka lääkityksen tarpeen hän on itse todennut joko henkilökohtaisen tutkimuksen perusteella tai muulla vastaavalla tavalla. Lääkehoidosta tulee päättää yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Väärinkäyttöön soveltuvan lääkkeen määräämisessä on noudatettava erityistä
huolellisuutta ja varovaisuutta. Potilaalle ei saa määrätä ensimmäisellä vastaanottokäynnillä väärinkäyttöön soveltuvia lääkkeitä, ellei lääkkeenmäärääjä totea lääkitystä välttämättömäksi. Ensiapuluonteiset lääkemääräykset on rajoitettava pieniksi väärinkäytön estämiseksi.
Lääkemääräys tulee merkitä sekä potilasasiakirjoihin jatkuvaan potilaskertomukseen (YLE) että potilastietojärjestelmän lääkelehdelle. Lääkkeestä tulee olla seuraavat merkinnät: lääkkeen nimi, lääkkeen muoto, vahvuus, annostus, lääkemääräyksen anto- ja lopettamispäivä. Puhelinmääräyksen merkitsee asiakirjoihin sairaanhoitaja, jossa myös kerrotaan lääkkeen
määrääjän nimi, aika ja paikka.
Siviilistä vankien mukana olevat reseptit tulee aina tarkistaa ja lääkehoidon jatkuminen varmistaa rikosseuraamuslaitoksen lääkäriltä. Sairaanhoitaja jatkaa siviilistä määrättyjä lääkkeitä, kunnes laitoksen lääkäri on vahvistanut niiden jatkamisen.
Mikäli potilaan hoito vaatii lääkkeitä, joita saa määrätä vain Fimea erityisluvalla, tulee hoitavan lääkärin täyttää erityislupahakemus ja toimittaa se RTHY:n lääkekeskukseen. Lääkekeskus huolehtii luvan esittelystä ja hankkimisesta.
Jos vangin sairauden takia joudutaan turvautumaan terveydenhuoltohenkilöstön poissa ollessa ulkopuoliseen lääkäriin tai hoitopaikkaan, tulee lääkäriltä pyytää resepti, jolla heti tarvittavaa lääkettä voidaan ostaa apteekista tai pyytää ensiapuna lääkkeen aloitus annos mukaan terveyskeskuksesta/sairaalasta. Lasku pyydetään lähettämään poliklinikallel/RTHY:n sairaaloihin, joille myös tulee toimittaa resepti.
4. Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden käyttö (PKV -lääkkeet) ja varsinaiset huumausaineet
Vankiloissa voidaan jatkaa siviilissä aloitettua opioidikorvaus-/ylläpitohoitoa. Tämä edellyttää vangin kanssa tehtyä hoito sopimusta, jossa vanki antaa suostumuksensa siihen, että valvontahenkilöstö saa tarpeellisessa, lain sallimassa laajuudessa tietää ko. hoidosta. Hoitosopimukseen liittyvät myös valvotut virtsanäytteiden annot, joista huolehtii valvontahenkilöstö (päihdevalvonta). Mikäli on tapahtunut oheiskäyttöä, jonka terveydenhuolto on vahvistanut,
seuraamukset ovat samat kuin muissakin väärinkäyttötapauksissa.
Terveydenhuoltohenkilöstön ottamat virtsanäytteet ovat terveydenhuollon salassapitomääräysten alaisia mm. seurattaessa mahdollista oheiskäyttöä. Väärinkäytökset johtavat aina lääkehoidonjatkamisarvioon. Korvaus-/ylläpitohoidon lopettamisesta päättää aina lääkäri. Korvaus-/ylläpitohoitoa voidaan toteuttaa myös avolaitoksessa.
Pääsääntöisesti korvaushoidon arviointi ja aloitus tapahtuu erikoissairaanhoidossa siviilissä ennen tuomiota tai vapautumisen jälkeen. Vankeusaikana voidaan opioidikorvaus- tai ylläpitohoitoja
aloittaa ainoastaan RTHY:n laatimien kriteerienja resurssien puitteissa. Väärinkäytösten välttämiseksi suositellaan RTHY:ssä korvaushoidossa käytettäväksi metadonia.
Opioidipohjaisten särkylääkkeiden pitkäaikaiskäyttö on harvoin perusteltua ja pitkäaikaiskäyttäjille tulee määrätä muita korvaavia särkylääkkeitä. Opioidien tarve arvioidaan Vankisairaalassa.
Psykostimulanttien käyttö vankilaolosuhteissa on perusteltua vain poikkeustapauksissa. Vankiloissa tulee käyttää muita tehokkaiksi osoittautuneita lääkkeitä. Mikäli vangilla on tullessaan lääkemääräys stimulantin käytöstä, tulee sen jatkamistarve arvioida Psykiatrisen vankisairaalan toimesta.
Bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö on erittäin harvoin lääketieteellisesti perusteltua. Vankeus aikana tapahtuva vieroittaminen vangilla aloitetaan heti vankilaan tullessa.
Tilattaessa varsinaista huumausainetta lääketieteelliseen käyttöön, RTHY:n lääkekeskus toimittaa lääkepakkauksen mukana pakkauskohtaisen kulutuskortin, jossa tulee olla valmisteen nimi, määrä, toimituspäivä ja toimintayksikkö johon valmiste toimitetaan. Kulutuskorttiin tulee merkitä lääkkeen annon yhteydessä potilaan nimi, otettu määrä, lääkärin nimi sekä lääkkeen antajan nimikirjoitus ja päiväys. Kun pakkaus on käytetty loppuun, kulutuskortti on merkintöineen toimitettava RTHY:n lääkekeskukseen.
5. Lääkkeiden tilaus
RTHY:n lääkekeskus toimittaa lääkkeet maksutta terveydenhuoltoyksiköihin. Kuhunkin terveydenhuoltoyksikköön tulee sopia lääkehuollosta vastaava sairaanhoitaja ja kuka/ketkä toimivat sairaanhoitajan sijaisena. Peruslääkevalikoiman lääkkeet voi sairaanhoitaja tilata RTHY:n lääkekeskukselta. Tilauksessa käytetään siihen varattua lääkkeiden tilauslomaketta.
Lääkkeet toimitetaan valmistajan alkuperäisissä pakkauksissa.
Allekirjoitettu lääketilaus lähetetään tilauksen nopeuttamiseksi faksina RTHY:n lääkekeskukseen ja alkuperäinen lääketilaus lähetetään palautettavassa lukollisessa lääkelaatikossa. Poikkeustapauksissa tilaus voidaan tehdä puhelimitse. Laitokseen tulee jättää kopio tilauksesta. Lääkkeet toimitetaan yleensä 100 kappaleen pakkauksissa. Poikkeuksina ovat esimerkiksi
voiteet, joista pieni pakkaus voidaan antaa vangille omaan käyttöön.
Kullekin toimintayksikölle on annettu oma tilauskoodi, jota tulee käyttää lääkkeitä tilattaessa.
Lääkkeitä, joita ei enää käytetä, tulee toimittaa RTHY:n lääkekeskukseen. Tarvittaessa niitä voidaan toimittaa edelleen toisiin laitoksiin.
Vanhentuneet lääkkeet toimitetaan RTHY:n lääkekeskukseen, joka toimittaa ne edelleen ongelmajätelaitokseen.
6. Lääkkeen käsittely
Avattu lääkepurkki on suljettava tiukasti, jottei ympäristön kosteus ei pääse pakkaukseen. Lääkepurkissa olevia kuivauskapseleita ei saa poistaa. Jotkut lääkkeet reagoivat kosteuden kanssa ja rakenne voi muuttua. Lääketablettien puolitettavuus, murskattavuus tai kapselin avaaminen tulee selvittää ja tarkastaa valmistajan antamista käsittelyohjeista. Depotlääkkeen rakenteen särkyessä valmisteen pitkävaikutteisuus saattaa hävitä ja potilas voi saada 2-4 -kertaisen annoksen elimistöön. Lääkeaine voi myös tuhoutua mahahappojen vaikutuksesta
ja siten potilas ei saa lääkkeestä mitään vastetta.
7. Lääkkeiden kuljetus Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksiköihin
Lääkkeet pakataan ja kuljetus tapahtuu suljetuissa laatikoissa tai postitse sinetöidyssä paketissa (plommattu). Lääkkeet kuljetetaan kerran viikossa laitoksiin pyykinkuljetusauton mukana tai postitse tietyn aikataulun mukaisesti. Tyhjät kuljetuslaatikot palautetaan Rikosseuraamuslaitoksen lääkekeskukseen pyykinkuljetusauton paluukyydissä. Kiireellisesti tilatut lääkkeet toimitetaan postitse.
8. Lääkehuoneen tai lääkekaapin tarkastus
Lääkkeet säilytetään sairaalassa tai poliklinikalla lukollisissa tiloissa. Lääkehuoneessa tulee olla erityislukitus siten, että lääkehuoneeseen on pääsy vain terveydenhuoltohenkilöstöllä. Lääkkeet säilytetään huoneenlämpöisissä (korkeintaan 25 astetta) lukollisissa lääkekaapeissa ja lääkejää-/viileäkaapeissa lääkepakkausten ohjeiden mukaisesti. Lääkehuoneessa ja lääkekaapeissa tulee olla hyvä valaistus ja ilmastointi. Turvallisuussyistä ensimmäisessä
kerroksessa sijaitsevissa lääkehuoneissa tulee olla joko turvalasit tai kalterit ikkunoissa.
9. Lääkehuoneen ja lääkekaapin tarkastus
Lääkehuoneen/lääkekaapin hoitoon nimetään vastaava sairaanhoitaja ja hänellä tulee olla sijainen. Lääkekaapista vastaavan sairaanhoitajan tulee huolehtia lääketilauksista, lääkkeiden asianmukaisesta säilytyksestä lääkekaapissa, lääkekaapin järjestyksestä ja vanhentuneiden lääkkeiden palauttamisesta Rikosseuraamuslaitoksen lääkekeskukseen. Lääkehuoneeseen saa olla vain tarpeellinen määrä avaimia asianmukaisten henkilöiden hallussa.
Lääkehuoneenja lääkekaapin tarkastuksen suorittaa RTHY:n lääkekeskuksen esimies kerran vuodessa. Lääkehuoneen/lääkekaapin tarkastuksesta pidetään pöytäkirjaa, jonka kopio lähetetään RTHY:n toiminnanohjaukseen ja tarkastuskohteeseen.
10. Lääkkeiden säilytys
Lääkekaapissa säilytettävien lääkkeiden alkuperäistä pakkausta ei saa muuttaa. Lääkkeet säilytetään hyvässä järjestyksessä. Sisäisesti ja ulkoisesti käytettävät lääkkeet säilytetään erillään. Varsinaiset huumausaineiksi luettavat lääkevalmisteet säilytetään muista lääkkeistä erillään lukollisessa kaapissa tai lokerossa. Myrkkyjenja tulenarkojen aineiden säilytyksestä noudatetaan niistä annettuja ohjeita.
11. Lääkehuollon asiakirjat
Lääkehuoneessa ja -kaapissa tulee olla Rikosseuraamuslaitoksen lääkehuollon ohje, peruslääkevalikoima -luettelo ja lääkekaappien tarkastuspöytäkirjat.
12. Lääkkeiden jako
Lääkkeet jaetaan potilaskohtaisiin annoksiin dosetteihin, johon liitetään mukaan lääkehoidonjakolista. Lääkkeiden jakolistasta tulee selvitä lääkkeen nimi, lääkkeen vahvuus, lääkkeen määrä ja lääkkeiden ottamisajankohdat. Dosetteihin jako on perusteltua potilasturvallisuuden takia, jolloin voidaan seurata vangin saamat ja ottamat lääkkeet ajallaan. Lääkelistat laitetaan dosetteihin siten, että lääkitystiedot jäävät näkymättömiin dosettia vasten ja nähtäväksi jää potilaan nimi sekä lääkkeen jakoajat.
Sairaalassa voidaan lääkkeet jakaa lääkelaseihin lääketarjottimelle. Lääkkeet jakaa potilaskohtaisiin annoksiin sairaanhoitaja tai sairaanhoitotoimen harjoittaja, jolla on RTHY:n lääkärinlupa.
13. Lääkkeiden säilytys asuinosastoilla
Lääkedosetit tulee säilyttää lukitussa kaapissa lukitussa asuinosaston toimistossa. Tilat tulee suunnitella sellaisiksi, ettei vangilla ole mahdollisuutta päästä niihin käsiksi. Asuinosastolla voidaan säilyttää lukollisessa tilassa pieni määrä käsikauppavalmisteita (esim. päänsärkylääkettä, kuumetta alentavaa lääkettä). Annetuissa lääkkeistä tulee pitää kirjaa kenelle, kuinka paljon ja kuinka usein niitä on annettu. Käsikauppavalmisteiden kulutuksesta tulee tiedottaa sairaanhoitajaa.
14. Lääkkeiden anto vangille
Lääkkeiden annon valmiiksi jaetusta potilaskohtaisesta dosetista asuinosastolla suorittaa ja valvoo pääsääntöisesti valvontahenkilökunta. Lääkkeiden annon yhteydessä tulee huolellisesti tarkastaa vangin nimi dosetista tai annosjakelupussistaja lääkkeen anto oikealle henkilölle. Dosetissa on lääkkeen antoajankohdat. Lääkkeen dosetista jakava virkamies valvoo lääkkeiden nauttimisen ja raportoi kirjallisesti terveydenhuoltoa kaikista lääkehoidon jakolistan poikkeamista. Lääkkeet voidaan pudottaa kertakäyttömukiin, johon lisätään vielä vettä vangin nähden lääkkeiden annon yhteydessä. Lääkkeiden antajan on seurattava ja valvottava esim. vankia puhuttamalla, että lääkkeet tulevat nautituiksi asianmukaisesti. Väärinkäytöksistä tulee ilmoittaa terveydenhuoltohenkilöstölle (ei ota lääkettä tai ottaa vain osan lääkkeistä ym.). Mikäli kysymyksessä on jakoajankohdasta poikkeavaan kelloaikaan otettava
lääke, esim. antibiootti, se tulee selvästi ilmetä lääkejakolistasta.
Lääkkeiden luovuttamisesta vangin haltuun tulee sopia valvontahenkilökunnan kanssa. Vangille voidaan harkita annettavaksi haltuun mm. sydänlääkkeet, antibiootit, astmalääkkeet ja insuliinikynät.
Terveydenhuoltohenkilökunnan on huolehdittava siitä, että lääkkeiden antamiseen osallistuvaa valvontahenkilöstöä opastetaan lääkkeiden käsittelyyn. Varsinaisesta toimipaikkakoulutuksesta vastaa Lääkekeskus.
15. Vangin omat lääkkeet
Vankilassa RTHY toimittaa kaikki tarvittavat lääkkeet eikä omia lääkkeitä saa käyttää. Vankila ottaa vangin mukanaan tuomat lääkkeet säilytettäviksi.
16. Lääkehoito avolaitoksessa
Lääkehoito avolaitoksessa, jossa ei ole terveydenhuoltohenkilöstöä, tapahtuu seuraavasti:
Vangin mukana tulleet reseptit lähetetään tarkistettavakasi terveydenhuoltoyksikköön. Samoin tarkistetaan reseptit, jos vanki on käynyt yksityislääkärillä omalla kustannuksellaan. Lääkkeet pyydetään lähimmästä RTHY:n toimipisteestäjoko reseptillä (siviilistä tullessa) tai RTHY:n lääkärin määräyksellä, josta ne toimitetaan avolaitosyksikköön.
Lääkkeet tulee säilyttää avovankilan/siirtolan toimistossa lukollisessa kaapissa. kutakin vankia kohden on hyvä olla oma laatikko, jossa on hänen käyttämänsä lääkkeet. Lääkepurkkien päällä on oltava ohje lääkkeiden annostuksesta tai terveydenhuoltoyksikön antama lääkkeidenjakolista. Avolaitoksessa annetaan harkinnan mukaan lääkkeitä vangin haltuun. Näitä ovat esim. antibiootit, sydänlääkkeet ym.
Vangin omat lääkkeet säilytetään siviilivarusteissa.
17. Lääkehoito kuljetusten tai poistumislupien aikana
Sairaanhoitajat jakavat tarpeellisen määrän lääkkeitä dosettiin kuljetukseen mukaan. Mukana tulee olla lääkejakolista. Vangille annetaan lomille lääkkeet mukaan doseteissa, joissa on merkinnät lääkkeiden vahvuuksista ja lääkkeiden ottoajankohdista koko poistumisluvan ajaksi.
18. Rokotukset
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee vangeille A- ja B-hepatiittirokotuksia. THL kustantaa ko. toiminnan ja rokotusaineita voidaan tilata RTHY:n lääkekeskukselta.
19. Ensihoitolääkkeet ja ensiapuvarustus
Rikosseuraamuslaitoksen lääkekaapeissa tulee olla RTHY:n lääkärin hyväksymät ensihoitolääkkeet. Tarvikkeista tulee olla luettelo. Lääkekaapin vastaavan sairaanhoitajan tulee huolehtia ensiapulääkkeiden tarkastamisesta ja täydentämisestä määräajoin.
Ensiapuvarustuksen tarvikkeista ensiapukaapeissa työpaikoilla ja asuinosastoilla täydentää terveydenhuolto. Työpisteiden ja osastojen tulee toimittaa lista tarvittavista tarvikkeista, jotka terveydenhuolto joko haettaessa antaa tai toimittaa työpisteisiinja vankiosastoille.
20. Hoitosuositukset
Yksityiskohtaisempia lääkitys- ja hoito-ohjeita sekä -suosituksia voidaan antaa erikseen RTHY:n toimesta.
21. Henkilökunnan lääkkeet
Henkilökunta ei saa RTHY:n kustannuksella lääkkeitä. Ainoastaan ensiapuna niitä voidaan antaa. Rokotukset tulee arvioida työterveyshuollossa riskiarvion perusteella ja ne kustannetaan laitoksen omista toimintamenorahoista työterveyshuoltona. Ensiapuna pistostapaturmissa B-hepatiittirokotuksen ensiannos voidaan antaa poliklinikalla/sairaalassa. Jatkorokotukset
annetaan työnantajan kustantamana työterveyshuollossa.
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka
Rikosseuraamuslaitoksen johtava ylilääkäri Heikki Vartiainen
Julkaistu 1.3.2017