Tutkinta-arestin valvonnan suorittaminen ja pakkokeinolain 2 luvun 12 h §:n mukainen poikkeuslupa (1/004/2019)

Rikosseuraamuslaitos määräys dnro1/004/2019
25.2.2019

Toimivalta: Pakkokeinolaki 11 luku 4 §

Voimassa: 26.2.2019 alkaen toistaiseksi

Kumoaa: -

Vastaanottaja: Rikosseuraamuslaitos

Yleistä

Tutkinta-aresti on teknisin välinein valvottu pakkokeino, jonka toimeenpanosta ja valvonnasta Rikosseuraamuslaitos vastaa. Tutkinta-aresti voidaan määrätä vangitsemisen tai vangittuna pitämisen sijasta, mikäli pakkokeinolaissa säädetyt edellytykset täyttyvät.

Tutkinta-arestiin määrätyn velvollisuutena on noudattaa tuomioistuimen asettamia velvollisuuksia. Tutkinta-arestiin kuuluu aina velvollisuus pysyä asunnossa tai muussa asumiseen soveltuvassa paikassa tuomioistuimen määrääminä aikoina ja tuntimäärinä sekä tekninen valvonta. Tekninen valvonta tarkoittaa sitä, että tarvittaessa tutkinta-arestiin määrätty voidaan paikantaa ja hänen liikkumistaan voidaan seurata ja tällä tavoin valvoa velvollisuuksien noudattamista.

Lisäksi tuomioistuin voi harkintansa mukaan asettaa tutkinta-arestiin määrätylle sallittuja tai kiellettyjä liikkuma-alueita ja velvoittaa hänet olemaan tiettyinä aikoina tavoitettavissa työ- tai opiskelupaikallaan, oleskelemaan laitoksessa tai sairaalassa, pitämään tiettyinä aikoina yhteyttä Rikosseuraamuslaitokseen sekä kieltää yhteydenpidon rikosasiaan liittyviin henkilöihin ja kieltää matkustusasiakirjojen hallussapidon. Kaikki tuomioistuimen asettamat velvollisuudet ilmenevät pakkokeinoratkaisun tuomiolauselmasta.

Tutkinta-arestin valvonnan suorittaminen

Yleistä

Valvonnan tarkoituksena on seurata ja pyrkiä varmistamaan tuomioistuimen määräämien velvollisuuksien noudattaminen ja tarvittaessa tukea tutkinta-arestiin määrättyä näiden velvollisuuksien noudattamisessa.

Teknisen valvonnan suorittaa Rikosseuraamuslaitoksen sähköisen valvonnan keskusvalvomo ja tukipartio yhteistyössä. Tarvittaessa esimerkiksi kiire- tai poikkeustilanteista tukea annetaan vankiloista, joissa on sähköisen valvonnan järjestelmiin koulutettu henkilökunta. Yhteydenpitoa Rikosseuraamuslaitokseen koskevan valvonnan suorittaa yhdyskuntaseuraamustoimisto ja tukipartio yhteistyössä. Yhdyskuntaseuraamustoimissa valvonnalle määrätään vastuuhenkilö tai vastuutukipartio, jonka tulee perehtyä tuomioistuimen päätöksestä ilmeneviin määräyksiin.

Kaikessa valvonnassa noudatetaan hienotunteisuuden periaatetta. Tutkinta-arestiin määrättyä on kohdeltava asiallisesti ja kunnioittavasti.

1. Menettelytavat teknisessä valvonnassa

Teknisessä valvonnassa käytetään tutkinta-arestiin määrätyn ylle kiinnitettäviä tai ylle kiinnitettävien ja haltuun annettavien laitteiden yhdistelmiä. Teknisessä valvonnassa ei saa käyttää asuntoon asennettavia laitteita. Laitteet asentaa pääsääntöisesti tukipartio. Tarvittaessa laitteet voidaan asentaa myös vankilassa. Laitteiden kiinnittämisessä ja poisottamisessa on vältettävä herättämästä aiheetonta huomiota. Tutkinta-arestiin määrätty on vastuussa valvontavälineiden ohjeidenmukaisesta käytöstä ja niiden huolellisesta käsittelystä. Tutkinta-arestiin määrätylle on annettava kirjalliset ohjeet laitteiden käytöstä. Laitteiden asentamisen yhteydessä on myös käytävä läpi mahdolliset tuomioistuimen määräämät liikkuma-alueet tai niiden rajoitukset.

Liikkumisen osalta tuomioistuin voi velvoittaa tutkinta-arestiin määrätyn pysymään määrätyllä paikkakunnalla tai alueella, pysymään poissa tietyltä alueelta tai olemaan liikkumatta sieltä. Liikkuma-alueet määritellään teknisen valvonnan sovelluksen karttapohjaan mahdollisimman tarkasti tuomioistuimen ratkaisun mukaisina.

Teknisen valvonnan sovelluksessa on käytettävissä erilaisia alueiden määrittelyyn pohjautuvia toimintoja. Mikäli käytetään ns. kielletty alue -toimintoa, on aina määriteltävä myös varoalue, joka ilmoittaa tutkinta-arestiin määrätylle kun hän lähestyy aluetta, jolla hän ei saa liikkua tai olla.

Tutkinta-arestissa tuomioistuin määrää aina velvoitteen pysyä asunnossa vähintään 12 ja enintään 22 tuntia vuorokaudessa ajoittuen pääsääntöisesti kello 21:n ja kello 6:n väliseksi ajaksi. Asunnossa pysymisen valvonnassa on käytettävä teknisen valvonnan sovelluksen ns. kotialuetoimintoa, joka antaa automaattisesti hälytyksen, mikäli velvoitteen aluetta tai aikarajoja rikotaan.

Tuomioistuin voi velvoittaa tutkinta-arestiin määrätyn olemaan tiettyinä aikoina tavattavissa työ- tai opiskelupaikallaan. Kyse on läsnäolovelvoitteesta eikä valvontaa kohdisteta siihen suoritetaanko työtä tai opintoja tosiasiassa. Valvonnassa tulee käyttää aikataulutettua aluemäärittelyä aina kun mahdollista.

Rikosseuraamuslaitos arvioi yksilöllisen kokonaisarvion perusteella teknisen valvonnan intensiivisyyden tarpeen. Valvonta on mitoitettava riittäväksi pakkokeinon velvollisuuksien noudattamisen valvomiseksi. Alueiden määrittelyyn pohjautuvan valvonnan ohella tutkinta-arestiin määrätyn erillinen sijainnin paikantaminen on tehtävä riittävän usein ja vähintään kerran vuorokaudessa. Valvonnan suorittaa tukipartio toiminta-aikanaan ja keskusvalvomo muulloin.

Teknisen valvonnan hälytys- ja poikkeustilanteet kirjataan huolellisesti Rikosseuraamuslaitoksen asiakastietojärjestelmään. Jokainen tilanne on arvioitava yksilöllisesti ja reagointitapa valitaan tilanteesta, hälytystyypistä ja sen kiireellisyydestä riippuen. Epäselvää tilannetta on syytä selvittää ensin, esimerkiksi yrittämällä tavoittaa tutkinta-arestiin määrätty puhelimitse. Jos tutkinta-arestiin määrätyn epäillään pakenevan tai ryhtyvän valmistelemaan pakoa, on asiasta viipymättä ilmoitettava poliisille ja syyttäjälle, jotka voivat tällöin pidättää ja vangit tutkinta-arestiin määrätyn. Poliisille tehdään kiireellinen ilmoitus hätäkeskukseen silloin, kun tutkinta-arestiin määrättyyn ei saada yhteyttä ja on perusteltu syy epäillä pakenemista. Perusteltu syy voi olla käsillä, jos on todennäköistä, että tutkinta-arestiin määrätty on tahallaan irrottanut valvontalaitteet ja/tai pyrkii poistumaan maasta. Tilanteesta laaditaan jälkikäteen syyttäjälle kattavampi selvitys.

Menettelytavat yhteydenpidossa Rikosseuraamuslaitokseen

Kaikki yksittäiset yhteydenpidon valvontatapahtumat kirjataan Rikosseuraamuslaitoksen asiakastietojärjestelmään.

Tuomioistuin voi erikseen velvoittaa tutkinta-arestiin määrätyn pitämään yhteyttä Rikosseuraamuslaitokseen tiettyinä aikoina. Tällöin yhteydenpidon sisältö ja intensiteetti määräytyvät tuomioistuimen ratkaisun mukaisesti.

Lisäksi tutkinta-arestiin määrätyn yleisenä velvollisuutena on pitää yhteyttä Rikosseuraamuslaitokseen laitoksen määräämällä tavalla. Yksiköllisen kokonaisarvion perusteella arvioidaan yhteydenpidon intensiivisyyden tarve ja mitoitetaan yhteydenpito riittäväksi velvollisuuksien noudattamisen valvomiseksi. Edellytetty yhteydenpito on suunniteltava erityisen huolellisesti jos tuomioistuin ei ole erikseen määrännyt yhteydenpidosta Rikosseuraamuslaitokseen.

Rikosseuraamuslaitoksen määräämiä yhteydenpitotapoja voivat olla:

Valvontatapaamiset yhdyskuntaseuraamustoimissa tai muussa soveltuvassa Rikosseuraamuslaitoksen yksikössä

Valvontatapaaminen voi tapahtua myös vankilassa, jos lähin yhdyskuntaseuraamustoimisto sijaitsee kohtuuttoman pitkän matkan päässä. Valvontatapaamisen sisältönä on tutkinta-arestiin määrätyn henkilökohtainen ilmoittauminen Rikosseuraamuslaitoksen yksikössä. Valvontatapaamisessa voidaan myös luontevasti tarkastaa teknisten valvontalaitteiden kunto ja tehdä ei-kiireelliset huoltotoimenpiteet.

Tukipartion valvontakäynnit tutkinta-arestiin määrätyn luokse

Valvontakäynnin sisältönä on tutkinta-arestiin määrätyn henkilökohtainen tapaaminen. Valvontakäynti voidaan tehdä ennaltasopimatta. Valvontakäynti voi olla tarpeen myös valvontalaitteiden kiireellisten tarkistus- ja huoltotoimenpiteiden vuoksi. Valvontakäynnit on suoritettava siten, ettei tutkinta-arestiin määrätty joudu aiheettoman huomion kohteeksi ja käynneillä on käytettävä siviilivaatetusta. Valvontakäyntien yhteydessä ei saa mennä arestiin määrätyn asuntoon, vaan arestiin määrätty kehotetaan saapumaan esimerkiksi lähellä olevaan soveltuvaan paikkaan tai tukipartion autoon. Valvontakäyntejä tulee tehdä tuomioistuimen määräämän työ- tai opiskelupaikalla läsnäolon valvonnassa, jos läsnäoloa ei pystytä riittävästi valvomaan teknisen valvonnan aluemäärittelyin. Työ- tai opiskelupaikan läheisyydessä on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, ettei huomiota aiheuteta.

Tutkinta-arestiin määrätty on tavoitettava ja nähtävä henkilökohtaisesti joko valvontatapaamisin tai –käynnein vähintään kerran viikossa

Koska kyse on pakkokeinosta eikä tutkinta-arestiin määrätty suorita rangaistusta, valvontatapaamiset ja –käynnit eivät sisällä päihteettömyyden valvontaa eikä rangaistusseuraamuksiin liittyvää ns. muutostyöskentelyä. Motivoivin keskusteluin voidaan kuitenkin tukea tutkinta-arestin suorittamista. Tarvittaessa tutkinta-arestiin määrätty neuvotaan yhteiskunnan tukipalveluiden piiriin, mikäli havainnot hänen elämäntilanteestaan antaisivat tähän aihetta. Rikosseuraamuslaitoksen tukipartion virkamiehillä ei ole oikeutta tehdä tutkinta-arestiin määrätylle turvatarkastusta eikä voimankäyttöoikeuksia. Tarvittaessa poliisi voi antaa poliisilain mukaista virka-apua valvontatilanteissa.

Yhteydenpito puhelimitse yhdyskuntaseuraamustoimistoon tai tukipartioon

Tutkinta-arestiin määrätyltä tulee edellyttää säännönmukaista puhelinyhteydenpitoa. Tutkinta-arestiin määrätyllä on velvollisuus pitää puhelin päällä ja olla saavutettavissa puhelimestaan. Mikäli tutkinta-arestiin määrätty ei noudata hänelle määrättyjä puhelinyhteydenottoja, eikä vastaa soitettaessa, lähetetään tukipartio suorittamaan valvontakäyntiä.

Muu vastaava yhteydenpito

Valvonnallisessa yhteydenpidossa voidaan poikkeuksellisesti käyttää muita soveltuvia yhteydenpitotapoja, jos voidaan varmistua siitä, että yhteydenpidon kohteena on tutkinta-arestiin määrätty. Pikaviestintäsovelluksia tai sosiaalisen median palveluja ei saa käyttää yhteydenpidossa tutkinta-arestiin määrättyyn. Monet näistä palveluista edellyttävät esimerkiksi, että käyttäjä sitoutuu luovuttamaan tietojaan palveluntuottajalle tai että omistusoikeus kaikkeen syötettyyn viestintään siirtyy palveluntuottajalle. Tällöin henkilöön liittyviä arkaluonteisia tietoja saattaa joutua vääriin käsiin.

2. Lupa vähäiseen poikkeamiseen tutkinta-arestin velvollisuudesta

Yksittäistapauksessa voidaan tutkinta-arestiin määrätylle myöntää lupa poiketa tuomioistuimen asettamasta velvollisuudesta, jos siihen on perusteltu syy ja poikkeaminen on vähäinen. Päätöksessä ja sen perusteluissa on arvioitava esitettyä syytä ja sitä onko esitetty poikkeaminen vähäinen.

Perusteltu syy

Perusteltu syy voi liittyä esimerkiksi tutkinta-arestiin määrätyn työhön, opiskeluun tai perheeseen ja edellyttää tilapäistä poistumista sallitun liikkumisalueen ulkopuolelle tai valvontatapaamisen ajankohdan vaihtamista. Esimerkkejä perustellusta syystä:
- Työ: välttämätön säännönmukaisesta poikkeava käynti työpaikalla
- Opiskelu: pakollinen tentti, joka poikkeaa säännönmukaisesta opiskeluaikataulusta
- Perhesyyt: lähiomaisen äkillinen tai vakava sairastuminen, alaikäisen lapsen tai muun välttämättömän avun tarpeessa olevan lähiomaisen terveydenhoitokäynti, alaikäisen lapsen koulunkäyntiin liittyvä vanhempien/huoltajien mukanaoloa edellyttävä käynti, käynti neuvolassa tai vastaavassa palvelussa, lapsen huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvät asiat tai erilaiset perhejuhlat
- Muu vastaava tapauskohtaisesti arvioitava hyväksyttävänä pidettävä syy

Tutkinta-arestiin määrätyn tulee antaa luotettava selvitys perustellusta syystä. Selvityksen luotettavuus tulee arvioida päätöksessä tapauskohtaisesti.

Poikkeamisen vähäisyys

Vähäinen poikkeama on ajallisesti lyhytkestoinen. Esimerkiksi asunnossa, työ- tai opiskelupaikalla olemisvelvoitteesta voidaan poiketa muutamalla tunnilla. Sallitulta liikkumisalueelta voidaan poiketa tilapäisesti muutamia tunteja tai korkeintaan päivän. Erikseen määrätylle kielletylle liikkumisalueelle meneminen sen sijaan ei lähtökohtaisesti ole vähäistä poikkeamista. Jos tuomioistuin on määrännyt yhteydenpidosta Rikosseuraamuslaitokseen tiettyinä aikoina, voidaan määrätystä yhteydenpidon ajankohdasta poiketa, jos valvonnan tarkoitus ei vaarannu. Teknisen valvonnan keskeyttäminen ei ole vähäistä poikkeamista. Joissain tilanteissa voi kuitenkin olla perusteltua irrottaa paikannusvälineet tilapäisesti ja lyhytaikaisesti, kuten tutkinta-arestiin määrätyn omaan terveydenhoitoon liittyvästä syystä magneettikuvauksen vuoksi. Tällöin tulee huolehtia siitä, että paikannuslaitteet asennetaan välittömästi toimenpiteen jälkeen takaisin tutkinta-arestiin määrätylle. Vähäisenä poikkeamisena ei lähtökohtaisesti voida pitää Rikosseuraamuslaitokselle luovutetuiksi määrättyjen matkustusasiakirjojen saamista käyttöön eikä yhteydenpitoa niihin rikosasian asianosaisiin, joihin yhteydenpito on kielletty. On kuitenkin mahdollista, että tällainen asianosainen on tutkinta-arestiin määrätyn puoliso, jolloin yhteydenpitoon saattaa olla perusteltu syy yhteisen lapsen huoltoa tai tapaamisoikeutta koskevan asian järjestämiseksi. Tällöin on yhteydenpidon syyn ohella arvioitava poikkeamisen vähäisyyttä ja tarvittaessa myös lapsen etua.

Menettely poikkeuslupa-asiassa

Tutkinta-arestiin määrätyn on anottava poikkeuslupaa riittävän ajoissa etukäteen, jotta anomus ehditään käsitellä hyvissä ajoin ennen anottua poikkeamisen ajankohtaa. Asia kirjataan ja käsitellään Rikosseuraamuslaitoksen asiakastietojärjestelmässä. Tutkinta-arestiin määrättyä on tarvittaessa kuultava anomuksen jälkeen esille tulleista seikoista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Poikkeuslupa-asia ratkaistaan esittelystä. Kaikista liikkumisaluetta koskevista myönteisistä poikkeuslupapäätöksistä on viipymättä ilmoitettava tukipartiolle ja sähköisen valvonnan keskusvalvomolle. Poikkeusluvan epäävästä päätöksestä on muutoksenhakuoikeus syyteasiassa toimivaltaiseen tuomioistuimeen. Asiakastietojärjestelmästä saatava muutoksenhakuosoitus on liitettävä päätökseen.

Pääjohtaja Esa Vesterbacka

Lakimies Anna-Liisa Sandvik

Julkaistu 17.7.2020