Vangin omaisuuden säilyttäminen (2/004/2016), 5.9.2016
Toimivalta: Vankeuslaki 9 luku 10 § ja tutkintavankeuslaki 5 luku 9 §
Voimassa: 15.9.2016 toistaiseksi
Kumoaa: Määräys vangin omaisuuden säilyttämisestä 18/004/2010
Vastaanottaja: Rikosseuraamuslaitos
Omaisuusluettelo
Vangin saapuessa suljettuun vankilaan hänen mukanaan olevasta omaisuudesta on laadittava vankitietojärjestelmään luettelo, johon merkitään omaisuuden laatu ja määrä. Vankilan säilytettäviksi jäävistä esineistä ja vaatteista merkitään luetteloon myös niiden arvo.
Vangin omaisuudessa tapahtuvat muutokset merkitään omaisuusluetteloon. Kun vangin omaisuudessa tapahtuu muutoksia arvokkaiden esineiden tai vaatekappaleiden osalta, tulostetaan luettelo omaisuuteen tulleista muutoksista ja vanki ja luettelon laatinut virkamies allekirjoittavat sen.
Vangin vankilasta lähettämä omaisuus on poistettava omaisuusluettelosta ja on tehtävä merkintä siitä, kenelle omaisuus on luovutettu tai lähetetty. Jos vanki ei allekirjoita luetteloa, kahden virkamiehen on allekirjoitettava se.
Vähäarvoisten esineiden (alle kymmenen euroa) muutoksia varten muutosluetteloa ei erikseen allekirjoiteta.
Elektronisista laitteista ja vastaavista on omaisuusluetteloon merkittävä laitteen merkki, tyyppi ja tunnistetiedot.
Avolaitoksissa vangin omaisuus on luetteloitava kokonaan vankitietojärjestelmään silloin, kun omaisuus poistumisluvalle jäämisen tai muun syyn vuoksi otetaan laitoksen väliaikaisesti säilytettäväksi.
Vanki vastaa itse hallussaan olevan omaisuuden säilymisestä. Vankila vastaa sen haltuun jätetystä vangin omaisuudesta.
Omaisuuden säilyttäminen ja hävittäminen
Vankila ottaa säilytettäväkseen kohtuullisen määrän vangin omaisuutta. Vankilan käytössä olevat säilytystilat asettavat rajoituksen vastaanotettavan omaisuuden määrään. Vangille tulee ennen vankilaan saapumista tiedottaa, kuinka paljon omaisuutta hän voi tuoda mukanaan. Omaisuus, jota ei voida ottaa vankilassa säilytettäväksi, on lähetettävä vangin kustannuksella hänen osoittamaansa paikkaan. Tarvittaessa omaisuuden säilyttämisestä otetaan yhteyttä vangin kotikuntaan.
Jos vankilan vastuulla olevaa vangin omaisuutta on hävinnyt tai se on vahingoittunut, vahinkotilanne ja sen syy sekä vahingon määrä on selvitettävä. Vankila on velvollinen korvaamaan vangin omaisuudelle aiheuttamansa vahingon vahingonkorvauslain mukaisesti. Näitä määräyksiä sovelletaan myös kuljetettavana olevaan omaisuuteen.
Käytettäessä tavarankuljetukseen ulkopuolista kuljetusliikettä se on vastuussa kuljettamistaan tavaroista. Tämä vastuu tulee kirjata liikkeen kanssa tehtävään sopimukseen.
Vankila ei vastaa sen alueelle pysäköidyistä vankien kulkuvälineistä (moottoriajoneuvot, polkupyörät tms.) eikä vankilalla ole velvollisuutta järjestää niiden säilytystä.
Vangin vapautuessa, aloittaessa valvottua koevapautta tai siirtyessä toiseen vankilaan on omaisuus vangin läsnäollessa tarkastettava ja pyydettävä vankia allekirjoituksellaan hyväksymään omaisuusluettelo. Vankia on kehotettava keräämään pois kaikki hallussaan ollut omaisuus asuinhuoneestaan.
Jos henkilökunta kerää vangin tavarat, vangille on annettava tilaisuus omaisuuden tarkastamiseen. Henkilökunnan kerätessä tavarat on tarvittaessa kirjattava niiden kunto. Jos omaisuutta rikkoontuu pakkaamisen yhteydessä, on siitä tehtävä merkintä omaisuusluetteloon. Jos vanki ei halua tai pysty tarkastamaan omaisuuttaan, tästä on tehtävä merkintä omaisuusluetteloon. Toiseen vankilaan siirretyn vangin jättämä omaisuus on toimitettava vangille.
Jos vanki siirretään eristysosastolle ja hänen asuinhuoneensa tyhjennetään, on henkilökunnan huolehdittava siellä olevasta vangin omaisuudesta. Vangin asuinsellin ovi tulee lukita välittömästi eristämisen yhteydessä. Jos vanki ei asu yksin, hänen omaisuutensa on välittömästi luetteloitava ja vankilan on huolehdittava sen säilymisestä.
Henkilökunnan on siirrettävä karanneen, luvatta poistuneen tai vankilan ulkopuolelle myönnetyltä luvalta palaamatta jääneen vangin omaisuus hänen siviilivarusteidensa joukkoon. Omaisuus on luetteloitava vankitietojärjestelmään.
Käyttökelvoton tai pilaantuva tavara voidaan hävittää. Hävittämisen peruste ja hävittämistoimenpide on kirjattava omaisuusluetteloon. Hävittämistavassa noudatetaan samoja periaatteita kuin vankilan muussa jätehuollossa. Mikäli vangin omaisuutta hävitetään, tulee siitä aina tehdä merkintä vankitietojärjestelmään ja vangin tulee hyväksyä hävittäminen allekirjoituksellaan.
Vankilasta löytynyt muu kuin vähäarvoinen tavara, jonka omistajaa ei tiedetä, tulee lähettää poliisille löytötavaralain mukaisesti.
Vankilasta löytyvä alkoholijuoma hävitetään todisteellisesti. Huumausaineet on luovutettava poliisille kuittausta vastaan.
Vankilasta löytyneistä aseista tehdään ilmoitus poliisille. Aseita ja niiden jäljitelmiä ei säilytetä vankilassa, vaan ne luovutetaan poliisille.
Vangin omaisuuden kuljettaminen
Siirrettäessä vanki vankilasta toiseen on vangin laitoksessa oleva omaisuus, jonka vanki pystyy mukanaan itse kuljettamaan, lähetettävä määränpäähän vangin mukana. Vangin tulee itse huolehtia helposti särkyvien laitteittensa (kuten tv, soittimet, radio) kuljettamisesta ja sen lisäksi kuljetukseen voidaan ottaa mukaan kirjattuna tavaraluetteloon korkeintaan kaksi muuta kollia tavaroita laukkuihin pakattuina. Vanki vastaa kuljetuksen aikana hallussaan olevasta omaisuudesta.
Omaisuus, jota vanki ei itse pysty kuljettamaan, lähetetään vankilan kustannuksella vangin määränpäähän. Kuljetettavat tavarat ovat vankilan vastuulla niiltä osin kun vastuuta ei ole sopimuksella siirretty kuljetuksen suorittajalle. Tavarat voidaan kuljettaa määrävankilaan joko etukäteen tai kahden viikon sisällä vangin siirrosta. Tavaroiden kuljetus järjestetään vankilalle edullisimmalla tavalla. Tavarat voidaan lähettää rahtikuljetuksella, pyykinkuljetusautolla eri korvausta vastaan tai vanginkuljetuslinja-autolla, jos linja-auto kulkee suoraan määränpäävankilaan. Vankien siirrot on mahdollisuuksien mukaan suunniteltava etukäteen siten, että vangilla on mahdollisuus valita, mitkä tavarat hän kuljettaa itse mukanaan ja mitkä lähetetään erikseen.
Kaikki tavarat pitää pakata vangin omiin laukkuihin tai vankilan vankilaukkuihin. Laukut on sinetöitävä ja niihin on selvästi merkittävä vangin nimi sekä ovatko tavarat olleet vangin hallussa vai vankilan varastossa.
Vangin siirtyessä tilapäisesti toiseen vankilaan tai toiseen säilytyspaikkaan hänelle voidaan antaa lupa ottaa mukaansa ja itse kuljettaa siirron aikana tarvitsemansa henkilökohtaiset käyttöesineet.
Kuljetuksen ollessa keskeytyneenä vanki voi ottaa vastaan kohtuullisen määrän henkilökohtaisia käyttöesineitä sekä rahaa. Kuljetettavalle luovutettava omaisuus tulee antaa kuljetuksesta tai vangin säilytyspaikasta vastaavalle virkamiehelle, joka päättää harkintansa mukaan omaisuuden haltuun antamisesta vangille. Kuljetuksen aikana vastaanotetusta omaisuudesta on tehtävä merkinnät vangin omaisuusluetteloon vankilaan saavuttaessa. Kulkuneuvossa oleskeltaessa omaisuuden vastaanottaminen on kielletty. Kulkuneuvossa tavarat pitää mahdollisuuksien mukaan säilyttää eri tilassa kuin matkustajina olevat vangit.
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka
Lakimies Jani Kotoaro
Julkaistu 27.9.2016