Vangin sijoittaminen tai siirtäminen avolaitokseen ja avolaitoksesta suljettuun vankilaan (3/004/2022)

Rikosseuraamuslaitos ohje 3/004/2022
8.11.2022

Toimivalta: Laki Rikosseuraamuslaitoksesta 2 luku 6 §

Voimassa: 21.11.2022 alkaen

Kumoaa: Ohjeen vangin sijoittamisesta tai siirtämisestä avolaitokseen ja avolaitoksesta suljettuun vankilaan (dnro 7/004/2017)

Vastaanottaja: Rikosseuraamuslaitos

1.Yleistä

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on edistää hallittua ja suunnitelmallista asteittaista vapauttamista. Tuomittu sijoitetaan avolaitokseen, jos hän täyttää avolaitokseen sijoittamisen edellytykset ja avolaitoksissa on tilaa. Vaiheittainen vapauttaminen mahdollistaa vangin oman vastuun lisäämisen samalla kun ulkopuolista kontrollia vähennetään.

2. Yleiset edellytykset avolaitossijoitukselle

Suoraan vapaudesta avolaitokseen sijoittamisen edellytyksiä koskevat säännökset ovat vankeuslain 4 luvun 9 §:ssä ja edellytykset vangin siirtämisestä suljetusta vankilasta avolaitokseen 6 luvun 1 §:ssä. Vankia ei tule vankeuslain 4 luvun 8 §:n nojalla sijoittaa suljetumpaan vankilaan tai vankilan osastoon kuin vankilan järjestys ja turvallisuus sekä vankilassa pitämisen varmuus edellyttävät. Tutkintavankia ei voi sijoittaa avolaitokseen.

Avolaitokseen sijoittamisen yleisenä edellytyksenä on, että vanki sitoutuu rangaistusaikaiseen päihteettömyyteen ja 16 luvun 7 §:ssä tarkoitettuun päihteettömyyden valvontaan. Sijoitus perustuu tuomitun suostumukseen ja edellyttää hänen kuulemistaan. Harkittaessa tuomitun avolaitossijoitusta, on huomioitava, että kaikkien laissa mainittujen avolaitossijoituksen edellytysten tulee täyttyä. Arviointi kohdistuu tuomitun soveltumiseen avolaitosaikaiseen ja rangaistusajan suunnitelman mukaiseen toimintaan sekä hänen motivaatioonsa ja valmiuksiinsa noudattaa avolaitoksen järjestystä ja päihteettömyyttä. Edellytyksenä on myös se, että tuomitun arvioidaan pysyvän avolaitoksessa ja noudattavan rikoksetonta elämää rangaistusaikana. Kokonaisharkinnassa otetaan huomioon tuomitun rikollisuudesta ja henkilöstä saadut tiedot. Harkinnassa arvioidaan avolaitossijoituksesta mahdollisesti aiheutuvien riskitapahtumien vakavuus ja niiden toteutumisen todennäköisyys. Olennaista on, että havaittuja riskejä pyritään aktiivisesti poistamaan tai niiden todennäköisyyttä vähentämään. Avolaitossijoitusta koskevaa päätöstä varten on hankittava riittävät tiedot ja selvitykset käytettävissä olevista rekistereistä.

Yhdyskuntaseuraamustoimistossa ennen rangaistuksen alkua suoritetussa kuulemisessa, on selvitettävä tuomitulle avolaitokseen sijoittamisen edellytyksiä ja informoitava häntä avolaitossijoituksen edellytyksistä sekä motivoitava tuomittua päihteettömyyteen.

3. Edellytykset suoraan vapaudesta avolaitokseen sijoittamiselle

Tuomittu sijoitetaan ensisijaisesti avolaitokseen, jos hänellä on sakon muuntorangaistusta ja vankeusrangaistusta yhdessä tai erikseen enintään kaksi vuotta ja jos hän täyttää avolaitossijoituksen edellytykset ja ellei häntä ole vankeuslain 4 luvun 9 § 2 momentin mukaisesti sijoitettava suljettuun laitokseen. Avolaitossijoitus edellyttää sitoutumista päihteettömyyteen ja sen valvontaan.

Rikoksesta tuomittu voidaan sijoittaa avolaitokseen siten, että hänet määrätään päihdetestaamista varten ilmoittautumaan suljettuun laitokseen ennen avolaitokseen toimittamista tai hänet voidaan määrätä ilmoittautumaan sellaiseen avolaitokseen, jossa on mahdollisuus ottaa vastaan siviilistä suoraan tulevia tuomittuja. Tällaisessa avolaitoksessa on oltava soveltuvat erilläänpitotilat sekä järjestetty riittävä terveydenhuolto. Yksittäistapauksissa vanki voidaan sijoittaa myös muuhun avolaitokseen. Sijoituksen edellytyksenä on kuitenkin se, että hänellä ei ole päihdeongelmaa eikä ole syytä epäillä, että hän välittäisi päihteitä sijoituslaitokseen.

Mikäli vanki antaa ilmoittautumislaitoksessa negatiivisen päihdetestituloksen hänet voidaan toimittaa viipymättä varsinaiseen sijoituslaitokseen tai jos ilmoittautumislaitos on sama kuin sijoituslaitos, hän voi jäädä suorittamaan rangaistusta sinne.

Mikäli vanki antaa ilmoittautumislaitoksessa positiivisen päihdetestituloksen ja positiivinen päihdetestitulos johtuu alkoholista, vanki jää odottamaan ilmoittautumislaitokseen kunnes alkoholi on poistunut elimistöstä ja on saatu riittävä varmuus siitä, että vangilla ei ole vieroitusoireita. Mikäli pikatestillä otettu positiivinen näyte johtuu huumausaineista tai henkilö on ulkoisista merkeistä päätellen ilmeisen päihtynyt, lähetetään näyte varmistukseen. Negatiivisen varmistustuloksen jälkeen vanki voi siirtyä välittömästi avolaitokseen.

Lääkärin siviilissä määräämästä lääkkeestä johtuva positiivinen näyte voi edellyttää vankilan terveydenhuollon kannanottoa ja mahdollista lääkkeen vaihtamista vankeusaikana. Vangin lääkitys voi vaikuttaa hänen terveydellisiin ja toiminnallisiin edellytyksiinsä osallistua avolaitoksen toimintaan. Terveydentilan huomioon ottamista avolaitossijoitusta harkittaessa käsitellään kohdassa 5.9 sivulla 8.

4. Sijoitus suljetusta laitoksesta avolaitokseen

Rangaistusajan suunnitelmaa laadittaessa, tarkennettaessa ja päivitettäessä tulee arvioida, onko vangilla edellytykset avolaitossijoitukseen ja motivoida häntä avolaitossijoitukseen. Vankilan tulee huolehtia siitä, että vangin rangaistusajan suunnitelman toteutumista tuetaan ja suunnitelma on ajan tasalla aina kun avolaitosasia siirretään Asiakasprosessien vastuualueen asiakasarviointiyksikön päätettäväksi. Rangaistusajan suunnitelman mukaisessa työskentelyssä keskitytään avolaitossijoitusta ja uusimisriskin vähentämistä edistävien tekijöiden vahvistamiseen.

Vangin taustatietojen, vankila-aikaisen käyttäytymisen ym. perusteella arvioidaan, mitkä tekijät ennustavat sopeutumista avolaitosolosuhteisiin, avolaitoksen järjestyksen noudattamista, rikoksista pidättäytymistä sekä avolaitoksessa pysymistä. Jos vangin arvioidaan soveltuvan avolaitokseen, tulee asiakasarviointiyksikön pyrkiä löytämään sellainen avolaitos, jossa järjestettävään tai jonka hyväksymään toimintaan vanki soveltuu. Avolaitossijoituksen ehdoksi voidaan asettaa, että vanki antaa virtsa- tai sylkinäytteen taikka suorittaa puhalluskokeen ollessaan suljetussa laitoksessa.

Kun vanki sijoitetaan avolaitokseen, lähtökohtana on se, että sijoitus tehdään toistaiseksi voimassa olevana. Tästä huolimatta varsinkin pitkää rangaistusta suorittavien, mutta mahdollisesti myös muiden vankien kohdalla avolaitossijoitus voi olla tarkoituksenmukaista toteuttaa määräaikaisena, jos se on perusteltua rangaistusajan suunnitelman mukaan ja muut vankeuslaissa mainitut avolaitokseen siirtämisen edellytykset täyttyvät. Määräaikaisen sijoituksen perusteen tulee liittyä nimenomaan rangaistusajan suunnitelman edistämiseen määräaikaisen sijoituksen avulla. Määräaikaisen siirtämisen edellytyksenä tulee olla selkeästi määritelty tavoite, jota avolaitossijoitus palvelee. Avolaitossijoitus voi olla perusteltu määräaikaisesti esimerkiksi työstä, koulutuksesta, kuntoutuksesta tai verkostojen rakentamisesta johtuvasta tai muusta erityisestä syystä. Tällöin sijoitukselle määritellään tavoitteet ja seurataan niiden toteutumista. Esimerkiksi vangin käyttäytymiseen liittyvät epävarmuustekijät eivät voi olla peruste määräaikaiselle sijoitukselle, koska kaikkien vankeuslaissa lueteltujen avolaitosedellytysten tulee täyttyä myös määräaikaisen sijoituksen kohdalla, eikä lain mukaisia edellytyksiä avolaitossijoitukselle ole, ellei vanki todennäköisesti noudata avolaitoksen järjestystä.

Määräaikaisen avolaitossijoituksen päättyessä avolaitossijoituksen edellytyksiä arvioidaan uudelleen. Koska avolaitossijoituksen edellytysten on katsottu täyttyneen jo määräaikaista sijoitusta tehtäessä, lähtökohtana tulee olla, että vanki sijoitetaan toistaiseksi voimassa olevalla päätöksellä avolaitokseen. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi vangin rangaistusajan suunnitelman edistämisen arvioidaan määräajan päätyttyä olevan paremmin mahdollista suljetussa vankilassa kuin avolaitoksessa, jolloin uutta sijoituspäätöstä ei tarvitse tehdä ja vanki palaa takaisin suljettuun vankilaan. Sijoittaminen avolaitokseen toteutetaan edellytysten täyttyessä niin hyvissä ajoin, että hallittu asteittainen vapauttaminen mukaan lukien riittävä aika valvotun koevapauden valmistelu on mahdollista.

5. Avolaitossijoituksen arvioinnissa huomioon otettavia tekijöitä

5.1 Avolaitosharkinnassa sijoitusta edistäviä tekijöitä

Avolaitossijoitusta edistää, jos vanki pyrkii myönteiseen muutokseen, päihteettömyyteen ja hänellä on onnistuneita vankilan ulkopuolisia käyntejä ja saattamattomia poistumislupia, varsinkin jos niitä on useita. Saatetut poistumisluvat eivät yksin riitä ennustamaan avolaitoksessa pysymistä. Erityisesti pitkäaikaisvangelta yhtenä luottamuksen osoituksena voidaan pitää yön yli kestäneitä onnistuneita saattamattomia poistumislupia.

Avolaitossijoitusta puoltavia tekijöitä ovat laitosjärjestyksen ja rangaistusajan suunnitelman pääasiallinen noudattaminen ja mahdollisuus osallistua avolaitoksessa rangaistusajan suunnitelman mukaiseen toimintaan. Merkityksellistä on rikkeettömän käyttäytymisen todennäköisyys ja se, että vanki on toiminnallaan ja käyttäytymisellään osoittanut pyrkimystä noudattaa vankilan järjestystä ja rikoksettomuutta.

5.2 Käännytys- tai karkotuspäätös ja maahantulokielto

Käännytys- tai karkotuspäätös ja maahantulokielto ei yksinään ole este avolaitokseen sijoittamiselle. Vireilläolotiedot on tarkistettavissa UMAsta (ulkomaalaisasioiden sähköinen asiankäsittelyjärjestelmä). Sijoitus on mahdollinen, jos henkilön muutoin katsotaan täyttävän avolaitokseen sijoittamisen edellytykset. Jos sijoitettavan henkilöllisyys ei ole tiedossa, on hänet sijoitettava suljettuun laitokseen. Tarvittaessa voidaan olla yhteydessä poliisiin tai Maahanmuuttovirastoon.

5.3 Rangaistuksen täytäntöönpanon siirto

Sijoittaminen avolaitokseen ratkaistaan tapauskohtaisesti silloin, kun tuomitulla on vireillä suomalaisen rangaistuksen täytäntöönpanon siirto toiseen maahan. Lopullisen siirtopäätöksen saamiseen ja vangin tosiasialliseen siirtämiseen toiseen maahan voi kulua kuukausia, jopa vuosia. Avolaitosperusteiden olemassaolon arvioinnissa merkitystä voi olla sillä, onko täytäntöönpanon siirto tuomitun tahdon vastainen.

5.4 Voimassa oleva päätös luovuttaa henkilö toiseen maahan

Mikäli tuomioistuin tai oikeusministeriö on päättänyt henkilön luovuttamisesta toiseen maahan joko rikosasian käsittelyä varten tai toisen maan vapausrangaistuksen täytäntöönpanoa varten, on tuomioistuin / oikeusministeriö voinut samalla päättää henkilön pitämisestä säilössä luovuttamisen turvaamiseksi ja luovuttamiseen saakka. Mikäli henkilö on säilössäpidettävänä, kohdellaan häntä kuin tutkintavankia eikä häntä voi sijoittaa avolaitokseen.

Ulkomaille luovutettavaksi määrättyä henkilöä ei ole aina määrätty säilössäpidettäväksi. Tällöin on ratkaistava tapauskohtaisesti, täyttyvätkö avolaitosedellytykset. Viranomaisilla on velvollisuus varmistaa se, että luovuttaminen toiseen maahan tapahtuu tuomioistuimen / oikeusministeriön päätöksen mukaisena ajankohtana.

Mikäli luovutettavaksi määrätty on jo sijoitettu avolaitokseen, voi olla syytä arvioida säilössäpitämisen tarvetta luovuttamisen turvaamiseksi esim. luovuttamisajankohdan lähestyessä. Näin on erityisesti, jos henkilön käyttäytymisestä voi päätellä, että hän pyrkisi välttämään luovuttamista. Tällöin asia saatetaan toimivaltaisen syyttäjän harkittavaksi.

5.5 Tuomittu on saatu kiinni etsintäkuulutuksen tai kansainvälisen pidätysmääräyksen perusteella

Kun tuomittu on pyrkinyt välttämään tuomion täytäntöönpanoa ja hänet on saatu kiinni kansallisen tai kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella, avolaitossijoitusta harkittaessa otetaan huomioon tuomitun riski poistua luvatta avolaitoksesta. Mikäli riski luvatta poistumiselle ei ole merkittävä, voidaan kansallisen etsintäkuulutuksen perusteella rangaistustaan suorittamaan saapunut sijoittaa avolaitokseen. Kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella alkaneessa täytäntöönpanossa avolaitossijoitukselle tulee olla erityisen painavat perusteet.

5.6 Keskeneräisen rikostutkinnan ja oikeudenkäynnin vaikutus avolaitossijoitukseen

Mikäli vangin avolaitokseen sijoittamisen yhteydessä todetaan, että poliisi on käynnistänyt vankia koskevan rikostutkinnan, voi esteeksi nousta esitutkintaviranomaisilta saadut näkökohdat ja esitutkinnan tarpeet. Keskeneräinen oikeuskäsittely ei lähtökohtaisesti ole este avolaitossijoitukselle, mutta sijoitusharkinnassa tulee erityisesti ottaa huomioon, onko todennäköistä, että uusi rangaistus tulee täytäntöönpanokelpoiseksi nykyisellä rangaistuskaudella ja mahdollisen rangaistuksen pituus. Täytäntöönpanokelpoiseksi tuleva pitkä uusi vankeusrangaistus voi muodostua avolaitossijoituksen esteeksi. Keskeneräisen rikostutkinnan yhteydessä tulee harkita rikollisen toiminnan jatkamisen todennäköisyys ja vakavuus.

5.7 Järjestyshäiriöt, kurinpitorangaistukset ja avolaitosperuutukset

Aiempien kurinpitorangaistusten lukumäärä ei ole määräävä avolaitossijoitusta harkittaessa. Sen sijaan järjestyshäiriöiden osalta on huomioitava niiden toistuvuus ja vakavuus sekä arvioitava onko kyse tuomitun tuen tarpeesta vai piittaamattomuudesta laitoksen tai henkilökunnan määräyksiä ja ohjeita kohtaan. Aikaisempien avolaitosperuutusten osalta on merkittävää se, mistä syystä sijoittaminen takaisin suljettuun laitokseen on tehty. Esimerkiksi vangin sen hetkinen elämäntilanne on saattanut korjaantua avolaitoksesta luvattoman poistumisen tai poistumisluvalta alkoholin vaikutuksen alaisena palaamatta jäämisen jälkeen, eikä rikkomus enää välttämättä heikennä ennustetta. Tältä osin otetaan huomioon kokonaistilanne yksittäisen rikkeen sijasta. Jos arvioidaan, että avolaitoksesta poistumiseen liittyy erityisiä riskejä esimerkiksi päihteettömyyden ylläpitämisen tai rikollisen toiminnan jatkamisen osalta, asiakasarviointiyksikkö kirjaa rangaistusajan suunnitelmaan selkeästi poistumislupiin ja siviiliopiskeluun sekä -työhön liittyvät erityiset riskit, jotka tulisi huomioida vankilassa tehtävässä lupaharkinnassa.

Avolaitokseen sijoitettaessa tulee varmistua siitä, että rikkomusepäilyt on viety vankilassa päätökseen. Jos vangilla on avoimia kurinpitoasioita, tulee asiakasarviointiyksikön palauttaa sijoitusasia vankilaan kurinpitoasioiden päätökseen saattamista varten.

5.8 Järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluminen tai rikollisvaikuttajana toimiminen

Jos vangista saatujen tietojen perusteella hänen arvioidaan kuuluvan tai kiinnittyneen järjestäytyneeseen rikollisryhmään tai hänellä on merkittävä asema rikollisessa alakulttuurissa, on avolaitosarvioinnin yhteydessä selvitettävä vangin todellinen halukkuus ja motivaatio rikoksettomaan elämään ja yhteiskuntaan kiinnittymiseen. Lähtökohtaisesti edellytetään, että henkilö on irtaantunut rikollisesta toiminnasta. Arvioinnissa päivitetään tuomitun tai vangin laitosturvallisuusarvio. Siinä yhteydessä selvitetään, onko tuomitulla yhteydenpitoa rikollisryhmään kuuluviin, muihin jr-ryhmien jäseniin tai rikolliseen alakulttuuriin kiinnittyneisiin henkilöihin, minkä luonteista yhteydenpito on, missä asemassa hän on rikollisryhmässä toiminut sekä tuomitun rikoshistoria. Yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai rikolliseen alakulttuuriin arvioidaan rangaistusajan suunnitelman toteutumisen näkökulmasta.

Sijoituksessa on huomioitava myös vangin vaikutuspyrkimykset muihin avolaitoksessa oleviin vankeihin ja kokonaistilanne myös muiden avolaitokseen sijoitettujen vankien ja sijoitettavan oman turvallisuuden sekä toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta.

5.9 Terveydentila

Tuomitun terveydentila ei lähtökohtaisesti saa olla esteenä avolaitossijoitukselle. Koska kaikissa avolaitoksissa ei ole järjestetty jatkuvaluonteista terveydenhuoltoa, terveydenhuoltopalveluita tarvitseva vanki tulee sijoittaa sellaiseen avolaitokseen, jossa tarvittava terveydenhuolto on saatavissa. Korvaushoito edellyttää, että avolaitoksessa on järjestetty tarvittava terveydenhuolto, psykososiaalinen tuki ja säännölliset päihdetestaukset. Vangin toimintakyvyn rajoitteet ja terveydentila tulee huomioida hänen sijoittamisessaan soveltuvaan laitokseen, pitäen kuitenkin mielessä sen, että vangin terveystiedot ovat erityisiin henkilötietoryhmiin kuuluvia tietoja ja niiden käsittely siten hyvin rajoitettua.

6. Suljetun laitoksen lausunto ja avolaitoksen lausunto

Sijoituslaitoksen lausunnossa tulee tuoda esille sekä turvallisuusnäkökulmaan että rangaistusajan suunnitelman toteutumiseen liittyvät seikat. Lausunnossa tulee huomioida, mitkä tavoitteet ovat toteutuneet ja mitä tavoitteita avolaitossijoitus edistää. Arvioinnissa on huomioitava, että rangaistusajan suunnitelman toteuttamiselle voi olla paremmat edellytykset avolaitoksessa.

Virkamiehen tulee antaa lausunto siitä, täyttyvätkö vankeuslain 6 luvun mukaiset avolaitossijoituksen edellytykset eli voidaanko pitää todennäköisenä, että vanki noudattaa avolaitoksen järjestystä, ei syyllisty rikokseen eikä poistu avolaitoksesta luvatta.

Asiakasarviointiyksiköstä voidaan pyytää lausuntoa sijoituskohteena olevasta avolaitoksesta muun muassa seuraavissa tapauksissa:

  1. Selvitettäessä, onko laitoksessa tarjolla rangaistusajan suunnitelman mukaista toimintaa
  2. Vangin turvallisuuden vuoksi
  3. Vangilla on pitkä rangaistusaika tai kyseessä on elinkautisvanki
  4. Vanki on syyllistynyt törkeään rikokseen
  5. Vanki on aikaisemmin siirretty suljettuun laitokseen ko. avolaitoksesta
  6. Sijoitteluun liittyvissä muissa erityistapauksissa, esimerkiksi jos vangin toimintakyky on selvästi rajoittunut.

7. Siirtäminen avolaitoksesta suljettuun vankilaan

Vanki voidaan siirtää avolaitoksesta suljettuun laitokseen vankeuslain 6 luvun 2 §:n
perusteella tapauskohtaisen harkinnan mukaisesti. Siirto suljettuun laitokseen edellyttää laitoksen järjestyksen rikkomiseen, rikokseen syyllistymiseen tai epäilyyn siitä, avolaitossijoituksen edellytyksiin, turvallisuuden takaamiseen, rikollisen toiminnan estämiseen tai uuden rangaistuksen täytäntöönpanoon tuloon liittyvää yhtä tai useampaa perustetta. Vanki voi myös itse pyytää siirtoa suljettuun laitokseen.

Harkittaessa siirtoa avolaitoksesta suljettuun vankilaan sijoitusvankila laittaa siirtoasian vireille. Vankia on kuultava asiasta ja asiaa on selvitettävä tarkoituksenmukaisella tavalla. Jos on kyse päihderikkomuksesta, on arvioitava rikkomuksen vakavuus. Vankia on ohjein ja neuvoin motivoitava päihteettömyyteen. Vankilassa asiasta vastuussa oleva virkamies tekee asiakastietojärjestelmässä siirtoesityksen asiakasarviointiyksikön käsiteltäväksi.

Päätöksenteossa asiaa on harkittava ottaen huomioon kokonaistilanne. Jos kyse on vakavasta rikkeestä tai turvallisuusuhasta, jonka perusteella avolaitossijoituksen jatkumisen onnistuminen ei ole todennäköistä, vanki on siirrettävä suljettuun laitokseen. Vankilan tulee jo sijoitusesityksessään tuoda tarkoin esille kaikki asian kannalta merkitykselliset seikat, jotta asiakasarviointiyksiköllä on käytössään kaikki tarvittavat tiedot asian ratkaisemiseksi. Vanki voi jatkaa tuomion suorittamista avolaitoksessa, jos rike on lievä ja kurinpitokäsittely ja kurinpitorangaistuksen täytäntöönpano voidaan suorittaa avolaitoksessa. Tällaisessa tilanteessa vangin päihteettömyyden valvontaan tulee jatkossa kiinnittää erityistä huomiota. Jos vanki rikkoo päihteettömyyssitoumustaan, hänelle on pyrittävä järjestämään mahdollisuus osallistua päihteidenkäytön tai retkahduksen käsittelyyn.

Lisätietoja antaa Rikosseuraamuslaitoksen oikeusyksikön normiohjaustiimi.


Pääjohtaja Arto Kujala

Lakimies Esa-Pekka Hänninen

Julkaistu 10.11.2022