Tutkintavankeuden toimeenpano
Tutkintavankeus ei ole rangaistus, vaan esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana toteutettava pakkokeino. Yleensä tutkintavankeutta käytetään poliisitutkinnon takaamiseksi tai siksi, että epäilty ei pääsisi pakenemaan. Rikosseuraamuslaitos vastaa tutkintavankeuden toimeenpanosta yhdessä poliisin kanssa. Tutkintavankeuden vaihtoehtoisia pakkokeinoja ovat matkustuskielto ja tutkinta-aresti.
Käräjäoikeus tekee päätöksen tutkintavankeudesta, jos henkilöä epäillään vakavasta rikoksesta ja poliisi haluaa pitää hänet kiinni yli neljä päivää.
Tutkintavanki on sijoitettava suljettuun vankilaan. Hänet tulee sijoittaa joko eri vankilaan (tutkintavankila) tai eri osastolle kuin rangaistusta suorittavat vangit. Tutkintavangille on varattava hänen pyynnöstään mahdollisuus asua kokonaan tai osittain erillään muista vangeista, jos hänellä on perusteltu syy uskoa henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan uhattuna. Erilleen sijoittamisesta voidaan kuitenkin poiketa tutkintavangin suostumuksella, jos sijoittaminen ei vaaranna tutkintavankeuden tarkoitusta.
Tutkintavankia ei saa sijoittaa asumaan toisen tutkintavangin kanssa samaan selliin, jos siitä aiheutuu vaaraa tutkintavankeuden tarkoitukselle tai vankilan järjestykselle. Alle 18-vuotias tutkintavanki on pidettävä erillään aikuisista tutkintavangeista, jollei hänen etunsa muuta vaadi.
Tutkintavangilla ei ole velvollisuutta osallistua vankilan järjestämään toimintaan, kuten opiskeluun tai työtoimintaan. Jos tutkintavanki haluaa osallistua toimintaan, siihen on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä tilaisuus. Tutkintavangille ei kuitenkaan voida antaa vankeuslain 8 luvun 6 §:ssä tarkoitettua lupaa siviilityöhön eikä saman luvun 9 §:ssä tarkoitettua opintolupaa tai lupaa valvottuun ulkopuoliseen toimintaan.
Tutkintavangeilla on yhteydenpitorajoituksia ulkomaailmaan, kuten perheeseen ja ystäviin, jotta vältetään tutkintaan vaikuttamisen riski. Heillä on kuitenkin oikeus olla yhteydessä puolustukseensa.
Tutkintavankila tarkoittaa suljettua vankilaa, jossa pidetään tutkintavankeudessa olevia henkilöitä. Tutkintavankilassa toiminta keskittyy ensisijaisesti turvaamaan rikostutkinnan ja oikeusprosessin asianmukaisen etenemisen. Tästä syystä tutkintavankilassa tutkintavankien yhteydenpitoa siviiliin ja muihin vankeihin voidaan rajoittaa enemmän kuin muissa vankiloissa.
Tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti
Vuoden 2019 alusta otettiin käyttöön tutkintavankeuden vaihtoehtoina tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti.
Tuomioistuin voi määrätä rikoksesta epäillyn teknisin välinein valvottuun tehostettuun matkustuskieltoon ennen rangaistuksen tuomitsemista. Tehostetun matkustuskiellon toimeenpanosta vastaa poliisi, Rikosseuraamuslaitoksen vastuulla on ainoastaan tekninen valvonta.
Jos tuomittu rangaistus on alle kaksi vuotta vankeutta, voi tuomioistuin määrätä ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomitun vangitsemisen tai vangittuna pitämisen sijasta teknisin välinein valvottuun tutkinta-arestiin. Rikosseuraamuslaitos vastaa tutkinta-arestin toimeenpanosta ja valvonnasta.
Lue lisää pakkokeinoista (oikeus.fi).
Julkaistu 24.10.2024