Sakkovankeus
Yksi Suomessa käytettävistä seuraamusmuodoista on sakon muuntorangaistus eli sakkovankeus. Jos sakkoa ei saada perityksi rahana, se muunnetaan uudella tuomioistuimen päätöksellä vankeudeksi. Vankeuteen tuomitaan vuosittain noin 1 900 henkilöä. Sakkovankeustuomio on ehdoton.
Yleisimmät sakkovankeuteen johtavat rikosnimikkeet ovat varkaus, liikennejuopumus ja huumausainerikos. Muuntorangaistuksen pituus määräytyy niin, että neljää maksamatta olevaa päiväsakkoa vastaa yhden päivän vankeus. Muuntorangaistuksen enimmäispituus on 40 päivää ja vähimmäispituus neljä päivää vankeutta. Keskimäärin sakkovangit suorittavat rangaistusta vankilassa 18 vuorokautta. Sakkovangit suorittavat tuomiotaan sekä suljetuissa vankiloissa että avovankiloissa.
Monet sakkovangeista ovat työttömiä, asunnottomia ja päihteiden ongelmakäyttäjiä. Sakon muuntoa on pidetty Suomen rangaistusjärjestelmässä ongelmallisena, koska ne henkilöt, jotka eivät kykene sakkoja maksamaan, ovat usein yhteiskunnan kaikkein pienituloisimpia ja syrjäytyneimpiä.
Sakkovankien sijoittaminen päihdehoitolaitokseen
Jotta päihdeongelmaisten sakkovankien uusintarikollisuutta saataisiin vähennettyä, ohjaamme Rikosseuraamuslaitoksessa sakon muuntorangaistukseen tuomittuja päihdeongelmaisia ulkopuoliseen laitokseen päihdehoitoon. Sijoittaminen tehdään mahdollisimman pian vankilaan tulon jälkeen ja sijoittamisen järjestäminen edellyttää yhteistyötä Vankiterveydenhuollon yksikön, kuntien ja hyvinvointialueiden sekä päihdehoitolaitosten kanssa.
Sijoituksesta ulkopuoliseen laitokseen säädetään vankeuslaissa, jonka mukaan luotettavaksi katsottava vanki voi suorittaa tuomionsa vankilan ulkopuolella. Päätösvalta sijoituksesta on vankilan johtajalla. Sijoituspaikasta ja ehdonalaisen vapauttamisen jälkeisistä tarpeellisista toimista sovimme aina yhteistyössä vangin kotikunnan/hyvinvointialueen kanssa.
Rikosseuraamuslaitos vastaa sakkovankien kuntouksen aiheuttamista kustannuksista erillisen määrärahan turvin. Käytössämme on noin 30 laitosmuotoista päihdekuntoutusta tarjoavaa laitosta, joiden kanssa olemme tehneet hankintasopimuksen vankien sijoittamiseksi.
Julkaistu 24.10.2024