2014-04 Selvitys rikosseuraamusalan työntekijöiden näkemyksistä ja kokemuksista

Käsillä oleva selvitys on tehty Rikosseuraamuslaitoksen toteuttamalle Oma koti -hankkeelle (2012 - 2015), jonka tavoite on kehittää ja tukea vankilasta asunnottomina vapautuvien henkilöiden asumista. Vuosina 2008 – 2011 toiminut ensimmäinen varsinainen Oma koti -hanke perustettiin osana PAAVO-ohjelmaa (pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisen ohjelmaa) ja sen keskeinen tavoite oli tuottaa toimivia paikallisia ja asiakaskohtaisia käytäntöjä asunnottomien vankilasta vapautuvien ja yhdyskuntaseuraamus asiakkaiden tuettuun asumiseen. Yksi hankkeen tavoite oli myös tukea PAAVO-ohjelman seurantaryhmän työtä.

Vuosina 2012 -2015 toteutettava Oma koti -jatkohanke tukee niin ikään PAAVO II (2012 – 2015)
-ohjelmaa. Tavoitteena PAAVO II:ssa on poistaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2015 mennessä. Oma koti -jatkohankkeen keskeinen tavoite on kehittää käytäntöjä, joilla turvataan erityisesti asunnottomana koevapauteen tai valvontarangaistukseen tulevien asuminen ja siinä tarvittava tuki.

Tämän selvityksen tarkoitus on tukea työtä, jota Oma koti -hanke tekee osana PAAVO II -ohjelmaa. Tehtävänä on kartoittaa rikosseuraamusasiakkaiden asuntoasioita hoitavien työntekijöiden näkökulmasta ajankohtainen tilanne PAAVO- kaupungeissa.

Julkaistu 3.7.2014