Ehdollisen vankeuden valvonta

Tuomioistuin voi tuomita ri­kok­seen syyllistyneelle eh­dol­li­sen van­keu­den oheis­seu­raa­muk­se­na val­von­nan, jos se on tar­pee­n uusien ri­kos­ten eh­käi­se­mi­sek­si tai jos eh­dol­lis­ta van­keut­ta yk­si­nään pi­de­tään riit­tä­mät­tö­mä­nä ran­gais­tuk­se­na ri­kok­ses­ta. Valvonta-ajan pituus on yksi vuosi ja kolme kuukautta. Ehdollisen vankeuden valvonnan täytäntöönpanosta vastaavat yh­dys­kun­ta­seu­raa­mus­toi­mis­tomme.

Syyttäjä tai tuomioistuin pyytää yhdyskuntaseuraamustoimistolta ennen oikeuskäsittelyä seuraamusselvityksen , jossa yhdyskuntaseuraamustoimisto ottaa kantaa epäillyn valvonnan tarpeeseen. Valvonnan tavoitteena on ehdollista vankeutta suorittavan sosiaalisen selviytymisen edistäminen ja tukeminen sekä uusintarikollisuuden ennaltaehkäiseminen lisäämällä tuomitun valmiuksia rikoksettomaan elämäntapaan.

Valvonnan alkaessa yhdyskuntaseuraamustoimiston valvojaksi nimeämä virkamies arvioi tarkemmin riskejä, tarpeita ja voimavaroja, joita valvottavalla on sen hetkisessä elämäntilanteessaan. Arvioinnin pohjalta valvoja laatii yhdessä valvottavan kanssa täsmennetyn rangaistusajan suunnitelman. Suunnitelma sovitetaan tarpeen mukaan yhteen yhteistyötahojen, kuten hyvinvointialueen sosiaalihuollon laatiman suunnitelman kanssa.

Valvonnan sisältö

Valvonta sisältää valvojan ja ehdollisen vankeuden valvonnassa olevan säännöllisiä tapaamisia. Tapaamisten tarkoituksena on parantaa rangaistusta suorittavan kykyä kantaa vastuuta sekä tukea häntä toimimaan yhteiskunnassa hyväksyttävällä tavalla. Tapaamiset valvojan kanssa ovat luottamuksellisia.

Tapaamisissa valvoja tai tukipartio-ohjaaja käsittelevät valvonnassa olevan kanssa erityisesti rikolliseen käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. Samalla valvoja auttaa yhteydenotoissa esimerkiksi viranomaisiin tai muihin tahoihin, jotka tukevat valvonnassa olevan elämäntilanteen järjestymistä. Erilaisten tukien piiriin häntä ohjataan silloin, kun se katsotaan yhdessä tarpeelliseksi. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi sosiaali-, päihde- ja terveydenhuollon palvelut, velkojen selvittely tai muut vastaavat palvelut.

Valvonnan tavoitteena on tukea rikoksesta tuomittua hänen omissa muutospyrkimyksissään. Valvoja tai tukipartion ohjaaja käsittelevät valvontakäynneillä rangaistusta suorittavan kanssa suunnitelman mukaisesti erilaisia teemoja esimerkiksi keskusteluiden, tehtävien ja harjoitusten avulla. Myös erilaiset ryhmät ja kurssit ovat valvonta-aikana mahdollisia. Valvontaan voi sisältyä yhteistyötä tuomitun läheisten, eri viranomaisten tai muiden tahojen kanssa.

Valvonnassa olevan velvollisuudet

Ehdollisen vankeuden valvonnassa oleva saa tiedokseen valvonta-aikaa koskevat määräykset ja velvollisuudet rangaistusajan suunnitelmassa. Hänellä on velvollisuus osallistua rangaistusajan suunnitelman laatimiseen ja pitää suunnitelmassa yksilöidyllä tavalla yhteyttä valvojaansa. Yhteydenpito on yleensä määritelty valvonnan alkuvaiheessa tiiviimmäksi, ja valvonnan kuluessa tapaamisia voidaan tarpeen mukaan harventaa.

Yhteydenpitoa varten valvonnassa olevan on tapaamisten yhteydessä ja muutenkin valvojan pyynnöstä annettava tarpeelliset yhteystietonsa samoin kuin työhön, asumiseen, koulutukseen, opiskeluun ja taloudelliseen tilanteeseensa liittyvät tiedot. Myös muut tiedot valvottavan olosuhteista saattavat olla tarpeellisia valvonnan toteutumisen kannalta. Valvojalle tulee ilmoittaa oma-aloitteisesti olosuhteissa tapahtuneista olennaisista muutoksista ja noudattaa valvojan antamia valvonnan toteuttamiseksi tarpeellisia määräyksiä.

Valvonnan alettua tuomitulle voi aiheutua velvollisuuksien rikkomisesta seuraamuksia, kuten huomautus tai varoitus. Lisäksi valvottava voidaan noutaa poliisin virka-avulla seuraavaan tapaamiseen. Jos kyseessä on törkeä velvollisuuksien rikkominen, voi tuomioistuin pidentää tuomitun valvonta-aikaa yhteensä enintään kuudella kuukaudella. 21 vuotta täyttäneen tuomitun valvonta-ajan tuomioistuin voi muuttaa ehdottomaksi vankeudeksi.

‍Lue lisää yhdyskuntaseuraamuksista: seuraamuksen valvojan nimeäminen, epäillyn tai tuomitun matkakulujen korvaaminen, seuraamusselvitys ja rangaistusajan suunnitelma.

Lue lisää ehdollisesta vankeudesta.

Julkaistu 6.11.2024