Valvottu koevapaus

Ehdotonta vankeusrangaistusta suorittava vanki voidaan sijoittaa vankilan ulkopuolelle teknisin valvontavälinein ja muulla tavoin valvottuun koevapauteen aikaisintaan kuusi kuukautta ennen ehdonalaista vapauttamista. Koevapauden tarkoituksena on suunnitelmallisella ja asteittaisella vapauttamisella ylläpitää ja edistää vangin valmiuksia sijoittua yhteiskuntaan.

Valvottu koevapaus ei ole varsinainen yhdyskuntaseuraamus, mutta muistuttaa luonteeltaan yhdyskuntaseuraamuksia. Valvotun koevapauden täytäntöönpanossa vankila ja yhdyskuntaseuraamustoimisto tekevät yhteistyötä erityisesti silloin, kun henkilö on asetettu ehdonalaisen vapauden valvontaan .

Valvottuun koevapauteen sijoittamisen edellytykset

Vangin sijoittamisesta valvottuun koevapauteen päättää Rikosseuraamuslaitos. Koevapauden edellytysten selvittäminen ja koevapauden valmistelu kuuluvat sen vankilan vastuulle, jossa vanki suorittaa tuomiotaan. Selvitämme edellytykset valvottuun koevapauteen sijoittamisesta pääsääntöisesti jokaisen vangin osalta. Edellytyksinä on, että:

  • koevapaus edistää rangaistusajan suunnitelman toteutumista,
  • vangin käyttäytymisestä rangaistusaikana sekä hänen henkilöstään ja rikollisuudestaan saatujen tietojen perusteella koevapauden ehtojen noudattamista voidaan pitää todennäköisenä,
  • vangilla on käytössään koevapauden täytäntöönpanoon soveltuva asunto tai muu soveltuva paikka, johon koevapauteen sijoitettu hoidon, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn perusteella sijoitetaan,
  • vanki suostuu siihen, että hänet sijoitetaan valvottuun koevapauteen,
  • vanki suostuu siihen, että Rikosseuraamuslaitos on tarpeen mukaan yhteydessä koevapauden täytäntöönpanoon liittyviin viranomaisiin, yksityisiin yhteisöihin ja henkilöihin koevapauden edellytysten selvittämistä taikka ehtojen noudattamista koskevissa asioissa ja että nämä voivat salassapitoa koskevien säännösten estämättä ilmoittaa Rikosseuraamuslaitokselle ehtojen rikkomisesta, ja
  • vanki suostuu siihen, että Rikosseuraamuslaitos selvittää asunnon ja toimintaan osallistumispaikan soveltuvuuden koevapauden täytäntöönpanoon.
Lisäksi koevapauteen sijoittamisen edellytyksenä on, että vangin kanssa samassa asunnossa asuvat täysi-ikäiset henkilöt ovat omasta vakaasta tahdostaan suostuneet koevapauden täytäntöönpanoon asunnossa. Myös vangin kanssa samassa asunnossa asuvan alle 18-vuotiaan mielipiteen valvotun koevapauden täytäntöönpanoon asunnossa selvitetään. Alaikäisten kuulemisen teemme yhteistyössä lastensuojeluviranomaisten kanssa.

Valvotun koevapauden ehdoksi voidaan asettaa se, että seksuaalirikoksesta tuomittu vanki sitoutuu noudattamaan Vankiterveydenhuollon yksikön lääkärin hänelle asettamia seksuaalirikoksen uusimisen ehkäisemiseksi tarkoitettua lääkehoitoa koskevia määräyksiä ja sitoutuu lääkehoidon valvontaan. Lisäksi ehtona voi olla sitoutuminen psykososiaaliseen hoitoon ja tukeen. Lääkehoitoa ja mahdollista muuta tukea koskevien ehtojen noudattaminen koskee myös ehdonalaista vapautta.

Koevapaudessa olevan velvollisuudet

Valvottuun koevapauteen sijoitettavalle laaditaan vankilassa ennen koevapauden alkamista rangaistusajan suunnitelma , jossa määrätään valvotun koevapauden sisältö, ehdot ja viikoittainen aikataulu. Valvotun koevapauden keskeisenä sisältönä on rangaistusta suorittavan velvollisuus pysyä asunnossaan tai muussa paikassa, johon hänet on sijoitettu hoidon, kuntoutuksen tai muun vastaavaan syyn perusteella, ja osallistua toimintaan rangaistusajan suunnitelmassa määrätyllä tavalla.

Valvottuun koevapauteen sijoitettu on velvollinen pysymään asunnossaan rangaistusajan suunnitelmassa ja viikoittaisessa aikataulussa määrätyllä tavalla pääsääntöisesti klo 21- 6 välisen ajan. Hänen on osallistuttava suunnitelmassa määriteltyyn toimintaan vähintään viisi tuntia viikossa. Toimintavelvollisuus voi koostua esimerkiksi työstä, koulutuksesta, kuntoutuksesta, valvontatapaamisista tai muusta vastaavasta toimintakykyä ja sosiaalisia valmiuksia ylläpitävästä toiminnasta, jota on mahdollista valvoa.

Koevapauden aikana ei saa käyttää alkoholia, muuta päihdyttävää ainetta, dopingaineita eikä olla päihdyttävän aineen vaikutuksen alainen. Valvottava on velvollinen pyydettäessä suorittamaan puhalluskokeen tai antamaan sylki- tai virtsanäytteen. Rangaistusajan suunnitelmaan voidaan sisällyttää erilaisia tukitoimia päihteettömyyteen.

Jos valvottuun koevapauteen sijoitettu rikkoo velvollisuuksiaan, voi vankilan tai yhdyskuntaseuraamustoimiston päätösvaltainen virkamies antaa hänelle huomautuksen tai varoituksen. Mikäli koevapauteen sijoitettu rikkoo velvollisuuksiaan törkeästi, voidaan koevapaus peruuttaa määräajaksi taikka kokonaan, kuitenkin enintään siltä osin, kuin sitä ei ole vielä suoritettu. Velvollisuuksien rikkominen on törkeää, jos rangaistusta suorittava syyllistyy rikokseen, varoituksesta huolimatta toistuvasti rikkoo velvollisuuksiaan tai rikkoo velvollisuuksiaan tavalla, joka osoittaa ilmeistä piittaamattomuutta rangaistuksen asianmukaisesta suorittamisesta.

‍Koevapauden valvonta

Vankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston virkamiehet valvovat koevapauteen sijoitettua hänen asuntoonsa tai muuhun sijoituspaikkaan asennettavilla, haltuunsa annettavilla tai ylleen kiinnitettävillä, teknisillä välineillä. Valvontaan sisältyvät valvontakäynnit tuomitun kotiin ja toimintavelvoitepaikkaan, valvontatapaamiset sekä muu yhteydenpito yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa. Tarvittavan valvonnan intensiivisyys arvioidaan yksilöllisesti.

Valvottu koevapaus päättyy, kun koevapauteen sijoitettu päästetään ehdonalaiseen vapauteen tai kun vankeusrangaistus on kokonaan suoritettu.

Laki valvotusta koevapaudesta (629/2013) (finlex.fi).

‍Lue lisää yhdyskuntaseuraamuksista: seuraamuksen valvojan nimeäminen, epäillyn tai tuomitun matkakulujen korvaaminen, seuraamusselvitys ja rangaistusajan suunnitelma.

Julkaistu 16.8.2024