Anstaltssäkerhet förbättras genom att inrätta avdelningar med intensifierad övervakning i fyra fängelser

Brottspåföljdsmyndigheten inför avdelningar med intensifierad övervakning där fångar som äventyrar anstaltssäkerheten framgent kommer att placeras. Det blir sammanlagt 12 avdelningar med totalt 134 platser som ska tas i bruk stegvis med början den 1 mars. Ett av målen är att bekämpa organiserad brottslig verksamhet under fängelsetiden. Avdelningarna med intensifierad övervakning skapas i fängelserna Riihimäki, Åbo, Sukeva och S:t Michel.

Det primära syftet med de aktuella avdelningarna är att öka säkerheten i fängelserna och förhindra att fångarna fortsätter med brottslig verksamhet under fängelsetiden. I dagens läge kan inte fångar till alla delar avtjäna straff i lugn och ro, utan att behöva uppleva påtryckningar eller hot från andra fångar. De nya avdelningarna avviker från de vanliga när det gäller sysselsättning och intensitet av övervakning.

Enligt säkerhetsdirektör Ari Juuti kommer man genom att inrätta avdelningarna och placera fångar där att förbättra anstaltssäkerheten och bidra till rehabiliteringen, eftersom fångar som äventyrar säkerheten kommer att bosättas på dessa avdelningar med mer intensiv övervakning.

− Verksamheten får bättre chanser att rehabilitera andra fångar till ett liv utan kriminalitet, samtidigt som rehabiliteringen av fångar som placerats på dessa avdelningar intensifieras. Avsikten är att skapa lugn på andra avdelningar och bidra till personalens arbetarskydd.

För mer information kontakta

Ari Juuti, säkerhetsdirektör, ari.juuti(at)om.fi, tel. +358 29 56 88456
Mika Antikainen, projektchef, mika.antikainen(at)om.fi, tel. +358 29 56 87001
Pasi Oksa, projektchef, pasi.oksa(at)om.fi, tel. +358 29 56 81211

Publicerad 1.3.2022