Brottspåföljdsmyndighetens första ansvarsredovisning fokuserar på målen som gäller socialt ansvar
Brottspåföljdsmyndighetens första ansvarsredovisning publicerades i början av maj. Syftet med ansvarsredovisningen är att kommunicera till intressenterna hur vi bidrar till att främja hållbar utveckling i vår verksamhet. Under 2021 har Statskontoret gett alla ministerier, myndigheter och institutioner i uppdrag att årligen ta fram en ansvarsredovisning. Ansvarsredovisningen kommer i fortsättningen att ingå som ett led i myndighetens årsredovisning.
FN:s Agenda för hållbar utveckling (Agenda 2030) och de 17 mål som anges i den utgör referensramen för rapporteringen av statsverkets ansvarsinsatser. Brottspåföljdsmyndighetens första ansvarsredovisning fokuserar på målen som gäller socialt ansvar. Jämställdhet mellan könen, minskad ojämlikhet samt fred, rättvisa och god förvaltning valdes ut som prioriteringar.
Maria-Kaisa Nordström, projektspecialisten som utarbetat den första ansvarsredovisningen, tycker att det har varit en fin och berikande upplevelse att få sammanställa Brottspåföljdsmyndighetens insatser inom området till en redovisning.
− När vi tog en djupdykning i våra kärnuppgifter och analyserade dem ur perspektivet av ansvarstagande och hållbar utveckling kom vi att undra hur fina saker det är vi gör, till exempel när det gäller socialt ansvar. Det är klart det finns mycket kvar som man ska bättra på och göra synligt. Men den övergripande känslan när man diskuterade dessa frågor och skrev in dem i redovisningen var stoltheten över hur mycket hänsyn som man redan tagit till dessa saker och det under en längre tid.
Statskontoret har rekommenderat att ansvaret för utarbetandet av ansvarsredovisningen bör årligen rotera mellan anställda och arbetsgrupper så att ansvarstagandet under en längre tidsperiod blir beskrivet ur flera synvinklar. Nordström räknar med att data om myndighetens fotavtryck kommer att rapporteras mer ingående nästa år:
– När det gäller fotavtrycksdata väntar vi på att statsverkets gemensamma databank blir färdigställd. Brottspåföljdsmyndigheten har redan länge arbetat för att nå målen även när det gäller fotavtryck. Till exempel har hållbar utveckling ägnats stor uppmärksamhet i upphandlingarna, och när det gäller fastigheter har vi genom våra egna åtgärder avsevärt fått ner förbrukningen av vatten och el.
För mer information kontakta:
Brottspåföljdsmyndigheten, projektspecialist Maria-Kaisa Nordström, tel. +358 50 358 3210
Publicerad 18.5.2022