Förändringar i rehabiliteringen av bötesfångar och korttidsfångar under återstoden av 2024

Rehabiliteringen och utslussningen av bötesfångar och korttidsfångar har varit mycket framgångsrik när det gäller att motivera fångarna att förbättra sin livssituation, få in dem på en rehabiliteringsbana och därmed stödja deras beredskap för en livsstil utan kriminalitet. Detta har förutsatt ett välfungerande samarbete med intressenterna och i synnerhet med välfärdsområdena. Insatserna har också påverkat positivt på överbeläggningen på fängelserna, som är en utmaning i myndighetens verksamhet.

Varje dag är cirka 35 bötesfångar och korttidsfångar placerade på externa inrättningar.

– Vi har lyckats bygga upp en smidig process för rehabilitering och utplacering av bötesfångar och korttidsfångar. Utplaceringsverksamheten har gått berömvärt aktivt till i enlighet med Brottspåföljdsmyndighetens strategi och resultatmål. Insatserna har genomförts utifrån fångarnas servicebehov, säger direktör Riitta Kari.

På grund av budgetläget är Brottspåföljdsmyndigheten dock nödtvungen att avbryta placeringen av korttidsfångar i missbrukarrehabilitering för resten av innevarande året. Beslutet gäller rehabilitering som sker utanför fängelserna och som finansieras av Brottspåföljdsmyndigheten. Finansieringen av rehabilitering för bötesfångar och korttidsfångar kommer därför nu endast att allokeras till fångar som avtjänar förvandlingsstraff för böter.

Utslussningsinsatserna som Silta-valmennus tillhandahåller kommer att fortsätta som tidigare med en separat budget avsatt för ändamålet.

Brottspåföljdsmyndighetens beslut gäller för återstoden av innevarande året 2024.

För mer information kontakta

direktör för ansvarsområdet för operativ verksamhet Riitta Kari, tfn +358 29 56 88401

chefen för enheten för styrning av klientprocesser Katja Reiman, tfn +358 29 56 83759

specialsakkunnig Tiina Raatikainen, tfn +358 29 56 87014

Publicerad 2.9.2024