Utbildningssystemet inom brottspåföljdssektornreformeras som ett led i organisationsreformen

Enligt förslaget från arbetsgruppen som berett reformen av utbildningssystemet inom brottspåföljdssektorn ska det i fortsättningen finnas två vägar att avlägga examensutbildning inom brottspåföljdssektorn. Dessutom ska en lämplig högskoleexamen förbli en väg att ta sig till tjänsten som väktare i fängelse.

Brottspåföljdsmyndigheten håller på att reformera brottspåföljdscentralernas personalstruktur och ledningssystem och likaså utbildningssystemet inom sektorn. För utbildningssystemets del har reformen beretts av en arbetsgrupp, som blev klar med uppdraget vid utgången av november 2024.

Behov av flexibelt utbildningssystem som ska tillföra tillräckligt med kompetent personal till kärnuppgifter grunden för reformen

Projektet Rise 3.0 syftar bland annat till att Brottspåföljdsmyndigheten i och med reformen ska få in tillräckligt med kompetent personal till kärnuppgifterna genom ett flexibelt utbildningssystem. I utredningar kring utbildningssystemet har man lyft fram ett antal betydande utmaningar, bland annat den regionala koncentrationen av utbildningen i huvudstadsregionen, otillräckliga resurser och bristen på mångsidiga utbildningsvägar och fortbildning. I nuläget kan man avlägga yrkesexamen som ger behörighet som väktare endast vid Brottspåföljdsmyndighetens egen utbildningscentral.

Dessa skäl, tillsammans med målet att reformera utbildningssystemet så att det ska bygga på det allmänna utbildningssystemet, har utmynnat i alternativet där den interna examensutbildningen behöver avskaffas och utbildningen ska tillhandahållas i form av personalutbildning. Uppföljningsarbetsgruppens uppdrag blev att lägga fram ett förslag till ett utbildningssystem och en förändringsplan för att hantera dessa utmaningar.

I arbetsgruppens modell till utbildningssystem finns två vägar till examensinriktad utbildning

Enligt förslaget som arbetsgruppen lagt fram ska utbildningen som leder till grundexamen inom brottspåföljdssektorn bibehållas. Ett kontinuerligt ansökningsförfarande ska inrättas och examensutbildningen ska ha två starter varje år. Studier, som ska kunna bedrivas på distans, ska i regel ske över nätet i form av webbstudier.

Den andra vägen till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn ska vara grundexamen inom brottspåföljdssektorn som man ska kunna avlägga i form av personalutbildning. Modellen som bygger på inlärning i arbetet ska vara avsedd för sökande som redan avlagt grundexamen inom säkerhetsbranschen eller en lämplig grundexamen på andra stadiet samt yrkesexamen inom säkerhetsbranschen eller grundexamen inom social- och hälsovården inom kompetensområdet mentalvårdsarbete och missbrukarvård.

Enligt arbetsgruppens förslag ska en lämplig högskoleexamen fortfarande kunna ge behörighet för tjänsten som väktare. Dessutom ska Brottspåföljdsmyndighetens fortbildningssystem utvecklas så att det blir möjligt att hitta en lämplig utbildningsväg för varje anställd.

Förslaget till utbildningssystemet framtaget i samarbete

Enligt personalrepresentanterna i arbetsgruppen är visionen på och förslaget till utbildningssystemet resultatet av en samarbetsprocess. Arbetsgruppen genomförde bland annat en enkätundersökning bland utexaminerade från åren 2022 till 2024 och tjänstemän som ställt upp som introduktörer och handledare för praktikanter. I enkäten undersökte man i vilken grad den nuvarande grundexamen i brottspåföljdssektorn går upp emot kompetensbehov som väktarna har och hur introduktörerna och praktikanthandledarna upplever läget. Personalen vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral hördes och involverades i arbetet.

Enligt specialplanerare Mirja Pikkarainen, som är representant för Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ och huvudförtroendepersonen för förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade medarbetare JUKO, var arbetsgruppen enig om att det krävs specialutbildning för att kunna utföra övervakningsuppgifter inom brottspåföljdssektorn, detta i enlighet med nationella och internationella rekommendationer samt laglighetsövervakarnas ställningstaganden. Enbart den utbildning som tillhandahålls inom det allmänna utbildningssystemet ska alltså inte vara tillräcklig för att den utbildade ska kunna leverera i uppdraget.

– Det står helt klart att vi har här en specialiserad sektor där man behöver ha egen utbildning av hög kvalitet, och det behövs tillräckliga resurser för att kunna ha ta fram en utbildning av hög standard, säger väktare Seija Mäenpää, huvudförtroendepersonen för fängelsetjänstemannaförbundet VVL.

Förberedelserna för reformen av utbildningssystemet pågår

Arbetsgruppens förslag inkluderas i förslaget till organisationsreform Rise 3.0 som ska lämnas till justitieministeriet vid ingången av 2025. Den nya organisationsstrukturen förväntas träda i kraft från början av 2027.

Nästa ansökningsomgång till utbildning som ger behörighet som fångvaktare blir den 7 till 26 januari 2025.


För mer information kontakta

Brottspåföljdsmyndigheten
direktör för ansvarsområdet för klientprocesser Marko Hokkanen
tfn +358 295 685 701
[email protected]

projektchef Niina Kallio-Nordlund
tfn +358 295 684 514
[email protected]

Publicerad 16.12.2024