Fångarnas åsikter om lagförslag utreds på smarta fängelser

Förslag till ändring av fängelselagen och häktningslagen har beretts i enlighet med regeringsprogrammet och är för närvarande på remiss. Fångarnas åsikter inhämtas från fängelserna i Tavastehus, Kylmäkoski och Pyhäselkä, där fångarna kan få läsa lagförslagen på lausuntopalvelu.fi på sina Doris-cellterminaler och mejla sina kommentarer anonymt till justitieministeriets registratorskontor.

Fångar i smarta fängelser har via Doris fått justitieministeriets pressmeddelande om möjligheten att yttra sig om och om bakgrunden till förslagen till ändringar i fängelselagen och häkteslagen. Fängelselagen har stor inverkan på vardagen i fängelserna.

– Tidigare har fångar inte direkt begärts att yttra sig i samband med utarbetandet av lagstiftning, detta trots att lagändringar kan få betydande konsekvenser när det gäller deras rättigheter och skyldigheter. I regel är det andra organ, såsom myndigheter eller intresseorganisationer, som yttrar sig om frågor som rör fångar. Samtidigt är dock fångarna själva som har den bästa kunskapen om hur livet är i fängelse och hur de föreslagna ändringarna skulle påverka deras liv om de genomfördes. Samråd med fångar kommer att bidra med denna erfarenhetsbaserade information till kunskapsbasen och konsekvensbedömningen i lagstiftningsprocessen, säger specialsakkunnig Anna-Liisa Sandvik vid justitieministeriet.

De föreslagna ändringarna baserar sig på regeringsprogrammet. I utkastet till proposition föreslås ändringar som skulle påverka fångarnas vardag, i synnerhet i fråga om placering i öppen anstalt och placering i extern inrättning. Fångarna kan ta del av både den finska och den svenska versionen av propositionsutkastet på lausuntopalvelu.fi. Remisstiden går ut den 31 januari.

– Med tanke på tillgodoseendet av fångarnas rättigheter och möjligheterna att påverka samhället är det verkligen angeläget att fångarna får säga sitt om de lagförslag som rör dem. Nu går det enklare än någonsin att göra elektroniskt och anonymt via Doris, säger Pia Puolakka, som är den nationella Doris-huvudanvändaren och teamansvarig för teamet för säkerhet och förberedande arbete vid Brottspåföljdsmyndigheten.

– Jag vill också lyfta fram SILE-projektet vid Åbo universitet, som syftar till att främja en ansvarsfull lagstiftning som tar hänsyn till de så kallade tysta aktörerna, det vill säga grupper som är uteslutna från beredningen av lagar som påverkar dem själva. Det är på initiativ från projektet som vi gav fångarna tillgång till webbplatsen lakitutka.fi, där offentliga dokument i anslutning till lagstiftningsprocessens olika skeden är utlagda. Det är också möjligt att kommunicera elektroniskt utifrån fängelset med de myndigheter som är centrala när det gäller fångarnas ställning och rättigheter i många andra viktiga frågor, tillägger Puolakka.

För mer information kontakta

Brottspåföljdsmyndigheten
Pia Puolakka, teamansvarig, specialsakkunnig, enheten för styrning av den operativa verksamheten
tfn +358 295 688 496
[email protected]

Justitieministeriet
Anna-Liisa Sandvik, specialsakkunnig, avdelningen för kriminalpolitik och straffrätt
tfn +358 295 150 269
[email protected]

Publicerad 10.1.2025