Exit hjälper fångar bryta sig ur organiserad brottslighet

Många fångar som är medlemmar i någon brottsorganisation hoppas på hjälp med att lämna organisationen. Det är få som vågar ta beslutet utan andras hjälp. Brottspåföljdsmyndigheten bistår dessa fångar genom verksamhet som sker inom projektet Exit. Syftet är att sänka tröskeln och kostnaden för utträde ur den kriminella organisationen. Avhoppare ställs inga frågor om deras tidigare brottlighet eller verksamhet inom organisationen.

För närvarande sitter ca 140 fångar med anknytning till organiserad brottslighet på de finländska fängelserna. Att vara medlem i en brottsorganisation är att jämföra med att ha ingått ett anställningskontrakt. Det finns en tydlig hierarki och kod inom organisationen. Att hoppa av en kriminell organisation är inte lätt och i regel finns det ekonomisk utpressning och våld med i bilden.


"När folk hoppar av betingas det så gott som utan undantag av att man tagit anstöt av någonting som den brottsliga gruppen har gjort. Ofta finns det även positiva skäl som spelar in när man går med i gruppen, sådana som brödraskap, livsstil och frihet. Senare blir man underfund med att gruppens verksamhet går ut på falskt brödraskap, exploatering och svek", säger Sami Peltovuoma, specialsakkunnig vid Brottspåföljdsmyndigheten.


Hos dem som är med i brottsorganisationer är återfallsbenägenheten betydligt högre. Detta förklaras av att är du med i organisationen så ska du tjäna pengar för den. I Finland kommer en medlem i en brottslig grupp att begå ett nytt brott inom en treårsperiod med en sannolikhet på 84 procent. Hos icke-medlemmar är oddset 60 procent.


"Enligt en svensk studie gör en brottsling som är med i ett gäng mer än tre till fem gånger mer brott än de som står utanför", tillägger Peltovuoma.


Organiserad brottslighet orsakar enorma skador och förluster för samhället. Det beräknas att livscykelkostnaderna som samhället tar för en gängbrottsling går på 2,6 miljoner euro.


Brottspåföljdsmyndigheten medverkar i Exit sedan början av 2015 i samarbete med medborgarorganisationer och Centralkriminalpolisen. Verksamheten har hjälpt ett stort antal människor att bryta sig bort från den kriminella livsstilen. Specialsakkunnig Sami Peltovuoma berättade om Exit på Kriminaalityön Foorumi i Tammerfors idag.


Ytterligare upplysningar lämnas av Specialsakkunnig Sami Peltovuoma, tel. 029 56 81156, [email protected]


Läs vidare i forskningsrapporter:


Mari Kauppinen: Prosenttijengistä irtautuminen ja tuki vankeusrangaistuksen sekä ehdonalaisen vapauden valvonnan täytäntöönpanon aikana – Fenomenologinen tutkielma irtautujien tukikokemuksista ja tuen merkityksistä (Itä-Suomen Yliopisto 2017)


Ingvar Nilsson & Eva Lundmark: Vänd dem inte ryggen – Socioekonomisk analys av destruktiva subkulturer (Fryshuset, 2012)




Publicerad 21.11.2017