Civil krishantering

Brottspåföljdssektorn spelar en viktig roll i många civila krishanteringsinsatser. Ett fungerande brottspåföljdssystem som respekterar människorätterna är en del av ett stabilt samhälle. I eftervården av konflikter ingår ofta att rehabilitera de intagna och införliva dem i samhället på ett tryggt sätt samt att upprätta ett humant straffsystem.

Vår verksamhet inom civil krishantering sker i regel inom ramen för civila krishanteringsinsatser ledda av EU och internationella organisationer, såsom Förenta nationerna (FN), Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Europarådet (EN) och Nordatlantiska försvarsunionen (NATO), och där staterna ställer sakkunniga inom olika områden till förfogande.

Krishanteringscentret CMC Finland (cmcfinland.fi) , som lyder under inrikesministeriet, har hand om rekrytering och utbildning av finländska experter för internationella civila krishanteringsinsatser. För den politiska styrningen av civil krishantering ansvarar utrikesministeriet som också beslutar om vilka operationer som finländska sakkunniga deltar i.

För att kunna söka till uppgifter inom civil krishantering krävs en grundutbildning som förbereder för internationella uppgifter och tillräckliga språkkunskaper samt tillräckliga språkkunskaper (allmän språkexamen). Anställda från Brottspåföljdsmyndigheten deltar årligen i Krishanteringscentrets utbildningar samt i svenska Kriminalvårdens insatsförberedande PriPOC utbildning (Prison and Probation Officer Course) som förbereder för FN uppgifter.

Finländska experter på brottspåföljdsområdet har medverkat eller medverkar för närvarande i civila krishanteringsinsatser bland annat i Irak, Palestina, Sydsudan, Kosovo och Libyen. Experter behövs särskilt i de fransktalande länderna i Afrika och inom den närmaste framtiden även i Ukraina.

Publicerad 26.9.2023