Internationella organisationer och samarbetsorgan

Brottspåföljdsmyndigheten har ett nära samarbete med många internationella brottspåföljdsaktörer och internationella organisationer. Många projekt och evenemang anordnas i samarbete med flera av följande aktörer

Internationella fackorganisationer

CEP, Confederation of European Probation

Europeiska organisationen för samhällspåföljder CEP grundades 1981 och har som mål att bidra till tryggheten i samhället genom att främja rehabilitering och samhällsanpassning av lagöverträdare och genom att tillhandahålla bästa möjliga medel för att reducera brottslighet och dess negativa konsekvenser. CEP organiserar konferenser, öppna webbseminarier, samlar in och sprider information om samhällspåföljder och anordnar expertmöten. Pia Andersson, specialsakkunnig vid Brottspåföljdsmyndigheten, är styrelsemedlem i CEP under perioden 2022 till 2025. Dessutom medverkar Brottspåföljdsmyndigheten aktivt i CEP:s sakkunnignätverk.
Läs mer på (cep-probation.org)

EPEA, European Prison Education Association

Europeiska fängelseundervisningsföreningen EPEA har som mål att främja undervisning i fängelserna, yrkeskompetens hos lärare som arbetar i fängelser, samarbete med andra aktörer och forskning med anknytning till fängelseundervisningen. Föreningskonferensen anordnas vartannat år. Föreningen grundades 1993 och Brottspåföljdsmyndigheten anslöt sig 2014.
Läs mer på (epea.org)

EPTA, European Penitentiary Training Academies

Nätverket av läroanstalter för den europeiska brottspåföljdspersonalen grundades 2010 och Brottspåföljdsmyndigheten med dess underställda Brottspåföljdsområdets utbildningscentral anslöt sig 2018. Syftet med nätverket är att utveckla samarbetet mellan läroanstalterna inom grund- och fortbildningen för anställda inom brottspåföljdssektorn. De viktigaste verksamhetsformerna är årliga konferenser samt bilateralt erfarenhetsutbyte och besök.
Läs mer på (epta.info)

EuroPris, European Organisation of Prison and Correctional Services

Europeiska organisationen för samarbete mellan fängelsemyndigheter EuroPris grundades 2011 och har 35 medlemmar. Organisationens mål är att bidra till den allmänna ordningen och säkerheten genom att utveckla normer och praxis för fängelseförhållanden samt minska återfall i brott och främja professionell fängelsepraxis i Europa. EuroPris anordnar evenemang, expertmöten, workshoppar och konferenser, där Brottspåföljdsmyndigheten medverkar mycket aktivt. Myndigheten deltar också i EuroPris expertgrupper om ämnen som säkerhet, personalfrågor, överföring av verkställighet av fängelsestraff mellan EU-länder och IKT-frågor i fängelser.

EuroPris samlar in en betydlig mängd statistiska uppgifter om fängelser. EuroPris upprätthåller två databaser som är tillgängliga för alla medlemsförvaltningar. Enkätsvar från Brottspåföljdsmyndigheten samordnas av myndighetens enhet för internationella ärenden. EPIS upprätthåller en databas (europris.org) med allmänna uppgifter om europeiska fängelsemyndigheter och fängelser. Fängelsemyndigheternas svar på frågor som gäller olika ämnesområden finns insamlade i databasen Knowledge Management System (europris.org) .
Läs mer på (europris.org)

ICPA, International Corrections Prisons Association

ICPA är en världsomfattande organisation inom fängelse- och samhällspåföljdssektorn, grundad 1998. Organisationen förenar myndigheter, forskare, icke-statliga organisationer och företag världen över. Verksamheten syftar till att främja och sprida information om etisk praxis inom brottspåföljdssektorn och därmed bidra till tryggare och sundare samhällen världen över. Brottspåföljdsmyndigheten blev medlem i ICPA sommaren 2018. Organisationens medlemskår omfattar aktörer inom den offentliga sektor och företagssektorn, icke-statliga organisationer och enskilda yrkesutövare inom på sektorn.
Läs mer på (icpa.org)

IRCE, International Round Table for Correctional Excellence

IRCE är ett nätverk av generaldirektörer för brottspåföljdsmyndigheter från länder med likartad värdegrund och vision för utveckling av brottspåföljder. Nätverket omfattar generaldirektörerna för brottspåföljdsmyndigheterna i Belgien, Danmark, Finland, Irland, Kanada, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Skottland och Sverige.

Övriga organisationer

Europarådet

Europarådet är den äldsta och mest omfattande organisationen för samarbete och mänskliga rättigheter i Europa. Rådets medlemsstater har antagit europeiska avtal och rekommendationer som gäller brottspåföljdssektorn.

Europarådets kommitté för brottsrelaterade problem CDPC (coe.int) inrättades 1958. Kommittén har till uppgift att samordna Europarådets insatser för att förebygga och minska brottsligheten. PC-CP (coe.int) är kommitténs rådgivande organ för penologiskt samarbete. Finland företräds i dessa kommittéer av justitieministeriet.

Europarådet sammanställer årligen straffstatistik från de 46 medlemsländerna, så kallad SPACE-statistik (coe.int) . Europarådets regler som gäller kriminalvård och samhällspåföljder är ett viktigt vägledande dokument som är resultatet av förberedelser och beslut inom rådet. Europarådet anordnar dessutom årligen en konferens för generaldirektörerna för fängelse- och samhällspåföljdsmyndigheterna.

Europarådets kommitté mot tortyr CPT (coe.int) bevakar de frihetsberövades rättigheter och bemötande i rådets medlemsländer. Kommittén har omfattande befogenheter att inspektera slutna anläggningar i medlemsländerna och gör regelbundna inspektionsbesök även till Finland.

EU, Europeiska unionen

Europeiska unionen påverkar medlemsstaterna på en rad olika sätt. EU saknar dock direkt behörighet på det kriminalpolitiska området, med undantag för överföring av verkställighet av fängelsestraff. När det gäller verkställighet av domar är rådets rambeslut om ömsesidigt erkännande av domar i brottmål och om överförande av dömda personer från ett land till ett annat av central betydelse.

I EU:s krishanteringsinsatser behövs tidvis expertis inom brottspåföljdssektorn. Finansiering från EU är också betydande med tanke på projektverksamheten inom brottspåföljdssektorn. EU-finansiering för projekt inom Twinning, TAIEX och ESF används ofta för internationella samarbetsprojekt och finansiering för Erasmus+projekt som gäller personalutbildning och utveckling. Dessutom finansieras många organisationer och projekt från EU:s program för rättsliga frågor. Det gäller bland annat EuroPris och CEP:s verksamhet, som båda är viktiga aktörer när det gäller utveckling av brottspåföljdssektorn.

ICRC, Internationella Rödakorskommittén

Ett av ICRC:s mål är att säkerställa humant bemötande och förhållanden för de intagna. Kommittén besöker årligen tusentals intagna för att följa upp förhållandena som häktning och fängelse verkställs i. I Finland besöker ICRC fängelserna bland annat när ett fängelsestraff som dömts ut av en internationell domstol verkställs i Finland.
Läs mer på (icrc.org)

FN, Förenta nationerna

FN fungerar som ett forum för diskussion och förhandling mellan stater för att komma överens om gemensamma regler och fördrag. FN har fastställt miniminormer för behandlingen av intagna och anordnar också en årlig konferens om kriminalpolitik. Brottspåföljder beaktas även inom ramen för FN:s fredsbevarande insatser och projekt som genomförs inom utvecklingsprogrammet UNDP.

Läs mer om FN-fördragen, resolutionerna och rekommendationerna som gäller brottspåföljdsområdet

Publicerad 26.9.2023