Så här rapporterar du om oegentligheter

Syftet med visselblåsarlagen är att säkerställa att den som i ett arbetsrelaterat sammanhang upptäcker eller misstänker att det finns verksamhet som strider mot det allmänna intresset inom specificerade områden av EU-rätt eller nationell rätt kan rapportera saken på ett tryggt och säkert sätt.

Att rapportera misstankar om överträdelser i Brottspåföljdsmyndighetens verksamhet och aktiviteter som strider mot det allmänna intresset främjar öppenheten och tillförlitligheten i myndighetens verksamhet, hjälper till att utveckla verksamheten och förebygger eventuella skador.

Anmälan kan gälla till exempel någon aktivitet som strider mot upphandlingslagen, missbruk av offentliga medel eller understöd, bedrägeri, korruption, mutbrott eller missbruk av tjänsteställning. Misstanken om överträdelse kan gälla en enskild tjänsteman, tjänsteproduktion, upphandling, avtal eller beslutsfattande. I lagen förbjuds repressalier mot den rapporterande personen till följd av rapporteringen.

Hur rapporterar man?

Anmälan som gäller Brottspåföljdsmyndighetens verksamhet kan lämnas in av personer som i sitt arbete har upptäckt aktiviteter som strider mot lag eller allmänt intresse.

Via justitiekanslersämbetets centrala externa elektroniska rapporteringskanal (oikeuskansleri.fi) kan före detta anställda, frivilligarbetare, praktikanter och samarbetspartners till Brottspåföljdsmyndigheten rapportera oegentligheter i myndighetens verksamhet som de upptäckt i sitt arbete. Anmälan omfattas av tillämpningsområdet för visselblåsarlagen. Alternativt kan du göra anmälan till justitiekanslersämbetet per mejl, vanlig post, eller muntligt.

Justitiekanslersämbetet kan vidarebefordra rapporten som lämnats in via den centraliserade externa rapporteringskanalen till Brottspåföljdsmyndigheten, som sedan utreder rapporten och vidtar behövliga åtgärder.

Under vilka förutsättningar kan man rapportera?

Du kan rapportera om oegentligheter om följande villkor är uppfyllda:

Rapporten ska innehålla

  • den rapporterande personens namn och kontaktuppgifter, det vill säga mejladress, telefonnummer eller adressuppgifter
  • information om vilken aktör och hurdana oegentligheter rapporten gäller
  • en närmare redogörelse för oegentligheterna
  • information om den rapporterande personens ställning i förhållande till föremålet för rapporten.
  • Att avsiktligt lämna in felaktiga uppgifter är straffbart och kan leda till skadeståndsskyldighet.

Närmare anvisningar och kontaktuppgifter samt ytterligare information om hur man rapporterar hittar du på Justitiekanslersämbetets webbplats (oikeuskansleri.fi) .

Brottspåföljdsmyndighetens personal kan på ett säkert och konfidentiellt sätt rapportera misstankar om oegentligheter som de upptäcker i sitt arbete via en intern rapporteringskanal som finns i myndighetens intranät.

Lagen om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av EU-rätten och den nationella lagstiftningen (1171/2022) visselblåsarlagen trädde i kraft den 1 januari 2023. (finlex.fi, på finska)

Publicerad 19.4.2023