Undersökning om systemet med fångpermission, pågår under tidsperioden 1.2.2023–30.6.2023

Syfte med behandlingen av personuppgifter

Vetenskaplig forskning

Rättslig grund för behandlingen av personuppgifter

4 § 3 punkten, 6 § 1 mom. 7 punkten och 7 § 2 punkten i dataskyddslagen.

Kategorier av registrerade och av personuppgifter

Personuppgifter registreras i fråga om fängelsefångar som frigavs 2019.

Undersökningsmaterialet bygger på fångdatasystemets uppgifter om de fängelsefångar som frigavs 2019. Materialet innehåller grunduppgifter om varje fånge, bland annat fängelsetidens start- och sluttidpunkt, huvudbrottet i domen, hur många gånger personen varit i fängelse, ålder, kön och medborgarskap. Observationsenheten i det material om permission som ska fogas till undersökningsmaterialet är ett enskilt beslut om permission, av vilket framgår bland annat grunden för permissionen, tidpunkten för beslutet, anstalten, utfallet av beslutet och uppgifter om eventuell teknisk övervakning under permissionen. Dessutom behandlas uppgifter om iakttagandet av villkoren för permissionen.

Mottagare av personuppgifter och kategorier av mottagare

Undersökningen genomförs på uppdrag av justitieministeriet av professor Mikko Aaltonen, universitetsläraren Mia Kilpeläinen och juris doktorn, docent Jussi Pajuoja. Personuppgifter lämnas inte ut någonstans.

Radering av personuppgifter efter en viss tid

Uppgifterna raderas senast i juni 2023 när undersökningen har avslutats.

Den registrerades rättigheter

Information om den registrerades rättigheter finns på justitieministeriets sida Dina dataskyddsrättigheter . Den registrerade har bland annat rätt att när som helst motsätta sig behandlingen av sina personuppgifter av skäl som hänför sig till hans eller hennes specifika situation. I så fall raderar justitieministeriet uppgifterna, om det inte finns ett sådant synnerligen tvingande och motiverat skäl för att bevara dem som väger tyngre än den registrerades intressen, rättigheter och friheter. Uppgifterna kan också behöva bevaras för att fastställa, göra gällande eller försvara rättsliga anspråk.


Publicerad 3.3.2023