Jobba hos oss
Vi på Brottspåföljdsmyndigheten utför ett samhällsviktigt arbete som går ut på att förebygga att de som dömts för brott återfaller i dem. Vår primära uppgift är att se till att de straff som döms ut av domstolarna verkställs lagenligt och tryggt i fängelser och i form av samhällspåföljder. Vårt huvudsakliga mål är att minska risken för att de som dömts för brott ska begå nya brott. Vi lyder under justitieministeriet och är en del av rättskedjan.
Vi är en rikstäckande myndighet med fyra ansvarsområden, som är utveckling och styrning, klientprocesser, förvaltning och stödtjänster samt operativ verksamhet. Utöver dem har vi enheter för intern revision, ledningens stöd, kommunikation och internationella ärenden.
Under ansvarsområdet för operativ verksamhet lyder de elva brottspåföljdscentralerna, som består av regionala fängelser och samhällspåföljdsbyråer.
Vi lever upp till de värderingar som upplevs som centrala i det finländska samhället: respekt för människovärdet, rättvisa, trygghet och säkerhet. En viktig ledstjärna i arbetet är övertygelsen om att människan kan förändras och växa.
Vi coachar för ett liv utan kriminalitet
Ett mål under strafftiden är att styra den dömde mot ett liv utan kriminalitet. Strafftiden planeras och genomförs i samverkan med den dömde så att vi bidrar till hans eller hennes färdigheter att ta till sig en livsstil utan kriminalitet och främjar hans eller hennes livskompetens och förmåga att återintegreras i samhället. Det är ett arbete vi inte utför ensamma utan i samarbete med en hel rad intressentgrupper.
Vad för slags arbetsuppgifter finns det vid Brottspåföljdsmyndigheten?
Vi har cirka 2 750 anställda runt om i Finland, med intressanta och varierande arbetsuppgifter. De flesta av våra medarbetare arbetar med övervakning och rehabilitering och socialt arbete med dem som dömts för brott.
Dessutom sysselsätter vi personer i förvaltningsuppgifter och sakkunniguppgifter och i uppgifter som psykolog, socialarbetare, lärare eller präst.
Vi rekryterar sommarvikarier till våra enheter varje år och erbjuder praktikplatser för högskolestuderande.
Vad har vi att erbjuda våra anställda?
Det är viktigt för oss att trygga våra anställdas yrkeskompetens och välbefinnande i arbetet. Vi uppmuntrar till kompetensutveckling och erbjuder möjligheter till fortbildning och vidareutbildning. Vi utvecklar och mäter kontinuerligt välbefinnandet i arbetet och anser att arbetsuppgifter med ett genuint innehåll bidrar till det meningsfulla i arbetet.
Våra anställda upplever att på Brottspåföljdsmyndigheten har man schyssta arbetskamrater, säkra anställningsförhållanden och ett arbete som gör skillnad (Källa: Brottspåföljdsmyndighetens interna enkät om arbetsgivarbilden 5/2019).
Vi erbjuder våra anställda
- ett genuint samhällsviktigt arbete med utvecklingsmöjligheter
- fungerande växelverkan med schyssta och intressanta jobbarkompisar
- sporrande och jämlik atmosfär
- stabilitet i kombination med flexibilitet
- fortbildning och vidareutbildning för utveckling av den egna kompetensen
- riksomfattande företagshälsovård som håller hög standard
- förmåner som gäller arbetsresor, motion och kultur
- flexibelt distansarbete, beroende på vilka arbetsuppgifter man har.
Det är många som tror att vi sysslar med något mystiskt. Men för många blir det en överraskning att få veta hur många olika arbetsuppgifter det är som vi sköter. Tillsammans gör vi socialt betydelsefullt forskningsbaserat arbete som vi verkligen är stolta över.
Visste du att:
- under de senaste åren har andelen kvinnor stigit till över 40 procent av personalen
- könsfördelningen för dem som arbetar i chefsbefattningar är jämn, med hälften av cheferna som är kvinnor
- genomsnittsåldern på våra anställda ligger på 45,3 år
- anställningsförhållandena är stabila, med 77 procent av personalen i ordinarie anställnings- och tjänsteförhållanden
- varje år anställer vi ca 140 sommarväktare till våra fängelser.
Publicerad 10.12.2019