Att jobba som väktare i ett fängelse
En väktare sköter vardagen och säkerheten för både personalen och fångarna. Vaktaryrkets huvudfokus ligger på övervakningsuppgifter, men arbeter omfattar också i allt högre grad rådgivning och stöd till dömda personer som genomgår sin rehabilitering.
Det är väktarna som föregriper när det är säkerhetshot mellan fångar och mot personalen och reagerar på säkerhetsincidenter. De håller koll på faktorer som hindrar att vardagen löper smidigt och stöder den övriga personalen i krävande situationer. Väktaren tar emot fångar som tas in, bekantar dem med husets regler och ger råd och vägledning.
Övervakning är en kontinuerlig 24-timmars aktivitet där man håller koll på vad fångarna sysslar med och styr dem. Av alla anställda i fängelset är väktaren den som mest växelverkar med fången och den enda som finns där 24 timmar om dygnet.
Väktarna brukar arbeta i skift, så alla som ska till yrket måste vara redo att arbeta även på kvällarna, på natten och på helgerna.
Väktarna utför kontroller av fångar och fängelselokaler, bland annat för att hitta förbjudna föremål och ämnen. Till uppgifterna hör också att övervaka besök mellan fången och hans eller hennes gäster. Dessutom ledsagar väktaren fångar utanför anstalten vid behov, till rättegång eller sjukhus eller till externa tillställningar. Till arbetsuppgifterna hör också att vägleda andra myndighetspersoner och besökare som kommer till fängelset.
En väktare kan fungera som fångens ansvariga tjänsteman, i vilket fall han eller hon är ansvarig för att fångens angelägenheter blir skötta och att planen för strafftiden fortskrider. Ansvarig tjänsteman har en särskild roll i målinriktat och interaktionsbaserat arbete med fången, som syftar till att stödja fången mot ett liv utan kriminalitet.
I väktararbetet behöver man ha kompetens i den mellanmänskliga sfären
Utbildningskravet för en väktare är yrkesexamen inom fångvården eller en lämplig högskoleexamen. Vid visstidsanställning kan man avstå från detta. En förutsättning är att man har ett oklanderligt förflutet och att man lämpar sig för uppgifterna inom brottspåföljdssektorn.
Interaktionsförmåga är väktarens viktigaste verktyg, men ibland behöver man ta till maktmedel. För att garantera säkerheten i ett fängelse måste man kunna förutse, analysera och hantera säkerhetsrisker utan dröjsmål. En väktare ska ha tillräckliga grundläggande kunskaper om orsakerna till kriminalitet och vad den får för följder, samt om frågor som gäller psykisk ohälsa och missbruksproblematik.
Det handlar om ett krävande människorelationsarbete som förutsätter att man är balanserad, har en sund självkänsla och att man kan tolerera konflikter och lösa dem. God stresstolerans är viktigt när man arbetar med personer som dömts för brott under särskilda omständigheter. Ens egen personlighet får också gärna komma till uttryck i arbetet.
Man ska ha goda muntliga och skriftliga kunskaper i finska. Arbetet kan omfatta uppdrag med fångtransporter, vilket är anledningen till att körkort krävs.
Publicerad 27.1.2023