Väktare Jukka Markus från Uleåborgs fängelse: Ens egen personlighet får komma till uttryck i arbetet

Jag började min karriär i Uleåborgs fängelse för 30 år sedan som väktare. Dessförinnan hann jag göra svetsningsarbeten som yrkesutbildad rörmokare, och jag övervägde också att bli polis. Jag kände några som jobbade i fängelset, och när jag såg en annons om väktarkurs i tidningen blev tanken på att arbeta i fängelset kvar och malde, och så tänkte jag att det är bara att ta och pröva.

Jag har jobbat på alla olika arbetsställen som det finns i fängelset. Längst var jag på avdelningen för nyintagna, i nästan två decennier människor och öden.






Alla fångar som kommer in börjar från den avdelningen, oavsett vad de har gjort. På den avdelningen möter man ett stort antal människor och öden.

Det är ständig trafik dygnet runt, och när polisen kommer och lämnar in berusade då blir det full rulle på avdelningen. Man kan säga att mottagningsavdelningen är en bra skola för väktararbete, för klarar man sig där klarar man sig var man vill.

På öppna avdelningen håller man fast vid rutinerna och ser till att man har en dialog med fångarna

Jag övergick till öppna avdelningen för fem år sedan, då jag ville ha nya utmaningar i jobbet. Öppna avdelningen består av fem olika boendeenheter som är delade på två olika våningar, och där finns aldrig mer är 29 intagna. Det är till merparten häktade, och efter att de fått sin dom och den vunnit laga kraft så flyttar de var till sin respektive förläggningsanstalt, som kan vara ett slutet fängelse, en öppen anstalt eller en frigivningsenhet.

På avdelningen gäller samma rutiner och samma schema dag in dag ut. Morgonen börjar klockan sju med närvarokontroll och inspektion. Efter frukost går en del till jobbet eller studier, och det blir fyra eller fem fångar kvar på avdelningen. Varje intagen bör vara involverad i någon aktivitet några timmar om dagen som minst. Det kan handla om att arbeta på snickarverkstaden eller som putsare, att få handledande undervisning eller syssla med något hantverk. Närvarokontroll sker tre gånger per dag: på morgonen, mitt på dagen och på kvällen.

Jag vill ha ordning och reda på avdelningen, det är min stil. Och så sker det faktiskt mycket lite förseelser på min avdelning. När man har det viktigaste i ordning och fångarna får sig förklarat varför saker görs som de görs, då funkar det bra. Jag ser till att alla har det så bra som det bara är möjligt i fängelset.

Klientnära arbete är något som vi piloterat med i Uleåborg redan i två års tid. Klientnära arbete går ut på att man lyssnar på, vägleder och ger råd till fången. Varje fånge blir tilldelad en egen ansvarig medarbetare som tar hand om det som gäller fången. Uleåborg är inget stort ställe, så hos oss pratar man och står i växelverkan med fångarna. Dörren till mitt kontor står alltid öppen.

På 30 år har många saker förändrats, även om jobbet i grunden är detsamma. Nya generationens fångar är mer oförutsägbara och en ökad användning av olika droger gör sig gällande. Problemen är skiljer sig från vad det var förut, och det är något man också ser på vår avdelning. Rutinerna är desamma, men trots det vet du aldrig vad dagen för med sig.

I det här yrket blir man människokännare

I väktares arbete får man god kännedom om människor. Så jag har blivit en rätt hygglig människokännare i mitt arbete, och jag kommer snabbt underfund med vad jag har en ny människa.

Det olika typer av människor som rekryteras till fängelse, och var och en jobbar också genom sin egen personlighet. I det här arbetet klarar man sig bäst om man är sig själv och inte försöker ge sig ut för något annat. Du måste också ta upp tråkiga saker med fångarna, men även när det är tråkigt kan du förmedla saken lättare när du är dig själv.

Jobbet kräver att du har en viss mental styrka att falla tillbaka på, och attityden ska vara den att arbete är arbete, för här jobbar man inte med några direkt trevliga saker. I det här jobbet får du inte låta saker och ting gå under huden på dig.

Med humor klarar man sig långt och man måste kunna läsa situationer. Man ska ha vidare vyer, annars blir det tungt och jobba. Man måste kunna diskutera, lyssna och vara konsekvent. Om man agerar på ett visst sätt en dag och på ett annat sätt en annan dag, då är bäddat för konflikter. Går du till jobbet på dåligt humör smittar det lätt till andra människor.

Det finns mycket som är bra med det här jobbet. Sysselsättningsläget är bra, lönen är sådan att man klarar sig och du får extra betalt för skiftarbete. Det känns bra att komma till jobbet när du har ett enat team och det finns en god anda i arbetsgemenskapen. Uleåborg är ett litet hus, och vi har en mycket god anda bland kollegorna. När nya och unga anställda rycker in anpassar de sig snabbt till gänget.

I fängelset måste du ha bra kondition, och jag går till vårt eget gym varje dag. Man ska ju klara sig bland de unga, både med fångarna och med personalen.

Publicerad 27.1.2021