Vårt samarbete

På Brottspåföljdsmyndigheten samarbetar vi i stor utsträckning med andra myndigheter, tjänsteleverantörer och aktörer inom tredje sektorn. Samarbetet bygger på lagstiftning som gäller påföljder, projektpartnerskap och aktiviteter och stöd för de intagna och personer som avtjänar samhällspåföljder.

Brottspåföljdsmyndigheten är ett led i rättskedjan. Vi ser till att påföljderna verkställs på ett säkert sätt och bidrar till säkerheten i samhället genom att förebygga radikalisering och återfall i brott. Som ett led i det straffrättsliga systemet samarbetar vi med polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna.

Vi är en del av samhällets tjänster

Ett av våra strategiska mål är att integreras i de tjänster som samhället tillhandahåller. Vi samarbetar kring planeringen av strafftiden för fångar och personer som ska avtjäna samhällspåföljder och bidrar till en mer sammanhängande service för de brottsdömda. Vårt mål är att inleda samarbetet redan vid det skedet som planen för strafftiden tas fram. Våra samarbetspartners är bland annat socialvården, barnskyddet, missbrukar- och mentalvårdstjänsterna, TE-tjänsterna och FPA.

I alla ärenden som gäller en gemensam klient ska du inte tveka att ta kontakt med den av våra medarbetare som har ansvaret för klienten. Känner du inte till vem den medarbetaren är, kontakta vårt registratorskontor på [email protected].

Hälsovården

Hälsovården i fängelserna tillhandahålls av Enheten för hälso- och sjukvård för fångar (vth.fi) , som är underställd Institutet för hälsa och välfärd och som har öppenvårdsmottagningar i fängelserna. Under enheten fungerar också Psykiatriska sjukhuset för fångar, som är beläget i Åbo med och en avdelning i Vanda, och Sjukhuset för fångar i Tavastehus.

Arbetsdrift och samhällstjänst

Våra samarbetspartners i arbetsdriften är konsumenterna, företagen och samfunden som fångarna producerar produkter och tjänster till. En viktig klient är Försvarsmakten, som i sin tur tillhandahåller tvätteritjänster till fängelserna. Marknadsföringen av produkterna som tillverkas inom arbetsdriften sköts i samarbete med läroanstalter (vankilatuotteet.fi, på finska).

På öppna anstalter kan fångarna utföra arbete för statens, kommunernas, församlingarnas och ideella organisationernas räkning. Leverantörer av arbetsobjekt är bland annat Forststyrelsen, Förvaltnings¬nämnden för Sveaborg och kommunerna.

Tjäntsgöringsplatser som tillhandahålls av ideella organisationer är viktiga när det gäller att verkställa samhällstjänst. Vi har ingått avtal om tjänstgöringsplatser med över 800 samfund.

Organisationer som stöder dömda personer

Organisationer spelar en viktig roll när det gäller att hjälpa fångar och personer som avtjänar samhällspåföljder att återintegreras i samhället. Inom organisationerna medverkar erfarenhetsexperter som är kapabla att stötta de dömda i att ta sig ur kriminalitet.

Vissa organisationer erbjuder stöd och coachning för fångar och samhällspåföljdsklienter redan under strafftiden, det är bland annat Kriminalvårdens stödstiftelse, KRIS ry, Siltavalmennus, ViaDia, Förbundet för mödra- och skyddshem, Aggredi och Autismisäätiö.

Marthorna ordnar kurser i huslig ekonomi för de intagna och samhällspåföljdsklienter, och frivilliga från Röda Korsets väntjänst besöker fängelserna. Kring de intagnas missbruksproblematik samarbetar vi med organisationer som A-Klinikkasäätiö, Kalliola, Myllyhoitoyhdistys ry och Romano Missio ry.

Samarbete med utbildningsinstitutioner

Vi organiserar yrkesutbildning för fångar i samarbete med ett tjugotal utbildningsanordnare. Dessutom samarbetar vi med andra aktörer och institutioner inom fritt bildningsarbete, bland annat specialskolor, vuxengymnasier och bibliotek.

Vår egen personal utbildas på Brottspåföljdsområdets utbildningscentral (RSKK.fi ), som är belägen i Dickursby. Vår utbildningscentral ordnar yrkesutbildning inom brottspåföljdssektorn i samarbete med Savonia och Laurea och läroavtalsutbildning på andra stadiet med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria.

Inom forskningen samarbetar vi bland annat med Laurea yrkeshögskola, Östra Finlands universitet och Helsingfors universitet.

Internationellt samarbete

Vi har internationellt utvecklingssamarbete med ett flertal aktörer. Läs här mer om vår internationella verksamhet.

Vill du samarbeta med oss?

Vill du ställa upp med tjänstgöringsplatser i ditt samfund till våra samhällspåföljdsklienter eller beställa produkter som tillverkas i fängelserna? Behöver du vår expertis för ditt projekt eller har du andra sätt att samarbeta med oss som går och du tänker på? Då ska du inte tveka att kontakta vår respektive enhet!

Publicerad 20.4.2023