Föreskrift om ankomstgranskning (6/004/2016), 5.9.2016
Behörighet: 4 kap. 12 § i fängelselagen respektive 2 kap.6 § i häktningslagen
Gäller: från och med den 15 september 2016 tills vidare
Häver: Föreskrift om ankomstgranskning 16/004/2010
Mottagare Brottspåföljdsmyndigheten
Allmänt
En dömd fånge eller en häktad som anländer till ett fängelse ska vid ankomsten granskas i närvaro av ett vittne. Ankomstgranskningen utförs i det fängelse som den dömde eller den häktade först anländer till. I samband med ankomstgranskningen ska utföras en säkerhetskontroll i enlighet med bestämmelserna i 16 kap. 3 § i fängelselagen respektive 11 kap. 3 § i häktningslagen.
Fastställande och antecknande av identitet
När den dömde anmäler sig till en straffanstalt ska hans eller hennes identitet fastställas. Är inte den dömde från förut bekant på straffanstalten ska han eller henne styrka sin identitet genom identitetskort, körkort, pass, sjukförsäkringskort med fotografi eller någon annan motsvarande handling som tillförlitligt klargör identiteten. Ett bankkort eller ett sjukförsäkringskort utan fotografi utan några andra handlingar är inte tillräckligt för att legitimera sig.
De kännetecken som nämns i anmälningsföreläggandet ska jämföras med den dömdes signalement, och de övriga uppgifterna i anmälningsföreläggandet ska om möjligt verifieras genom att utfråga den dömde. I anmälningsföreläggandet ska antecknas på vilket sätt identiteten har fastställts. Den tjänsteman som fastställt identiteten ska bestyrka anteckningen med sin namnunderskrift samt anteckna datum och klockslag i anmälningsföreläggandet.
Saknar den dömde tillräcklig legitimation ska han eller hon ges tid upp till en vecka för att ta fram tillräcklig utredning. I så fall ska en tidpunkt sättas ut vid vilken den dömde på nytt ska anmäla sig till straffanstalten. Denna nya anmälningstidpunkt ska antecknas i anmälningsföreläggandet.
Om den dömde helt saknar identitetshandlingar eller om identiteten inte annars kan tillräckligt tillförlitligt fastställas, kan polisens informationssystem som straffanstalten har tillgång till användas vid identifieringen i den utsträckning det är möjligt inom ramarna för den nyttjanderätt som beviljats. Handräckning från polisen kan även begäras i syfte att fastställa personens identitet.
Om personen anländer till fängelset förpassad av domstol eller gripen av polisen på grund av efterlysning, ska identiteten även i så fall kontrolleras i tillräcklig grad.
Personen ska inte tas in i straffanstalten om inte tillräcklig säkerhet om hans eller hennes identitet kan uppnås.
Uppgiften om att personen har tagits in i fängelset ska utan dröjsmål registreras i fånginformationssystemet.
Upptagande av signalement
På en person som intagits i straffanstalt kan tas de signalement som avses i tvångsmedelslagen. Till signalement som nämns i tvångsmedellagen hör fingeravtryck, handavtryck och fotavtryck, handstilsprov och röstprov samt fotografier och kännemärken.
En dömd fånge och en häktad ska fotograferas när han eller hon anländer till straffanstalten och varje gång när han eller hon ska bli inskriven i ett annat fängelse. Vid fotografering ska en särskild anvisning iakttas. Fotografiet ska föras in i fångdatasystemet. Signalement ska registreras i fångdatasystemet enligt särskilda anvisningar.
Om den intagne har förändrats till utseendet ska ett fotografi även tas senare under den tid han eller hon hålls häktad eller avtjänar straff samt då personen blir frigiven från straffanstalten. När en intagen ska avlägsna sig från fängelset, t.ex. för en permission, ska det alltid säkerställas att fängelset har signalement på den intagne med ett fotografi där personen går att känna igen. Skulle det ske förändringar i signalementen på den intagne ska signalementen omedelbart uppdateras. Av synnerliga skäl kan även andra signalement tas på personen utöver dem som bestäms i tvångsmedellagen.
Uppteckning och granskning av den intagnes medhavda ägodelar
Ägodelar som personen för med sig upptecknas och granskas i det fängelse som den dömde eller den häktade först anländer till. Registreringen av egendomen kan överlämnas till en annan straffanstalt om personen omedelbart ska överföras till den andra anstalten. Även i det fall ska egendomen dock granskas, packas och förseglas för transporten.
En anteckning om den intagnes ägodelar som fråntagits honom eller henne ska alltid göras i egendomsförteckningen oavsett den situation som ligger i grunden till att sakerna fråntagits.
Om fängelset eftersänder en intagnes egendom till honom eller henne till sjukhuset för fångar eller till något annat sjukhus eller anstalt, ska fängelset anteckna den avsända egendomen i förteckningen över den intagnes egendom.
Ifall en del av ägodelarna tagit skada när personen anländer till straffanstalten, ska detta antecknas i egendomsförteckningen före överföring. Likaså ska särskilt värdefull egendom antecknas i egendomsförteckningen utan dröjsmål.
Föreskrift om förvaring, sändande och förstöring av egendom och om egendomsförteckning meddelas skilt.
Generaldirektör för brottspåföljdsmyndigheten Esa Vesterbacka
Jurist Jani Kotoaro
Publicerad 11.7.2018