Anvisning om genomförande av läkemedelsbehandling i fängelserna (11/004/2020)

Brottspåföljdsmyndigheten anvisning 11/004/2020

Behörighet: 10 kap. 11 § i fängelselagen (1640/2015) respektive 6 kap. 1 § i häktningslagen (1641/2015)

Gäller: från och med den 1 oktober 2021

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten


Läkemedelsbehandling är alltid en aktivitet som hänför sig till hälso- och sjukvården oberoende av i vilken miljö den genomförs. Enheten för hälso- och sjukvård för fångar står för ordnandet av hälso- och sjukvård samt medicinsk rehabilitering i enlighet med fångarnas medicinska behov. I fängelserna tillgodoses läkemedelsbehandlingen av hälso- och sjukvårdspersonalen och den genomförs i enlighet med planen för läkemedelsbehandling som fånghälsovården tagit fram. Fängelset bör inte behandla uppgifter om en fånges medicinering i sina egna register, utan alla medicineringsrelaterade uppgifter ska till patientregistret vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar.

I fall där läkemedel inte kan överlämnas till fångens besittning, ransoneras de in i patientspecifika dosetter på fängelsepolikliniken. Administrering av läkemedel ur den patientspecifika dosetten utförs och övervakas i regel av fängelsets övervakningspersonal. Övervakningspersonalen får delta i administrering av läkemedel ifall den har genomgått utbildning i läkemedelsbehandling, kompetensen har beprövats i praktiken och personen har fått skriftligt tillstånd att delta i administrering av läkemedel på naturlig väg (tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier).

Hälso- och sjukvården för fångar säkerställer regelbundet övervakningspersonalens kompetens i de uppgifter inom läkemedelsbehandlingen som de förväntas utföra i sitt arbete och ser till att de får introduktion i tillkommande nya uppgifter. Brottspåföljdsmyndigheten svarar solidariskt med Enheten för hälso- och sjukvård för fångar för att övervakningspersonalen har möjlighet att avlägga den behörighet som erfordras för att administrera läkemedel samt för att läkemedelsbehandlingen är ur fångens synpunkt säker.

Tjänstemannen ansvarar för upprätthållandet av sin personliga kompetens och för att han eller hon vid genomförandet av läkemedelsbehandling handlar inom gränserna för sitt eget kunnande och sitt tillstånd till läkemedelsadministrering. Läkemedelsbehandlingen inkluderas vid sidan av övrig bedömning av yrkesskicklighet och yrkesmässig utveckling i årliga resultat- och/eller utvecklingssamtal med närmste chef.

Utbildning

Brottspåföljdsmyndighetens utbildningscentral ansvarar för att det i grundexamen för övervakningspersonal som deltar i administrering av läkemedel ingår tillräcklig utbildning i administrering av läkemedel. Enheten för hälso- och sjukvård för fångar ansvarar för att övervakningspersonalen ordnas utbildning i administrering av läkemedel och mottar praktiska prov. Tillståndet att administrera läkemedel undertecknas av fånghälsovårdens läkare med ansvar för läkarvetenskap. Den anställde ansvarar för upprätthållandet av sin egen kompetens och för att han eller hon vid genomförandet av läkemedelsbehandlingen handlar inom gränserna för sitt eget kunnande och sitt tillstånd till läkemedelsadministrering. I planen för läkemedelsbehandling inom fånghälsovården beskrivs i detalj målen för, innehållet i och bedömningen av utbildningen i läkemedelsadministrering samt säkerställandet av det praktiska kunnandet och erhållandet av skriftligt tillstånd.

Fångens innehav av läkemedel

Beslut om en fånges innehav av läkemedel fattas alltid av en läkare vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar (10 kap. 10 § i fängelselagen, 6 kap. 7 § i häktningslagen). Denna bestämmelse gäller endast läkemedel, dock ej föremål eller anordningar vilka används av medicinska skäl. T.ex. beslutar en läkare om innehav av insulinpenna, medan en begäran om innehav av blodsockermätare ska behandlas i fängelset i enlighet med bestämmelserna som gäller innehav av egendom.

Utgångspunkten är att ett läkemedel lämnas till fångpatienten i hans eller hennes besittning. Avviker läkaren från detta, ska respektive bedömning göras individuellt. Läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet och läkemedel som klassificeras som narkotika samt vissa andra läkemedel (t.ex. pregebalin och gabapentin) ges inte till fångens besittning, utan de tas alltid under övervakning. Läkare som beslutar om innehav av läkemedel ska alltid överväga de risker som är förenade med innehav av läkemedel i fängelse. Till exempel överlämnande av en insulinpenna i besittning kan vara förenat med en säkerhetsrisk, t.ex. fångens självdestruktivitet. Om läkemedlen inte ges till fången i besittning, ska fånghälsovården anteckna motiveringen till beslutet i sjukjournalen.

Ibland kan det uppstå behov av att på säkerhetsbaserade grunder frånta läkemedel. I så fall ska ärendet genomgås med hälso- och sjukvårdspersonalen med bedömning av såväl medicinska som säkerhetsrelaterade aspekter. Om läkaren beslutar att fången inte på säkerhetsrelaterade grunder tillåts inneha den medicinering som föreskrivits för honom eller henne, ska administreringen av hans eller hennes medicinering tillgodoses på något annat sätt.

Administrering av läkemedel till en fånge

Det åligger fånghälsovården att se till att övervakningspersonal som deltar i administrering av läkemedel är insatt i hantering av läkemedel. När läkemedel administreras ska övervakningspersonalen noggrant kontrollera fångens namn på dosetten eller doseringspåsen och försäkra sig om att läkemedlet ges till rätt person. Läkemedlen administreras till fången direkt ur en färdigt ransonerad patientspecifik dosett eller en doseringspåse. Inga överflödiga skeden bör ingå i läkemedelsdistribution, såsom överföring av läkemedel från dosetten till en läkemedelskopp på en läkemedelsbricka, eftersom dessa ökar risker som hänför sig till läkemedelssäkerheten och således är ägnade att äventyra patientsäkerheten.

Personalen inom fånghälsovården gör en bedömning av vilka läkemedel som ska intas under övervakning och meddelar övervakningspersonalen respektive anvisningar. Med övervakad läkemedelsadministrering avses att fången tar en läkemedelsdos medan personalen övervakar intagningen av läkemedlet. Det bör noteras att patienten alltid har rätt att vägra att ta emot behandling och inta läkemedel om han eller hon så önskar. Den som administrerar läkemedel ska rapportera alla avvikelser i läkemedelsintagning till hälso- och sjukvårdspersonalen och returnera läkemedlen till fånghälsovården.

Egenvårdsläkemedel som administreras vid behov

Till egenvårdsläkemedel som tas vid behov hör t.ex. receptfria smärtstillande läkemedel som används vid huvudvärk och läkemedel som sänker feber. Väktarna får ge fångarna dessa läkemedel när hälso- och sjukvårdspersonalen inte är närvarande. Alla läkemedel administrerade vid behov ska registreras, och av registreringsanteckningen ska framgå vilket läkemedel som har administrerats, hur mycket som har administrerats, klockslag när läkemedlet har administrerats, vem läkemedlet har administrerats till och vem som har administrerat läkemedlet. Anteckningar om läkemedelsadministrering ska tillställas hälso- och sjukvården på blanketten som fås från Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. Fängelset ska inte behandla blanketten i fråga i sina egna register, utan dessa uppgifter hänförs till patientregistret vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar.

Förvaring av läkemedel

Utrymmena som används för förvaring läkemedel i fängelset ska vara ändamålsenliga. Läkemedelsdosetterna ska förvaras i låst skåp eller låda på bostadsavdelningens lyckta kontor eller i fängelsets jour. Med tanke på läkemedelssäkerheten är det dessutom angeläget att försäkra sig om att läkemedlen hålls utom räckhåll för obehöriga eller att de inte kan komma att användas av någon annan än patienten. På en bostadsavdelning kan i låst utrymme förvaras ett mindre mängd egenvårdsläkemedel som kan administreras vid behov, såsom smärtstillande mediciner.

Sekretess för medicineringsuppgifter

Fångarnas hälsouppgifter och de uppgifter som ingår i journalhandlingarna är sekretessbelagda med stöd av lag, vilket innebär att fångarnas medicineringsuppgifter inte får vara synliga för övervakningspersonalen. Läkemedelslistorna ska sättas upp på dosetterna så att medicineringsuppgifterna förblir osynliga samtidigt som patientens namn och utdelningstiderna för läkemedlet går att läsa. För att ombesörja patientsäkerhet ska dock den som administrerar läkemedel i förstahjälpssituationer kunna ta del av medicineringsuppgifterna. Sjukskötare inom hälso- och sjukvården för fångar ska således i samband med intagningskontrollen be fången lämna skriftligt samtycke till att uppgifter om hans eller hennes medicinering kan lämnas ut med tanke på situationer som innebär första hjälp. Blanketten på vilken samtycke lämnas fylls i i patientdatasystemet. Tystnadsplikten omfattar dessutom rätt till personliga integritet för den som får läkemedel medan han eller hon intar läkemedlet.

Fortsatt civilmedicinering i intagningsskedet

Fångens civila medicinering fortsätts med i intagningsskedet i enlighet med den civila medicineringen ända tills personalen vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar har kollat medicineringen. Fången bör ha med sig recept eller alternativt ska det i de läkemedelsförpackningar som fången har med sig finnas anvisningar utskrivna av apoteket där det kan verifieras att läkemedlen faktiskt har förskrivits till personen i fråga. Om fången har med sig fler än fem läkemedelsförpackningar, ska en sjukskötare vid polikliniken i Helsingfors, Åbo eller Vanda konsulteras per telefon om den sammantagna medicineringen senast följande dag.

Medicineringen fortsätts med i enlighet med receptcentralens gällande föreskrifter tills läkaren vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar har kollat medicineringen och gjort behövliga ändringar. Därefter förvaras fångens egna mediciner som han eller hon fört med sig från det civila i förrådet bland fångens andra tillhörigheter.

Läkemedelsbehandling under transport

Sjukskötare inom fånghälsovården ransonerar till en dosett en receptenlig mängd läkemedel för att tas med till transporten. Om fången vid behov administreras receptfria smärtstillande läkemedel under transporten, ska detta alltid dokumenteras och fånghälsovården underrättas om saken. Uppgiften om läkemedelsadministrering tillställs i första hand per mejl eller i förekommande fall på blankett som fås från fånghälsovården.

Fängelsepersonalen ser till att fångens läkemedel följer med till transporten. Under transporten förvaras läkemedlen tillsammans med fångens övriga handlingar i en dokumentficka som går att försluta. Har fången inga mediciner, är det bra att inkludera ett omnämnande om detta ”Ingen läkemedelsdosett att överlåta”.

Läkemedelsbehandling under permission

Sjukskötare inom fånghälsovården ser till att fången får med sig ordinationsenlig mängd läkemedel i en dosett eller läkemedelspåse för permissionstiden.

Läkemedelsbehandling under extern placering

Bestämmelser om deltagande i sysselsättning utanför fängelset finns i 8 kap. 9 § i fängelselagen. Enheten för hälso- och sjukvård för fångar ansvarar för eventuell läkemedelsbehandling under placeringen, vilket innebär att samråd om ändringar i medicineringen under den externa placeringen alltid ska ske med Enheten för hälso- och sjukvård för fångar.

Läkemedelsbehandling under övervakad frihet på prov

Som uppgifter om medicinering av den som försatts i övervakad frihet på prov registreras i klientinformationssystemet de verksamma ämnena i de läkemedel som syns som ett positivt testresultat vid kontroll av alkohol- och drogfrihet. I systemet antecknas varken läkemedlets namn eller dosstorlek. Uppgifter som gäller läkemedel får inte förvaras i pappersform.

Under övervakad frihet på prov har personen rätt att använda den medicinering som ordinerats honom eller henne av en läkare, men han eller hon är dock skyldig att bevisa att en sådan ordination finns till. Förskrivna läkemedel ska alltid användas enligt läkarordination.

Avgiftning och substitutionsbehandling av opioidberoende fångar

När hälso- och sjukvårdspersonal inte finns på plats, kan övervakningspersonal som utbildats och är insatt i läkemedelsbehandling ge dem som är beroende av opioider deras medicinering som hänför sig till deras substitutionsbehandling. Vid substitutionsbehandling iakttas hälso- och sjukvårdspersonalens anvisningar om administrering av läkemedel, och medicineringen ska genomföras så att inga andra fångar samtidigt finns närvarande. Vid hantering och förvaring av läkemedel för substitutionsbehandling ska särskild omsorg iakttas så att felmedicinering och risk för missbruk minimeras.

Begränsat tillstånd att administrera läkemedel i brådskande fall

Eftersom hälso- och sjukvårdspersonalen inte arbetar dygnet runt, kan fånghälsovården vid behov ge övervakningspersonalen introduktion och begränsat tillstånd att administrera vissa läkemedel som används vid första hjälp.

Läkemedelsavfall

Egenvårdsläkemedel med utgånget bäst före-datum och läkemedel som inte längre har någon användare ska sändas till fånghälsovården för att förstöras.

Läkemedelsincident

När det upptäcks att det har skett ett fel i läkemedelsbehandling eller att läkemedelsbehandlingen inte har skett enligt planen, ska polikliniken konsulteras och en anmälan om läkemedelsincident förrättas. En läkemedelsincident kan inträffa i alla faser av patientens läkemedelsbehandling. Incidenten kan vara oberoende av den som administrerar läkemedlet, t.ex. om det saknas några läkemedel i dosetten eller om det enligt fången finns felaktiga läkemedel i dosetten.

Incidenten kan också bero på den som genomför läkemedelsbehandlingen, t.ex. att fången av misstag ges felaktiga läkemedel eller att läkemedlen faller på golvet. En anmälan om läkemedelsincident kan även göras efter en nära ögat situation där felet upptäcks innan det hunnit inträffa. Det finns en färdig blankett för anmälan om läkemedelsincident där basuppgifter ska fyllas i, och anmälan tillställs polikliniken. Syftet med anmälan om läkemedelsincident är inte att peka ut skyldiga till det inträffade, utan att fundera på hur en motsvarande situation ska kunna undvikas framöver.


Generaldirektör Arto Kujala


Specialsakkunnig Ulla Knuuti

Publicerad 2.2.2022