Betalkort godkända av Brottspåföljdsmyndigheten (4/004/2021)
Brottspåföljdsmyndigheten föreskrift (4/004/2021)
Behörighet: 9 kap. 10 § i fängelselagen respektive 5 kap. 9 § i häktningslagen
Gäller: från och med den 1 november 2021
Upphävs: Betalkort godkända av Brottspåföljdsmyndigheten (1/004/2020)
Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten
Enligt 9 kap. 10 § 2 mom. 1 punkten i fängelselagen respektive 5 kap. 9 § 2 mom. 1 punkten i häktningslagen är det Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet som meddelar närmare föreskrifter om egenskaperna hos och ställande till förfogande, förvaring och användning av det betalkort som ställs till fångarnas respektive de häktades förfogande.
Användning av betalkort godkänt av Brottspåföljdsmyndigheten i slutna fängelser
Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet föreskriver att i slutna fängelser ska betalkort inte överlåtas till de intagnas besittning, utan de ska förvaras hos personalen. I slutna fängelser får den intagne endast använda betalkortet när han eller hon gör inköp inne i fängelset eller lämnar fängelset för att fara på permission. Betalkorten är inte den intagnes, utan fängelsets egendom, och på dem tillämpas inte bestämmelserna om innehav av personlig egendom i 9 kap. 1 § i fängelselagen respektive 5 kap. 1 § i häktningslagen.
Ifall den intagne är med på EU:s eller FN:s sanktionslista, KRP:s fryslista, OFAC:s sanktionslista eller belagd med en spärråtgärd av banken som tillhandahåller betalkort, ska inte den intagne inte tillåtas att ta betalkortet med sig när han eller hon far på permission. Om den intagne är upptagen på någon av ovan nämnda listor, återfinns en anteckning därom på klientinformationssystemet, som är gjord av tjänstemannen som ålagts att hantera betalkortsrelaterade ärenden.
När ett betalkort ställs till den intagnes förfogande, ska man tillsammans med honom eller henne ta en genomgång av anvisningen om överlåtelse av betalkort, och den intagne ska kvittera ut betalkortet. Genom kvitteringen förbinder sig den intagne dessutom att iaktta de villkor för användningen av betalkortet som listas upp i anvisningen om överlåtelse av betalkort. Skulle den intagne inte med sin underskrift åta sig att iaktta användningsvillkoren, ska han eller hon inte tillåtas att ta kortet med sig till permissioner, utan han eller hon får endast använda kortet för att slå in sin pinkod när han eller hon handlar saker inne i fängelset.
En intagen som åtagit sig att iaktta användningsvillkoren enligt överlåtelseanvisningen tillåts att ta kortet med sig på permission, om inte den intagne gjort sig skyldig till ett betalningsmedelsbrott avsett i 37 kap. i strafflagen eller till ett missbruk i strid med överlåtelseanvisningen vilket föranlett att en anteckning om missbruket gjorts i klientinformationssystemet. Har den intagne gjort sig skyldig till betalningsmedelsbrott eller annat missbruk och följaktligen inte ska få ta kortet med sig till permission, ska fängelset på något alternativt sätt bereda den intagne möjlighet att använda sina egna pengar under permissionen.
Om en intagen i ett slutet fängelse redan har ett eget bankkonto med eget bankkort, ska inget ytterligare betalkort som är godkänt av Brottspåföljdsmyndigheten ställas till hans eller hennes förfogande när han eller hon övergår till en öppen anstalt eller blir frigiven direkt från slutet fängelse.
Överlåtelse av betalkort i besittning på öppna anstalter
När en intagen övergår från ett slutet fängelse till en öppen anstalt ska det utgås från att den intagne som beretts plats på öppen anstalt ska redan ha ett eget bankkonto och ett eget bankkort när han eller hon kommer in till den öppna anstalten och följaktligen inte behöver tillställas något betalkort som godkänts av Brottspåföljdsmyndigheten.
En intagen som befinner sig i öppen anstalt ska få ett av Brottspåföljdsmyndigheten godkänt betalkort, om han eller hon begär om att få ett sådant. Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet föreskriver att de betalkort som Brottspåföljdsmyndigheten godkänt och som ställts till de intagnas förfogande i öppna anstalter ska förvaras av de intagna själva, med undantag för situation där den intagne önskar lämna sitt kort till personalens förvar. Betalkorten är inte den intagnes, utan anstaltens egendom, och av den anledningen är bestämmelserna om innehav av personlig egendom i 9 kap. 1 § i fängelselagen in tillämpliga på dem.
Ifall den intagne är med på EU:s eller FN:s sanktionslista, KRP:s fryslista, OFAC:s sanktionslista eller belagd med en spärråtgärd av banken som tillhandahåller betalkort, ska den intagne tillåtas varken att ha betalkortet i sin besittning på anstalten eller att få ta det med sig när han eller hon far på permission. Om den intagne är upptagen på någon av ovan nämnda listor, återfinns en anteckning därom på klientinformationssystemet, som är gjord av tjänstemannen som ålagts att hantera betalkortsrelaterade ärenden.
När den intagne kommer till anstalten och ett betalkort ställs till hans eller hennes förfogande, ska man tillsammans med honom eller henne ta en genomgång av anvisningen om överlåtelse av betalkortet och i anslutning till detta ska den intagne kvittera ut kortet. Genom kvitteringen förbinder sig den intagne dessutom att iaktta de villkor för användningen av betalkortet som listas upp i anvisningen om överlåtelse av betalkort. Skulle den intagne inte genom sin underskrift förbinda sig att iaktta användningsvillkoren, ska inte han eller hon tillåtas varken att ha betalkortet i sin besittning på den öppna anstalten eller att ta det med sig på permission. I så fall får den intagne endast använda betalkortet för att slå in sin pinkod när han eller hon handlar inne på anstalten eller någon annanstans, och betalkortet ska vara i förvar hos personalen, med undantag för när det gäller att slå in pinkoden. Om en intagen som inte förbundit sig till att iaktta användningsvillkoren för betalkortet ska ut och handla utanför den öppna anstalten och ingen personal ska följa med för att vara där och överlämna betalkortet till den intagne för den tid han eller hon ska slå in sin kod, ska den intagne inte tillåtas att ta betalkortet med sig, utan betalningen för hans eller hennes inköp ska kunna skötas på något annat sätt.
Den intagne är skyldig att på begäran bevisa för fängelsepersonalen att det betalkort han eller hon har i sitt förvar faktiskt är hans eller hennes eget.
Användning av betalkort under tiden för förläggning i extern inrättning
När en intagen är inlagd i en extern inrättning ska han eller hon i första hand använda sitt eget civilkonto (sitt eget bankkonto) under förläggningstiden. Saknar den intagne eget civilkonto, kan han eller hon få ett av Brottspåföljdsmyndigheten godkänt betalkort att ha med sig till den externa förläggningsanstalten, om det inte därför föreligger hinder som framgår av förevarande föreskrift, såsom förhinder beroende på missbruk.
Missbruk av betalkort och dess konsekvenser
Betalningsmedelsbrott eller missbruk som strider mot anvisningen om överlåtelse av betalkort behandlas i enlighet med disciplinbestämmelserna i 15 kap. i fängelselagen respektive 10 kap. i häktningslagen.
Om en intagen i slutet fängelse gör sig skyldig till betalningsmedelsbrott eller missbruk i strid med överlåtelseanvisningen, ska han eller hon inte längre tillåtas att ta med sig något av Brottspåföljdsmyndigheten godkänt betalkort till permissioner, utan han eller hon får endast använda sitt betalkort för att slå in pinkod när han eller hon gör inköp inne i fängelset. Ifall en intagen i öppen anstalt gör sig skyldig till betalningsmedelsbrott eller till missbruk som strider mot överlåtelseanvisningen, ska hans eller hennes betalkort tas i förvar hos personalen. I så fall gäller även på öppna anstalter att den intagne endast får använda betalkortet för att slå in sin pinkod när han eller hon handlar inne på anstalten eller någon annanstans, varvid kortet ska ligga i förvar hos personalen med undantag för när det gäller att slå in pinkoden. Om en intagen som gjort sig skyldig till missbruk av betalkort ska ut och handla utanför den öppna anstalten och ingen personal ska följa med för att vara där och överlämna betalkortet till den intagne för den tid han eller hon ska slå in sin kod, får den intagne inte tillåtas att ta betalkortet med sig, utan betalningen för hans eller hennes inköp ska kunna skötas på något alternativt sätt.
Om ett betalningsmedelsbrott eller ett fall av missbruk i strid med överlåtelseanvisningen begånget med ett av Brottspåföljdsmyndigheten godkänt betalkort föreligger, ska en anteckning därom göras i klientinformationssystemet av tjänstemannen som ålagts att hantera betalkortsrelaterade ärenden, oavsett om brottet eller missbruket ägt rum inne i fängelset eller utanför det. Dessa anteckningar i klientinformationssystemet ska alltid granskas av fängelset när det övervägs att ställa ut ett betalkort till en intagen för användning av honom eller henne, och dessutom ska anteckningarna alltid beaktas när beslut fattas om huruvida ett av Brottspåföljdsmyndigheten godkänt betalkort kan överlåtas till en intagen på en öppen anstalt för hans eller hennes förvaring. Fängelset ska se till att samtliga fall av missbruk av betalkort rapporteras som sig bör, så att anteckningarna i klientinformationssystemet hålls uppdaterade.
Återlämnande av medel till fången när han eller hon friges
Enligt 9 kap. 5 § i fängelselagen respektive 5 kap. 6 § i häktningslagen ska de penningmedel som finns på den intagnes betalkort ska sättas in på det bankkonto som han eller hon uppgett. Om det inte är möjligt att sätta in penningmedlen på ett bankkonto, ska de ges till den intagne som kontanta pengar eller på något annat lämpligt sätt.
Ytterligare uppgifter lämnas vid behov av Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet.
Generaldirektör Arto Kujala
Jurist Esa-Pekka Hänninen
Publicerad 1.11.2021