Användning av maktmedel och utbildning i användning av säkerhetsåtgärder, maktmedel och maktmedelsredskap (9/004/2018)
Behörighet; 18 kap. 9 § i fängelselagen respektive 13 kap. 9 § i häktningslagen
Gäller: från och med den 1 november 2018 tillsvidare
Upphävs: Utbildning i användning av säkerhetsåtgärder och maktmedel och maktmedelsredskap (4/004/2012)
Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten
Användning av maktmedel
Allmänt om användning av maktmedel och maktmedelsredskap
Genom denna föreskrift preciseras hur tjänstemännen vid Brottspåföljdsmyndigheten kan använda fysisk styrka, vilka allmänna principer som gäller de maktmedelsredskap som är godkända för användning i tjänsteutövning samt relaterad utbildning och träning.
Syftet med användning av maktmedel ska vara att i förekommande fall säkerställa att den primära tjänsteåtgärden ska kunna utföras. I första hand ska man dock agera förebyggande så att situationen inte urartar i något som kräver att maktmedel måste tillgripas.
I sin tjänsteutövning får tjänstemannen inte använda större maktmedel än vad som är motiverat och nödvändigt för tjänsteutövningen. Dessutom ska maktmedlen stå i rimlig proportion till vad för slags tjänsteåtgärd som det handlar om och hur starkt motståndet är.
Tjänstemannen bör känna till vilken effekt som användning av fysisk styrka och de maktmedelredskap han eller hon förfogar över har och vilka bestämmelser och verksamhetsprinciper som berör användning av maktmedel. Utbildning och träning i användning av maktmedel är av central betydelse när det gäller att använda maktmedel i enlighet med lag.
Maktmedelredskapen är listade i statsrådets förordning om fängelse. Som maktmedelsredskap kan endast användas redskap som Brottspåföljdsmyndigheten har reserverat för ändamålet. Som maktmedelsredskap används skyddssköld, batong eller teleskopbatong, gassprej, elpistol och pistol.
Enheten ansvarar för att personalen tillhandahålls maktmedelsredskap som är tillräckliga för att sköta arbetet när det gäller redskapens mängd, kvalitet och utrustning, samt att personalen har utbildats i att använda dem så att hanteringen sker på ett säkert och tryggt sätt.
När det är nödvändigt ska tjänstemannen vara beredd och i förekommande fall kapabel att använda fysisk styrka, maktmedelredskap och fängsel och kombinera användning av dessa eller, ifall det är nödvändigt, helt avstå från att använda fysisk styrka.
Rätt att inneha, bära och använda maktmedelsredskap
Tjänstemannen har rätt att bära och använda maktmedelsredskap endast ifall han eller hon har fått användarutbildning för maktmedelsredskapet ifråga, deltagit i årlig underhållsutbildning och träning och, när det gäller skjutvapen, avlagt nivåprov en gång per år. Tjänstemannens rätt att bära och använda redskapet gäller till slutet av kalenderåret efter året då rättigheten beviljats och ska förnyas inom förloppet av det kalenderåret.
Av de maktmedelsredskap som är godkända av Brottspåföljdsmyndigheten ska ledare för stödpatrull som utför styrnings- och övervakningsuppgifter vid behov för sina tjänsteåligganden använda handbojor, band av plast för fängsel av en person, teleskopbatong och gassprej, vilka är nämnda i statsrådets förordning om övervakad frihet på prov. För övriga uppgifter i tjänsteutövning som kräver användning av fysisk styrka får ovannämnda maktmedelsredskap endast användas i nödvärnssituation, i syfte att skydda användarens eller någon annans fysiska integritet och ägodelar.
När det gäller att bära skjutvapen i tjänsteutövning i enheten, ska en anvisning utarbetas av enhetens direktör eller en av honom eller henne förordnad säkerhetsansvarig tjänsteman.
Upphörande av rätt att inneha maktmedelsredskap
Rätt att inneha och använda ett maktmedelsredskap upphör när tjänstemannan i fråga inte längre uppfyller kraven för innehav. Maktmedelredskapet dras då in till enhetens besittning. När tjänsteförhållandet upphör ska maktmedelsredskapen som lämnats ut för personligt bruk lämnas in till enheten. Överlåtelse av maktmedelsredskap ska dokumenteras i enheten.
Förvaring, underhåll, bärande, användning och inventering av maktmedelsredskap
Enheten ska anvisa ändamålsenliga och säkra lokaler för underhåll, hantering och förvaring av maktmedelsredskap. Maktmedelsredskapen ska förvaras i ett förvaringsställe som är avsett för dem och går att låsa. Maktmedelsredskap ska förvaras, underhållas, hanteras och användas i enlighet med föreskrifterna och anvisningarna och utbildningen, så att de bibehåller sin driftsäkerhet och inte framkallar fara eller hamnar i händerna på obehöriga. Det ska finnas instruktioner om förvaring i enheterna.
När arbetsuppgifterna kräver det kan maktmedelsredskap med tillstånd av direktören eller tjänstemannen med ansvar för säkerhet tillfälligt förvaras någon annanstans än i förvaringsstället i enheten.
Den säkerhetsansvarige tjänstemannen i enheten ansvarar för maktmedelsredskap som finns i bruk.
Ansvaret för maktmedelsredskap som arbetsgivaren reserverat och tjänstemannen bär på åligger i första hand tjänstemannen, som är skyldig att se till att redskapet han eller hon bär är i funktionsdugligt skick och rapportera problem som upptäckts i dem till en utsedd ansvarig person.
Enheten ska hålla en uppdaterad förteckning över maktmedelsredskap, och maktmedelsredskapen ska inventeras och kollas för funktionsduglighet minst två gånger om året. Jourhavande brottspåföljdschef ska dagligen kontrollera och dokumentera antalet skjutvapen och elpistoler.
Bärande och användning av maktmedelsredskap utan tjänstedräkt
Ifall tjänstemannen utövar sin tjänst utan tjänstedräkt, ska han eller hon i en situation som kräver användning av fysisk styrka tala om att han eller hon är tjänsteman hos Brottspåföljdsmyndigheten, bära väst som anger tjänstemannastatus eller ha tjänstetecknet synligt. Maktmedelsredskap ska bäras i ett slutet hölster eller i någon annan utrustning avsedd för att bära redskapet i, så att maktmedelsredskapen inte är synliga, om inte uppdragets karaktär eller situationens farlighet eller förhållandena undantagsvis förutsätter något annat.
Kassering av maktmedelsredskap
Ett maktmedelsredskap som inte är funktionsdugligt eller vars funktionsduglighet är osäker får varken bäras eller användas. Gassprejer som passerat sitt sista användningsdatum kan föras över till utbildningssyften. Skadade eller på annat sätt trasiga maktmedelsredskap ska tas ur bruk och förstöras genom försorg av personer ansvariga för respektive redskap. När redskap kasseras ska de bringas i ett sådant tillstånd att de inte längre kan användas för sitt ursprungliga syfte, och de får inte hamna i händerna på utomstående.
Kontroll och rapportering
Brottspåföljdsmyndighetens centrala förvaltningsenhet, Brottspåföljdsområdets utbildningscentral och säkerhetschefen för brottspåföljdsregionen ska av enheten få en separat och detaljerad skriftlig rapport över situationer som omfattat användning av fysisk styrka och nödvärn och i vilka man använt batong, teleskopbatong, gassprej, elpistol eller tjänstevapen. Enheten ska ha en utsedd person ansvarig för att rapport tillställs ovannämnda instanser.
Brottspåföljdsmyndighetens centrala förvaltningsenhet följer situationen i enheterna och gör en årlig sammanfattning av förekomna fall. Brottspåföljdsområdets utbildningscentral använder fallen för att utveckla utbildningen inom användning av fysisk styrka, och säkerhetschefen för brottspåföljdsregionen gör bruk av rapporten när det gäller att utveckla säkerheten och sammanställa lägesrapporterna för regionen.
I enheterna ska årligen tas fram en sammanställning på grundval av vilken ledande utbildaren ska lämna in utbildningsuppgifterna för sin region till Brottspåföljdsmyndighetens centrala förvaltningsenhet och Brottspåföljdsområdets utbildningscentral senast i januari påföljande år.
Varje fall av användning av maktmedel ska läggas in i klientdatasystemet. Efter varje situation där maktmedel kommit till användning ska tjänstemannen med ansvar för säkerheten i enheten i samråd med säkerhetschefen för regionen analysera situationen och samtidigt utvärdera hur regelriktigt man förfarit i den.
Vidareutveckling av metoder för användning av fysisk styrka och maktmedelredskap
Brottspåföljdsområdets utbildningscentral följer den allmänna utvecklingen när det gäller metoder för användning av fysisk styrka och maktmedelredskap. Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet tar beslut om vilka maktmedelsredskap som står till förfogande för tjänstemännen, vilka typer av maktmedelsredskap som gäller och vilka patroner som ska användas i vapen.
Utbildning i användning av säkerhetsåtgärder, maktmedel och maktmedelsredskap
Utbildning i användning av säkerhetsåtgärder
Användning av fängsel är en av säkerhetsåtgärderna, och som redskap för fängsel används handbojor, band av plast för fängsel av en personband av plast för fängsel av en person och midjefängsel. De övriga säkerhetsåtgärderna är observation, observation i isolering och avskildhet. Fall då en säkerhetsåtgärd tillgripits ska läggas in i klientdatasystemet.
Syftet med utbildning i användning av säkerhetsåtgärder är att ge personer i uppgifter inom styrning och övervakning färdigheter att göra bruk av säkerhetsåtgärderna på ett professionellt och ansvarsfullt sätt. I utbildningen ingår handledning i relevant lagstiftning och träning för situationer som förekommer i praktiken.
Grunderna för användning av säkerhetsåtgärder lärs ut inom ramen för examensutbildning inom området. För dem som fått en utbildning utanför brottspåföljdssektorn och arbetar ute i enheterna i styrnings- och övervakningsuppgifter ska anordnas utbildning i Brottspåföljdsområdets utbildningscentral senast inom ett år från att tjänsteförhållandet inletts.
I enheterna ska man årligen genomgå vilka förfaranden som gäller när olika säkerhetsåtgärder tillgrips (grunder för varje säkerhetsåtgärd, föredragning och beslutfattande i fängelset samt verkställighet av säkerhetsåtgärd, dvs. under vilka förhållanden säkerhetsåtgärden ska verkställas).
Den säkerhetsansvarige tjänstemannen i enheten har ansvaret för att utbildning i användning av säkerhetsåtgärder genomförs och att en uppdaterad lista över vilka som med godkänt resultat genomgått utbildningen hålls i enheten.
Målsättning och allmänna principer för utbildning i användning av maktmedel och maktmedelsredskap
Utbildning i användning av maktmedel och maktmedelsredskap utvecklar tjänstemannens förmåga att hitta lösningar som reducerar behovet att tillgripa maktmedel i tjänsteutövning. Samtidigt skapas färdigheter för att vid behov kunna använda maktmedel och maktmedelsredskap på ett professionellt och ansvarsfullt sätt så att användningen är lagligenlig och hanteringen sker på ett säkert och tryggt sätt.
Den som genomgått utbildningen med godkänt resultat får rätt att bära och vid behov använda maktmedelsredskap.
Inom ramen för utbildningen ska man dessutom ge tjänstemannen färdigheter att agera vid eventuella nödvärnssituationer och framhäva tjänstemannens tjänsteansvar i nödvärnssituationer.
Behörighet, teknik och taktik och tillämpning av dessa ligger till grund för användning av fysisk styrka inom brottspåföljdssektorn och relaterad utbildning.
Utbildare
Utbildning för användning av fysisk styrka och maktmedelsredskap tillhandahålls av Brottspåföljdssektorns utbildningscentral och tjänstemän ute i enheterna som utbildats till utbildare. Varje brottspåföljdsregion ska ha en huvudutbildare inom användning av fysisk styrka. Varje enhet ska en ansvarig utbildare, som ska få ett nödvändigt antal utbildare förordnade att assistera honom eller henne.
Utbildarens behörighet
Utbildarutbildning tillhandahålls av Brottspåföljdssektorns utbildningscentral. Tjänstemannen som utbildats till utbildare får agera utbildare i användning av fysisk styrka i enheten med tillstånd av enhetens direktör eller säkerhetsansvarige tjänsteman.
Utbildarexamen är giltig till slutet av det tredje kalenderåret efter året då den tagits, varefter den ska förnyas genom utbildning anordnad av Brottspåföljdsområdets utbildningscentral.
Direktören eller den säkerhetsansvarige tjänstemannen för enheten ska se till att utbildarna har möjlighet att vid behov använda arbetstid för att upprätthålla och utveckla sina personliga färdigheter och att utforma och förbereda utbildningar.
Utbildning inom ramen för examensinriktad yrkesutbildning och vidareutbildning
Grunderna för användning av maktmedel och maktmedelsredskap lärs ut inom ramen för examensutbildning inom området. Av de maktmedelsredskap som Brottspåföljdsmyndigheten godkänt är det skyddssköld, batong, teleskopbatong, gassprej och elpistolför som utbildningen i Brottspåföljdsområdets utbildningscentral i anslutning till examensinriktad utbildning ger rätt att bära och använda i enheterna när arbetsuppgifterna kräver det.
När det gäller utbildning i användning av tjänstevapen, kan den ges för första gången i anknytning till examensinriktad utbildning eller som vidareutbildning i Brottspåföljdsområdets utbildningscentral, och en sådan utbildning ger rätt att bära och använda tjänstevapen i enheterna när arbetsuppgifterna kräver det. Brottspåföljdsområdets utbildningscentral ger även annan vidareutbildning kring användning av fysisk styrka.
Innehållet och omfattningen av utbildning som gäller maktmedel och maktmedelsredskap bestäms av Brottspåföljdsområdets utbildningscentral. Även utbildningsmaterialet tas fram av Brottspåföljdsområdets utbildningscentral.
Medan den examensinriktade utbildningen i Brottspåföljdsområdets utbildningscentral pågår, tillåts studerandena endast bära och använde sådana maktmedelsredskap som de i det stadiet av examensutbildningen fått användarutbildning för.
Ansvaret för att upprätthålla uppgifter om utbildning i användning av maktmedel och maktmedelsredskap inom ramen för den examensinriktade utbildningen inom Brottspåföljdsmyndigheten ligger hos Brottspåföljdsområdets utbildningscentral. Efter avslutad examensutbildning går ansvaret över till enheten där tjänstemannen är anställd.
Utbildning ute i enheterna
För att upprätthålla och utveckla kapacitet för användning av fysisk styrka och säkerställa ett tillräckligt antal tjänstemän med rätt att bära och använda maktmedelsredskap ska man i enheterna genomföra guidad arbetsplatsutbildning för tjänstemän i styrnings- och övervakningsuppgifter minst två gånger per år.
Inom ramen för arbetsplatsutbildningen kan en första gångens utbildning ges för användning av andra maktmedelsredskap med undantag för tjänstevapen. Årlig utbildning för användning av tjänstevapen med nivåprov ska genomföras endast med de tjänstemän i övervakningsuppgifter som har att bära tjänstevapen för sina arbetsuppgifter.
I utbildning ute på arbetsplatserna ska ingå förtrogenhet med bestämmelser som hänför sig till användning av maktmedel och maktmedelsredskap, utbildning för användning av fysisk styrka och maktmedelsredskap, övningar för situationer som omfattar användning av fysisk styrka och akut förstahjälp.
Utbildning för användning av fysisk styrka ska omfatta träning ensam, i par och i grupper, med utgångspunkt i enhetens specifika särdrag.
I enheterna kan anordnas träning som kompletterar den guidade arbetsplatsutbildningen för dem som i sina tjänsteuppgifter med större sannolikhet kan råka i situationer där fysisk styrka ska användas eller bli tvungna att ta ledningen för sådana, utgående ifrån de hot, uppdrag och andra omständigheter som går att uppskatta.
Övningarna ute i enheterna styrs av huvudutbildaren för regionen, enhetens ansvarige utbildare eller utbildare.
I tillägg till de guidade övningarna ska man i enheterna uppmuntra tjänstemän att träna självständigt och ge möjlighet till det när arbetsuppgifterna tillåter det.
Ansvar för utbildning i enheter och uppföljning av utbildning
Enhetens direktör eller säkerhetsansvarige tjänsteman ansvarar för att det bland personalen finns ett tillräckligt antal tjänstemän som fått utbildning i metoder för användning av fysisk styrka och maktmedelsredskap. En årlig plan för utbildning i användning av fysisk styrka ska upprättas i enheterna. Utbildning i enlighet med planen och genomförande av träning i praktiken ska beaktas när man planerar arbetstidsanvändningen. I enheterna ska man ha koll på giltighetstiden för utbildarrättigheterna och samtidigt se till att det finns tillräckligt med utbildare.
Enhetens direktör eller säkerhetsansvarige tjänsteman ska se till att man i enheten upprätthåller en uppdaterad förteckning över personer som med godkänt resultat deltagit i den årliga utbildningen i användning av fysisk styrka och i kraft av detta har rätt att bära diverse maktmedelsredskap. I händelse av störningar ska jourhavande brottspåföljdschef ha tillgång till förteckningen till stöd för operativ verksamhet.
Det ska framgå vad för slags utbildning som de upptagna i förteckningen fått och när, när rätten till maktmedelsredskapet går ut och vem som agerat utbildare. Enhetens direktör eller säkerhetsansvarige tjänsteman ansvarar för att utbildning och träning genomförs.
Utbildning och annan samverkan inom regionerna
Säkerhetschefen för regionen ska i samverkan med huvudutbildaren i användning av fysisk styrka samordna och utveckla utbildningen för användning av fysisk styrka och kontrollera att den genomförs i regionen. Inom brottspåföljdsregionerna kan regiongemensam utbildning kring användning av fysisk styrka anordnas.
Vidare kan man anskaffa redskap för utbildning i användning av maktmedel för sambruk i ett flertal enheter, och enheterna kan vid behov bistå varandra när det gäller utbildning. Regionerna eller enheterna kan anordna övningar kring ämnet i samverkan med andra myndigheter.
Generaldirektör för Brottspåföljdsmyndigheten Esa Vesterbacka
Jurist Jani Kotoaro
Publicerad 7.11.2018