Verkställighet av övervakad frihet på prov RISE/5487/2023

Brottspåföljdsmyndigheten föreskrift diarienummer RISE/5487/2023

Behörighet: 41 § i lagen om övervakad frihet på prov

Gäller: från och med 1 juli 2024 tills vidare

Häver: Föreskrift om verkställighet av övervakad frihet på prov (2/004/2022)

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten

1. Beredning av övervakad frihet på prov

En ansvarig person ska utses för utredning av förutsättningarna för övervakad frihet på prov och dess beredning och verkställighet. Om fler än en ansvarig person utses, ska det fastställas vem av tjänstemännen som har det huvudsakliga ansvaret för utredningen och beredningen av förutsättningarna för övervakad frihet på prov. Den tjänsteman som ansvarar för verkställigheten av frihet på prov kan vara tjänsteman vid fängelse eller samhällspåföljdsbyrå.

Övervakad frihet på prov bereds i multiprofessionellt samarbete mellan Brottspåföljdsmyndighetens tjänstemän och andra aktörer, t.ex. tjänsteinnehavare inom välfärdsområdet.

Om det är fråga om en fånge som dömts för sexualbrott och det har bedömts föreligga en medelstor eller hög risk för att han eller hon på nytt ska göra sig skyldig till ett motsvarande brott, ska den ansvariga personen kontakta Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. Fången ska samtycka till kontakten och den ska tas först om de övriga förutsättningarna för övervakad frihet på prov är uppfyllda.

När det gäller livstidsfångar och dem som ska avtjäna hela strafftiden fullt ut ska beredningen inledas efter att hovrätten fattat beslut om att den dömde ska försättas i villkorlig frihet.

2. Förfarande vid utredning av minderårigt barns åsikt

Enligt 3 § i lagen om övervakad frihet på prov ska åsikten hos en person under 18 år som bor i samma bostad med fången rörande verkställighet av övervakad frihet på prov i bostaden i fråga redas ut och den minderårige ska höras i samarbete med barnskyddsmyndigheterna. Barnets åsikt utreds av den tjänsteman som är ålagd det huvudsakliga ansvaret för utredningen och beredningen av förutsättningarna för övervakad frihet på prov. Om den huvudansvariga tjänstemannen på grund av långa avstånd inte förmår delta i utredningen av barnets åsikt, ska för utredningen utnämnas en annan tjänsteman vid Brottspåföljdsmyndigheten från en samhällspåföljdsbyrå eller ett fängelse i närheten av barnets hemkommun. Enligt 14 § 2 mom. 2 punkten i lagen om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten får uppgifter som gäller utredning av barnets åsikt endast behandlas av de tjänstemän vid Brottspåföljdsmyndigheten som utsetts till ansvariga för beredningen, utredningen och verkställigheten av övervakad frihet på prov.

3. Utförande av övervakning

Syftet med övervakningen är att stödja den som frigetts på prov i att klara sig i frihet på prov samt att i mån av möjlighet säkerställa och följa upp att villkoren iakttas. Den ansvariga personen ska bedöma hur intensiv övervakning den som ska försättas i frihet på prov behöver. Den ansvariga personen ska samarbeta med de tjänstemän som utför övervakningsbesöken.

Den tekniska övervakningen utförs i regel med användning av fotboja i kombination med positionsbestämningsanordning. Mobiltelefoni kan användas som hjälpverktyg vid övervakningen när det bedömts att det inte föreligger behov för positionsövervakning och den som placerats i frihet på prov är inlagd på en missbrukarvårdsinrättning, fullgör sin värnplikt eller perioden för frihet på prov endast varar ett par veckor eller positionsövervakningen av något annat vägande skäl anses vara onödig.

Med övervakningsmöten avses regelbundna sammankomster mellan den ansvariga personen och den som placerats i frihet på prov. Dessa ska avtalas i förväg mellan parterna. Övervakningsmötenas frekvens och sättet att genomföra dem ska bestämmas utifrån en individuell helhetsbedömning och antecknas i planen för strafftiden och i veckoschemat. Övervakningsmöten kan också genomföras medelst digitala fjärranslutningar. En biträdande övervakare får anlitas som hjälp vid genomförandet av övervakningsmötena.

Med tanke på socialt stöd och individuell uppföljning av situationen ska den som placerats i frihet på prov dessutom regelbundet hållas kontakt med per telefon. Den som placerats i frihet på prov förutsätts stå i kontakt med Brottspåföljdsmyndigheten på det sätt som anges i planen för strafftiden i frihet på prov. Dessutom ska Brottspåföljdsmyndigheten kontakta den som är placerad i frihet på prov med varierande tidsintervaller, dock regelbundet när den som är placerad i frihet på prov är i behov av intensifierat stöd eller om han eller hon misstänks ha problem.

För alla som ska försättas i frihet på prov ska fastställas en tillåten rörelsezon, som kan bestå t.ex. av kommunen där personen är bosatt eller området där personen arbetar. Också eventuella förbjudna rörelsezoner ska bestämmas. Rörelsezonerna ska antecknas i planen för strafftiden. De tillåtna och förbjudna rörelsezonerna ska ritas in i systemet för elektronisk övervakning innan övervakad frihet på prov inleds. Likaså ska veckoschemat läggas upp i det elektroniska övervakningssystemet. Om dessa ska också den som ska försättas i frihet på prov underrättas.

Vid övervakningsbesök ska Brottspåföljdsmyndighetens personal vara civilklädd. Övervakningshändelserna ska redovisas för i Brottspåföljdsmyndighetens klientinformationssystem.

4. Anmälan till polisen om placering i övervakad frihet på prov

Polisen på orten där den som frigetts på prov vistas ska underrättas om att fången placerats i övervakad frihet på prov. För ändamålet ska en blankett fastställd av Brottspåföljdsmyndigheten användas. Anmälan ska innehålla identifieringsuppgifter om den som ska placeras i frihet på prov, såsom namn, personbeteckning, klientnummer hos Migrationsverket eller någon annan beteckning som behövs för att identifiera personen, samt hem- och boningsort.

Dessutom ska det av anmälan till polisen framgå uppgifter om personens brott (datum för avkunnandet av domen, brottsrubricering, tidpunkt för brottet, straffets längd, datum för fängelsestraffets inledande och upphörande), begynnelse- och avslutningsdatum för friheten på prov, bostadsadress och adresser till platserna där verksamhetsskyldigheten ska fullgöras, tillåten rörelsezon samt kontaktpersonerna vid fängelset.

5. Ytterligare upplysningar

Ytterligare upplysningar lämnas av normstyrningsteamet inom Brottspåföljdsmyndighetens rättsenhet.

Generaldirektör Anna Arola-Järvi

Specialsakkunnig Sarita Mäenpää

Publicerad 2.7.2024