Överföring av samhällspåföljder till utlandet

Mellan Finland och de nordiska länderna går det att överföra samhällstjänst, villkorligt fängelse och övervakning förenad med villkorlig frihet för att verkställas i ett annat nordiskt land. Dessutom möjliggör EU-rådets rambeslut att överföra verkställigheten av samhällspåföljd och övervakningsbeslut till en annan EU-medlemsstat.

Överföring till och från nordiska länder

Det är byrån för samhällspåföljder som gör framställan och direktören för Brottspåföljdsmyndighetens ansvarsområde för klientprocesser som beslutar om överföring av samhällstjänst, övervakning av villkorligt fängelse och övervakning av villkorlig frihet till ett annat nordiskt land och vise versa om överföring av dessa från ett annat nordiskt land till Finland. På förfaranden som hänför sig till själva verkställigheten tillämpas författningarna i den stat där verkställigheten äger rum.

EU-rådets rambeslut om verkställighet av övervakningsåtgärder och samhällspåföljder i en annan medlemsstat, som trädde i kraft i Finland den 5 december 2011, har inte konsekvenser för förfarandebestämmelserna när det gäller överföring av samhällstjänst, villkorligt fängelsestraff eller övervakning av villkorlig frihet.

Lag om samarbete mellan Finland och de övriga nordiska länderna vid verkställighet av domar i brottmål (326/1963) (finlex.fi)

Överföring till och från EU-länder

På överföring av samhällspåföljd mellan EU-medlemsstater tillämpas rambeslut 2008/947/RIF och lagen om genomförande av rambeslutet.

För verkställighet i en annan medlemsstat kan överföras
  • en lagakraftvunnen dom eller ett övervakningsbeslut när det handlar om samhällstjänst, ungdomsstraff, övervakningsstraff, villkorligt fängelsestraff och beslut om övervakning av den som dömts till villkorligt fängelsestraff, beslut om övervakning av den som frigivits villkorligt samt beslut om försättande i övervakad frihet på prov
  • när den dömde är permanent bosatt i den berörda medlemsstaten
  • när den dömde har samtyckt till att verkställigheten överförs och
  • när den dömdes möjligheter att anpassa sig till samhället kan främjas genom detta.
Den som fattar beslutsfattare i överföringsärendet är direktören för Brottspåföljdsmyndighetens ansvarsområde för klientprocesser. Ärendet bereds vid verkställighetsenheten. I beslut om överföring som fattats av Brottspåföljdsmyndigheten får ändring sökas hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
En EU-medlemsstat är skyldig att ta emot verkställigheten av en dom, om inte särskilda avslagsgrunder enligt lag kan tillämpas i fallet. En sådan kan vara t.ex. att handlar om en kortvarig verkställighet av övervakningsåtgärd eller samhällspåföljd (på mindre än 6 månader), vilket gör att överföringen inte är rimlig. Beslut om mottagande av den dömde ska fattas senast 60 dagar efter att begäran från den dömande staten har inkommit.


Samtliga EU-länder har införlivat rambeslutet i sin nationella lagstiftning. Besked om rambeslutets tillämplighet på den aktuella situationen kan fås av teamet för internationell verkställighet vid Brottspåföljdsmyndighetens verkställighetsenhet genom att skriva till [email protected].

Lagen om genomförandet av rambeslutet när det gäller samhällspåföljder: Lag om det nationella genomförandet av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i rambeslutet om alternativa påföljder och övervakningsåtgärder inom Europeiska unionen och om tillämpning av rambeslutet (finlex.fi)

Rådets rambeslut om överföring av samhällspåföljder 2008/947/YOS (eur-lex.europa.com)

Rätt att anlita biträde i överföringsärende

Om klienten så önskar har han eller hon rätt att anlita ett juridiskt biträde (advokat, offentligt rättsbiträde eller rättegångsbiträde med tillstånd) för att sköta ett ärende som gäller överföring av samhällstjänst mellan de nordiska länderna eller överföring av samhällspåföljder mellan EU-länderna. Samhällspåföljdsbyrån har till uppgift att hjälpa klienten att hitta ett sådant juridiskt biträde, till exempel genom att ge klienten en förteckning över biträden av ovannämnda kategori som är verksamma inom området. Byrån ska dock inte välja ut ett juridiskt biträde. Beslut om biträdets person och bestridande av hans eller hennes arvode med statsmedel fattas av Brottspåföljdsmyndigheten.

Tredje länder

Verkställighet av samhällspåföljder kan endast överföras till de andra nordiska länderna och EU-länderna.

För mer information

För mer information kan du kontakta Brottspåföljdsmyndighetens verkställighetsenhet [email protected].

Publicerad 28.3.2024