Missbrukarvårdsprogram

Hälsorådgivningskurs

Målgrupp och mål: Kursen har tagits fram av Kriminaalihuollon tukisäätiö KRITS och den riktar sig till fångar som använt intravenösa droger. Kursens primära mål är inte att få klienten att upphöra med missbruket, utan att minska riskbeteenden och uppmuntra till att ta ansvar för sig själv och andra.

Innehåll: På kursen diskuterar man hepatit, hiv, överdos och första hjälpen, berusningsmedel och mental hälsa, injektionsrelaterade risker, sexualitet, missbrukarvård och hälsorådgivning. Kursen fokuserar på att lyfta fram användarens egna erfarenheter och problem, ifrågasätta påståenden, nysta ut och korrigera felaktiga uppfattningar.

Genomförande: Hälsorådgivningskursen är en gruppbaserad strukturerad informationskurs med fokus på hälsorisker förknippade med narkotikamissbruk. Programmet omfattar åtta gruppsessioner. Det rekommenderas att kursen leds av en sjuksköterska och en handledare i missbruksrelaterat arbete, vilka ska arbeta i par. Programmet går även att använda individuellt.

Programmet har godkänts som god praxis av EU:s narkotikaorgan EMCDDA när det gäller insatser för minskade skadeverkningar och av världshälsoorganisationen WHO när det gäller infektionssjukdomsprevention.

Antiberoendeprogram

Målgrupp och mål: Gruppbaserat motiveringsprogram som använts i fängelserna i över 15 år. Programmet riktar sig till intagna med kortvariga fängelsestraff på upp till några månader. En annan målgrupp är fångar som helt nyligen börjat inse konsekvenserna av sitt missbruk och vilja åtgärda saken. Programmet kan också tas av samhällspåföljdsklienter som vill ha en förändring i sitt liv när det gäller missbruk och dess konsekvenser. Syftet är att tillhandahålla information kring missbruksproblematiken, hjälpa till att bedöma sin egen användning och att stödja initieringen och planeringen av en förändring.

Innehåll: Programinnehållet framskrider i tematisk följd. Fokus ligger på beroende och förändring, att upprätthålla en förändring och att bygga upp ett nätverk till stöd för förändringen. Kursens arbetsmetoder inkluderar uppgifter, övningar, gruppdiskussioner och respons.

Genomförande: Programmet tar tolv timmar fördelade i sex gruppsammankomster på två timmar var.

Programmet är godkänt i ackrediteringsförfarandet 2018.

Kalterit taakse

Målgrupp och mål: Kalterit taakse är ett gruppbaserat program för missbruksrehabilitering med inriktning på fångar som är motiverade till förändring och har missbruksåtgärdande insatser inskrivna i sin plan för strafftiden. Målet är att hjälpa klienten att förstå sin egen erfarenhetsvärld och sitt beteende och på så sätt tänka ut sätt att förändra på dem.

Innehåll: Programmet är baserat på kognitiv beteendeteori. Programmet fokuserar på att ändra tankesätt och handlingsmönster som upprätthåller den onda cirkeln med missbruk och kriminalitet. Den grundläggande idén är att tankar och känslor hänger ihop och genom att ge ens idéer en mer flexibel inriktning får man till en förändring i ens emotionella upplevelse. En förändring i förhållandet mellan tänkande och känslor innebär också en förändring i hur man bygger upp ändamålsenliga och fungerande beteendemodeller. Teman för programmet är medvetenhetshöjande och motivation, alternativa strategier för livshantering, livsstilsförändring och etablering av en ny livsstil.

Genomförande: Programmet omfattar 40 tretimmars sammanträden två eller tre gånger i veckan, sammanlagt 120 timmar. Därtill kommer tre individuella diskussioner på en timme var. Kursens metoder inkluderar gruppdiskussioner, övningar och uppgifter.

Programmet har godkänts i ackrediteringsförfarandet 2016.

Samhällsbaserat rehabiliteringsprogram

Målgrupp och mål: Det samhällsbaserade rehabiliteringsprogrammet riktar sig till fångar med missbruksproblem som vill engagera sig i en behandling som sker i kollektiv och som förutom en drogfri miljö vill ha hjälp med sina missbruksproblem. Målet är att stödja deltagarna i att uppnå och upprätthålla ett meningsfullt liv utan missbruk.

Innehåll: Grundläggande element i detta samhällsbaserade program som genomförs i fängelse inkluderar gemensamt beslutsfattande, kamratstöd, tolerans och en rimlig realitetskonfrontation. Det samhällsbaserade rehabiliteringsprogrammet har för mål att bygga kapacitet för livet i det civila samhället genom att stärka självmedvetenheten och stadfästa idén om ett drogfritt liv utan kriminalitet. Under programmet tänker man ut nya sätt att bättre hantera sitt liv och tillhandahåller information om missbruksberoende. Programmet inkluderar gruppaktiviteter, uppgifter, diskussionsgrupper och funktionella grupper.

Genomförande: Programmet genomförs i fängelserna på så kallade kontraktsavdelningar där intagna har förbundit att hålla sig fria från alkohol och droger. Programmet tar ungefär sex till tolv månader. Grupperna kommer samman fyra eller fem gånger i veckan.

Programmet har godkänts i ackrediteringsförfarandet 2013.

Missbruksbehandling inom hälso- och sjukvården

För organisering av hälso- och sjukvård för fångar ansvarar Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. Enheten är underställd Institutet för hälsa och välfärd och har cirka 200 yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården i sin personal.

Sjuksköterskan möter upp med varje nyintagne fånge snarast möjligt och kartlägger fångens hälsa och medicinering inledningsvis. Därefter genomgår varje nyintagen en mer djupgående inkomstintervju och bedömning av arbets- och funktionsförmågan.

Insatserna för att minska de hälsorelaterade olägenheterna i de finländska fängelserna består av hälsorådgivning, testning och vaccinationer, lättillgänglig distribution av desinfektionsmedel, kondomer och glidmedel samt substitutionsbehandling för opioidmissbrukare. Det finns också ett hälsorådgivningsprogram.

Fångarnas missbruksproblem och relaterade sjukdomar är vanligt förekommande och behandlas på polikliniker i fängelserna eller på sjukhus underställda Enheten för hälso- och sjukvård för fångar, eller i vissa fall på externa sjukhus. Sjukhuset för fångar ger psykiatrisk missbrukarbehandling till kvinnliga fångar. Psykiatriska sjukhuset för fångar med enheter i Åbo och Vanda ansvarar för akut psykiatrisk sjukhusinläggning av manliga fångar.

Enligt social- och hälsovårdsministeriets förordning om avgiftning och substitutionsbehandling av opioidberoende personer med vissa läkemedel (33/2008) får substitutionsbehandling i fängelse inledas i fråga om en sådan opioidberoende patient som inte har kunnat avvänjas från opioider. Vårdbehovet kan bedömas och vården initieras vid Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. När det gäller en fånge som genomgår substitutionsbehandling bedöms hans eller hennes deltagande i missbruksrehabilitering och aktiviteter, bosättning och placering i öppen anstalt utifrån fångens funktionsförmåga, behov och risker, på lika villkor med andra fångar.

Fängelsehälsovården är bunden av samma tystnadsplikt och sekretess som vårdpersonalen över lag. Det är viktigt att fångarna litar på hälsovården och att vården är oberoende av den personal som ansvarar för säkerheten. Uppgifter om en fånges hälsotillstånd får endast lämnas till andra yrkesgrupper inom fängelset med skriftligt samtycke av fång

Publicerad 31.8.2022