Social rehabilitering

Utöver programverksamhet och missbrukarrehabilitering bedriver man i fängelserna aktiviteter som bidrar till olika former av social rehabilitering. Syftet kan vara att förebygga marginalisering, stärka klientens funktionsförmåga, öka delaktigheten eller stödja livshanteringen.

Rehabiliterande insatser som företas i fängelserna är inte nödvändigtvis särskilt välkända, eftersom fängelserna inte är rehabiliteringsorganisationer i den mening som avses i rehabiliteringslagstiftningen. Det bedrivs dock en hel del social rehabilitering i fängelserna, som är mångsidig till innehåll och utgår från behoven hos rehabiliteringsklienten.

Med social rehabilitering avses en rehabilitering som är professionellt bedömd, planerad och målinriktad och syftar till att stärka klientens funktionsförmåga. Social rehabilitering regleras av både fängelselagen och socialvårdslagen, så det bästa resultatet uppnår man genom att tjänsterna inom olika förvaltningsområden kombineras till en helhet som bäst stödjer klientens rehabilitering.

Social rehabilitering i fängelse kan exempelvis innebära aktiviteter som upprätthåller färdigheter i vardagen, stödjer sociala relationer och föräldraskap, bidrar till en bättre arbetslivskompetens, hälsa och välbefinnande eller förbereder klienten inför frigivning. Att upprätthålla klientens sociala relationer utanför fängelset är ett väsentligt inslag i rehabiliteringen. Det finns en hel rad olika metoder, såsom

  • funktionella metoder
  • gruppaktiviteter
  • workshoparbete
  • att syssla tillsammans med en annan
  • att diskutera
  • att uppmuntra
  • och förstärka.
Klientens personlighet, livshistoria, utmaningar, resurser, färdigheter och eget engagemang är centrala utgångspunkter. Förberedelserna inför frigivning går ut på åtgärder som rör boende, vardagliga strukturer, utkomst, sysselsättning, sociala närståendenätverk och myndighetsnätverk.

Social rehabilitering gagnar särskilt fångar som har en försvagad social överlevnad och som har svårt att komma till rätta med övriga aktiviteter på fängelset, såsom arbetsdrift, målinriktade studier eller programarbete som syftar till att reducera återfall i brott. Många av fångarna har problem med missbruk och social rehabilitering ofta antingen kombineras med missbrukarrehabilitering eller påbörjas efter att den avslutats.

Färdigheter i vardagen

I fängelserna organiseras aktiviteter med syfte att bygga ut fångens vardagskunskaper och sociala färdigheter, hjälpa denne att orientera sig mot yrkesstudier eller arbetsmarknaden eller på annat sätt förbereda sig för frigivningen. Insatserna stödjer klienten i att tillägna sig en livsstil utan missbruk och kriminalitet och de organiseras ofta som ett led i missbrukarrehabiliteringen eller efter den.

Program som syftar till ökad livskontroll och förbereder för frihet bedrivs i flera fängelser. Kurserna tar från en vecka till flera månader. Dessutom kan aktiviteten vara av kontinuerlig karaktär och ske till exempel på en rehabiliteringsavdelning. Dessutom ordnas kurser i vardagsfärdigheter i samarbete med Marthorna (martat.fi på finska) .

Att förbättra grundläggande färdigheter i vardagen handlar om saker som rör matlagning, klädvård, att ta hand om sig själv och sitt hem, planera sin privatekonomi och sköta olika saker. Undervisning i färdigheter i vardagslivet kan ges i olika sammanhang på rehabiliteringsavdelningar, i form av separata kurser eller i samband med husliga sysslor.

Aktiviteter som upprätthåller funktionsförmågan

Fängelser organiserar även aktiviteter som bidrar till att bibehålla funktionsförmågan. Främst går man in för att aktivera fångar som är svårplacerade i andra sysselsättningar. Aktiviteterna går ut på snickeri och metallarbete i mindre skala, workshoparbete och slöjd.

Fångarna får stå i kontakt med sina nära och kära i enlighet med reglerna per telefon, genom besök och under permissionerna. Dessutom anordnar fängelserna aktiviteter som bidrar till sociala färdigheter och samspelsförmåga. Dessa tillhandahålls speciellt inom ramen för familjeläger, som kan fokusera på att stödja parrelation eller föräldraskap eller att utveckla växelverkan genom samvaro. Familjelägren ordnas av fängelserna antingen i eget regi eller i samarbete med Liv utan brott, RETS (rets.fi på finska) . Lägren hålls vanligtvis i öppna anstalter eller utanför fängelserna.

Röda Korset (rödakorset.fi) bedriver fader-och-barn-verksamhet i en del fängelser. Syftet är att stödja relationen mellan föräldern och barnet och att lära papporna färdigheter i föräldraskap.

Avdelningarna för mammor med medhavda barn i Tavastehus och Vånå fängelser ger mammorna beredskap att möta ett litet barn och strukturera vardagen.

Man strävar efter att förebygga våld i nära relationer genom att stärka våldsfria och ansvarsfulla sätt att fungera i parrelationer och som förälder. När det gäller kvinnliga fångar har de inte sällan också behov av att återhämta sig från våld i nära relationer.

Publicerad 1.12.2023