Programarbete
Sysselsättning som ingår i rehabiliterande åtgärdsprogram, kurser eller dagsprogrammet på avdelningen har för syfte att främja fångarnas färdigheter att föra ett liv utan kriminalitet. I det rehabiliterande arbetet deltar anställda från flera olika sektorer. Den psykosociala rehabiliteringen omfattar gruppaktiviteter, missbrukarvård, socialt arbete och individuellt arbete som utförs av psykologer och fängelsepräster.
Att inverka på återfallsbrottsligheten har varit en central målsättning för brottspåföljdssektorn sedan slutet av 1990-talet. Med inverkan på återfallsbrottslighet avses åtgärder som inriktas på lagöverträdare i påföljdssystemet och som ska reducera risken för att de återfaller i kriminellt beteende.
Programverksamheten har etablerat sig internationellt som en metod för att främja de brottsdömdas frigörelse från ett kriminellt levnadssätt. Rehabiliteringsprogram som grundar sig på kognitiv-behavioristisk teori – alltså en teori som handlar om hur man tänker och beter sig – har tillämpats inom brottspåföljdssektorn sedan 1990-talet. Mest ordnas program för missbrukarrehabilitering och program för återfallsprevention som är avsedda för lagöverträdare som gjort sig skyldiga till vissa specifika brott, såsom vålds- eller sexualbrott. Myndigheterna i Finland har noggrant följt med utvecklingen inom programarbetet på det internationella planet och gått in för att utveckla verksamheten i enlighet med internationella rekommendationer.
Program är en övergripande benämning som indikerar att det inte handlar om terapi utan strukturerade arbetsformer inriktade på att påverka de kriminogena faktorer som hänger ihop med återfallsbenägenheten. Programmen varierar när det gäller förändringsmodell, omfattning, metoder och syften. Motivationsprogram implementeras antingen individuellt eller i grupper. Effektivitetsprogrammen – brottsrelaterade program och program för missbrukarrehabilitering – är i regel grupprogram som explicit utnyttjar gruppmedlemmarnas erfarenheter och gruppdynamik. Inom brottspåföljdsbranschen tillämpas flera ackrediterade – godkända – program som på basis av vetenskaplig forskning förväntas minska återfallsbrottsligheten, om de genomförs på ett ändamålsenligt sätt.
Motivationsprogram
Motivationsprogram är korta program som implementeras individuellt eller i grupp och som syftar till att motivera fångarna till en förändring – att ta sig ur kriminalitet och missbruk.
Brottsrelaterade program
Brottsrelaterade program är avsedda för gärningsmän som gjort sig skyldiga till brott av någon specifik typ, såsom för vålds- och sexualbrottslingar. Det är dock inte alltid en förutsättning att den som deltar i dessa program ska avtjäna straff för det programspecifika brottet. Det räcker med att han eller hon tidigare gjort sig skyldig till handlingar som programmet ska åtgärda och upplever att han eller hon behöver hjälp med saken. Syftet med brottsrelaterade program är att fokusera på de faktorer som hänför sig till specifika former av kriminellt beteende. Till exempel hos dem som begått sexualbrott kan det handla om ett avvikande sexuellt intresse eller upphetsning, förvridna tankar, bristfällig empati och svårigheter att identifiera personliga risksituationer osv.
Program för missbrukarrehabilitering
Program för missbrukarrehabilitering är ett led i missbrukarrehabiliteringen och är avsedda för klienter som lider av missbruksproblem av olika svårighetsgrad. Programmen för missbrukarrehabilitering är synnerligen mångskiftande. De kan inledas i form av motiverande samtal eller program efter avgiftningen. De mest intensiva programmen slutförs ofta med att den som rehabiliteras deltar i ett gruppvårdsprogram under en längre period.
Allmänna program
Allmänna program syftar till att påverka kriminellt beteende. De är inte fokuserade på dem som begått några specifika brott utan de allmänna programmen ska hjälpa deltagarna att bedöma konsekvenserna av sina handlingar från olika perspektiv. Allmänna program kan inriktas på de mest varierande kategorier av fångar och samhällspåföljdsklienter.
Ökade vardagskunskaper och sociala färdigheter
Inom brottspåföljdssektorn implementeras också sådan social rehabilitering som inte i första hand går in för att påverka återfallsbrottslighet. Syftet med denna verksamhet är att upprätthålla eller öka fångarnas livshantering och vardagskunskaper och sociala färdigheter, att hjälpa dem att inrikta sig på yrkesstudier eller arbetslivet och på andra sätt hjälpa dem att förbereda sig för livet efter att påföljden blivit avtjänad. Det kan vara grupper där medlemmarna får rådgivning i vardagskunskaper och hälsorelaterade frågor, kurser i boendefärdigheter, skuldrådgivning, familjeläger och olika grupper och program som går ut på att stödja fångarna i deras föräldraskap, utslussningsgrupper m.m.
Ackreditering
Med ackreditering avses ett godkännandeförfarande för målinriktad rehabilitering och av åtgärdsprogram som baserar sig på en handbok. Expertgrupp bedömer kvaliteten på program som är i bruk och nya program och deras inverkan på återfallsrisk. Expertgruppen består av Brottspåföljdsmyndighetens egna sakkunniga inom programarbete och i förekommande fall också av utomstående expertmedlemmar. Syftet med godkännandeförfarandet är att verifiera att program som riktar sig till klienter inom brottspåföljdsområdet uppfyller de givna kriterierna och att programmet kan bidra till att minska återfallsbrottsligheten om de genomförs på ett ändamålsenligt sätt.
Ackrediterade program som för närvarande tillämpas:
- Viisi keskustelua muutoksesta (VKM), fem samtal om förändring, ett motiverande allmänprogram
- Suuttumuksen hallinta (SUHA), program för aggressionshantering, ett kortvarigt effektivitetsprogram för fångar som lider av impulsivt våldsbeteende
- Omaehtoisen muutoksen ohjelma (OMA), ett långvarigt effektivitetsprogram för dem som begått allvarligt och genomtänkt våld
- STEP, ett gruppbaserat effektivitetsprogram för sexualförbrytare
- Uusi suunta, individuellt effektivitetsprogram för sexualförbrytare
- Antiriippuvuudet® (AR), ett kortvarigt motiveringsprogram för fångar med missbruksberoende
- Kalterit taakse® (KT), ett långvarigt effektivitetsprogram för fångar med missbruksberoende
- Grupprehabilitering i fängelserna, ett långvarigt effektivitetsprogram i gruppform för fångar med missbruksberoende
- Cognitive Skills (CS), allmänprogram för utveckling av kognitiva färdigheter
- Ajattelutaitoa työpaikalle (ATT): ett program som går ut på att stärka brottsförövarens arbetslivsfärdigheter
Andra program eller god praxis som används:
- MOVE! att ta upp våld i nära relationer
- VINN, motiverings- och samtalsprogram för kvinnliga fångar (handledare utbildade våren 2018)
- Liikenneturvaohjelma (LTO), program för dem som begått trafikförseelser
- Ohjauspyörä, program för åtgärdande av missbruk och kriminellt beteende
- Mielekäs päivä, grupp där man utvecklar färdigheter för vardagen.
- Oppimisvaikeuksista vapaaksi, verksamhetsmodell för identifiering av inlärningssvårigheter
- Päihteiden käytön puheeksiotto ja retkahduksen käsittelyn malli, metod att användas efter att fången har testat positivt
- Terve-kurssi, kurs med hälsorådgivning för narkotikamissbrukare
- Vanhemmuus-ryhmä, en grupp som stöder färdigheter i föräldraskapet
- Voiva, en arbetsform med särskild inriktning på romska fångar
Publicerad 31.8.2022